SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yarma Aşı Anlatıldı

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:20:01
Yarma Aşı Anlatıldı
A- A+ PAYLAŞ
 
Amerikan asma anaçlarına, Banazı kurutmalık, Kureyş ve Tanebi üzüm çeşitlerinin yarma aşı yöntemiyle aşılanması konusunda Karagöz köyündeki üreticilere eğitim verildi. 
 
Karagöz köyü danışmanı ve İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü  teknik personeli Selami Erkan, üreticilere Amerikan asma anaçlarına, Banazı kurutmalık, Kureyş ve Tanebi üzüm çeşitlerinin, yarma aşı yöntemiyle aşılanmasının öğretilmesine yönelik olarak Metod demostrasyonu düzenlediler.Ziraat mühendisi Mustafa Çelik, Oktay Taner ve Necdet Cansunar Amerikan asma anaçlarıyla tesis edilen bağlarda, anaçların erken aşıya gelmesi için anacın tek gövdeye düşürülmesinin, bahar dönemlerinde sürgün gelişimini artırmak için azotlu gübreleme yapılmasının, çapalamanın ve aşılama zamanının Mart-Nisan ayı içerisinde yapılması gerektiğini söyleyerek, yarma aşının nasıl yapılacağını anlattılar.
 
İl Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Baş parmak kalınlığına gelen anaçların, çevresindeki topraklar çapa ile açıp, anaçlar toprak seviyesinin 10-15 santimetre açılır. Baş parmak kalınlığına gelen anaçların, çevresindeki topraklar çapa ile açıp, anaçlar toprak seviyesinin 10-15 cm üzerinden kesilir. Anacın fazla yarılmasını önlemek için alttan rafya ile sıkıca bağlayarak, aşı baltası ile tam ortadan 3-4 cm kadar yarıp ve uç kısmı yarığa sokulur. Aşılanacak çeşidin iki gözlü kalemi, alt gözün 1 cm altından ve göz kısmı dışarı gelecek şekilde kama gibi kesilir. Kamanın bir tarafında öz diğer tarafında odun kısmı görülmeli ve anaçtaki yarık kadar olmalıdır. Kalemin kabuğu anacın kabuğu ile aynı hizaya gelecek ve boşluk kalmayacak şekilde kalem anaçta açılan yarığa yerleştirilerek balta çıkarılır. Aşı yapılan kısım, pamukla sarılır ve aşı bölgesinin nemli kalması ve aşının tutması için suyla ıslatılır. Aşı yapılan bölge bez veya aşı bandıyla sarılarak, aşının üzeri gevşek toprakla yavaşça kapatılıp kümbet yapılır ve yanına bir işaret çubuğu dikilir. Anacın fazla yarılmasını önlemek için alttan rafya ile sıkıca bağlayarak, aşı baltası ile tam ortadan 3-4 cm kadar yarıp ve uç kısmı yarığa sokulur. Aşılanacak çeşidin iki gözlü kalemi, alt gözün 1 cm altından ve göz kısmı dışarı gelecek şekilde kama gibi kesilir. Kamanın bir tarafında öz diğer tarafında odun kısmı görülmeli ve anaçtaki yarık kadar olmalıdır. Kalemin kabuğu anacın kabuğu ile aynı hizaya gelecek ve boşluk kalmayacak şekilde kalem anaçta açılan yarığa yerleştirilerek balta çıkarılır. Aşı yapılan kısım, pamukla sarılır ve aşı bölgesinin nemli kalması ve aşının tutması için suyla ıslatılır. Aşı yapılan bölge bez veya aşı bandıyla sarılarak, aşının üzeri gevşek toprakla yavaşça kapatılıp kümbet yapılır ve yanına bir işaret çubuğu dikilir.” ifadeleri kullanıldı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız