SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Yaş'' Ürün Malatya'dan, Aracılık Alaşehir'den!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, bu yıl rekoltenin yüksek olduğu kayısının yaş satışı, kuru kayısı üretiminin maliyetinin yüksekliği nedeniyle üreticinin tercihi durumuna gelirken, fiyatların da oldukça hayli düştüğü gözleniyor. Bu arada, Malatya'da özellikle dış pazara yönelik yaş ürün satışı konusunda entegre bir tesisin olmamasına karşın, Manisa-Alaşehir'deki bir firma; Malatya kayısısı ile dalbastı kirazını yaş olarak işleyip- paketleyip Avrupa pazarına gönderiyor.

REKOLTE YÜKSEK, FİYAT TABANDA..
Malatya'nın dünyaca meşhur kayısısı, bu yıl rekolte fazlalığı nedeniyle üreticiye kazandırmıyor.

Kayısı Üreticileri Derneği Başkanı Hanifi Hakverdi, Tarım İl Müdürlüğü tarafından kuru kayısı tahmini rekoltesinin 112 bin ton açıklandığını hatırlatıp, "Üretici çalıştırdığı işçi parasını ödemek için öncelikle kayısının bir bölümünü yaş olarak satıyor. Meyve suyu fabrikaları için alınan yaş kayısının kilosu geçen yıl 300-400 bin liradan satılırken, bu yıl 100-200 bin liraya kadar düştü" dedi.

Kükürtleme ve kurutmanın daha fazla masraflı olması nedeniyle ürününü yaş kayısı olarak elden çıkarmak isteyen üretici, meyve suyu fabrikaları için kayısının kilosunu 100-200 bin liradan, manavlarda satılması için de ürününü 400-600 bin lira arasında sattığını belirtildi. Geçen yıl birinci kalite kuru kayısının toptan fiyatı 4 milyon lira iken, bugünlerde fiyat yüzde 65 civarında düşüp, 1.5 ile 2 milyon lira arasında alıcı bulduğu açıklandı.

Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal da, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada; Malatya'dan halen günde ortalama 40 kamyon ve 9 TIR dolusu yaş kayısının, yurt içi ve yurt dışı pazarlara gönderildiğini belirtmişti.

ALAŞEHİR'İN ARACILIĞI..
Bu arada, İhlas Haber Ajansı'nın Manisa-Alaşehir mahreçli bir haberi de, Malatya'nın dış pazara yaş ürün sunma konusundaki eksiğini bir kez daha gündeme getirdi. Habere göre; Malatya kayısısı ve dalbastı kirazı da Alaşehir'de işlenip paketlendikten sonra, yurt dışına gönderiliyor.

İHA'nın konuya ilişkin haberi de şöyle:

Yaklaşık 70 bin ton olan Türkiye kiraz rekoltesinin 35-40 bin tonu ihraç ediliyor. İhraç edilen kirazın ise neredeyse tamamı Alaşehir'de işlenerek ihraç ediliyor.

Alaşehir'de faaliyet gösteren Günaydın İthalat-İhracat firmasının Teknik Sorumlu Müdürü Metin Altın, konu ile ilgili bilgi verdi. Altın, "Türkiye'de kiraz üretiminin yapıldığı Kemalpaşa, Malatya, Isparta, Afyon, İznik, Keçiborlu, Bursa, Amasya gibi bölgelerden toplanan kirazlar Alaşehir'deki işletmelere getirilerek ihracata hazır hale getirilip buradan ihraç ediliyor. Sadece bizim işletmeden geçen yıl yaklaşık 7 bin ton kiraz ihracatı yapıldı. Bu yılki hedefimiz 10 bin ton.

Alaşehir yaş sebze ve meyvede Türkiye'nin ihracat merkezi haline geldi. Alaşehir'de işlenen kirazlar başta Almanya olmak üzere İngiltere, Fransa, Danimarka, Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

Bunun yanısıra Malatya kayısısı da Alaşehir'de işlenerek en büyük kayısı tüketicisi olan Almanya'ya ihraç ediliyor" dedi.."

FOTOĞRAFLAR: (Üstte)Kayısının kurutma maliyetinin yüksekliği nedeniyle birçok üretici "silme" diye adlandırılan şekilde yaş ürününü ağaç üzerinden alıcıya satıyor ve toplanan kayısılar kasalarla kamyonlara yüklenip il dışına gönderiliyor. (Altta) Malatya'dan getirilen kayısı ve kiraz gibi yaş meyveler, Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, yurt dışı pazarına sunulmak üzere işlenip paketleniyor..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız