SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yaş Ürün Pazarı ve Malatya!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, yaş kayısı ve kiraz ihracatında soğuk hava deposu konusunda yaşanan sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.

Vali Halil İbrahim Daşöz, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal ile birlikte kayısı ve kiraz ihracatçılarını ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Yaş kayısı ihracatı yapan bir şirketin Sivas Karayolu üzerinde kiraladığı bahçeyi gezerek şirket yetkilisi Emre Ede ve çalışanlarla görüşen Vali Daşöz, bir süre daldan kayısı toplayarak işçilere yardım etti. Vali Daşöz, "Dünyanın en iyi kayısılarına dokunabiliyoruz. Bu anlamda dünyanın en imtiyazlı insanlarıyız. Bizden daha iyi kayısı yiyen başka insan yok. Bu konuda şanslıyız" dedi.

Malatya'da soğuk hava deposu konusunda sıkıntı yaşandığını belirten Vali Daşöz, "Ne kadar kuru kayısı ihraç edersek, kayısı o kadar değerlenir. İhracatçılarımız kayısının raf ömrünü uzatacak tedbirler almışlar. Bu gelişmelerden mutluluk duyuyoruz. Malatya'da bir soğuk hava deposu sorunu var. Bu yıldan itibaren ilimizdeki soğuk hava deposunun kapasitesinin genişlemesi için tedbirler almalıyız" diye konuştu.

Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal ise, yaş kayısı ihracatının çok önemli olduğunu dile getirerek, yaş kayısının en az yüzde 30'unun ihraç edilmesi gerektiğini söyledi.

Güldal, "Üretimde ciddi bir sorunumuz yok. Ambalajlamadaki sıkıntıların aşılması için de çalışmalar yeni başladı" şeklinde konuştu.

Vali Daşöz ve Güldal'a yaşadıkları sorunları aktaran şirket yöneticisi Emre Ede, yurtdışı bağlantılarını yaptıklarını ve zamanla yarıştıklarını söyleyerek, "Sonsuz bir talep var, yaş kayısı bitmediği sürece gönderebileceğiz. Bizden 250 TIR yaş kayısı isteyen firmalar var. En büyük sorunumuz soğuk hava deposunun olmaması. Yaş kayısının ihracatı için gerekli altyapı olsa, ihracat konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmaz. Bazen soğuk hava deposu konusunda sıkıntı yaşıyoruz, bazen TIR bulamıyoruz. Birde bürokrasi konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Yaş kayısı sezonunda gümrüklerde memurlar çalıştırılmalı. Bazen yetiştiremediğimiz zaman cumartesi ve pazara denk geldi mi oturmak zorunda kalıyoruz. Zaman bizim için çok önemli, bu konudaki sıkıntımız çözülmelidir" dedi.

Vali Daşöz, daha sonra Yeşilyurt İlçesi'nin Gündüzbey Kasabası'na geçerek kiraz ihracatı yapan bir başka firmanın yöneticisi Fuat Şahintürk ile görüştü.

Kirazları kutulayan işçilerle de sohbet eden Vali Daşöz, Malatya'da kayısıdan sonra ihraç edilen en önemli ürünün kiraz olduğunu belirterek, "İlimiz adına mutluluk verici bir olay. Buralarda müstakil kiraz bahçelerinin kurulması lazım" diye konuştu.

Fuat Şahintürk ise, kiraz bahçelerinin oluşturulması gerektiğini ifade ederek, yurtdışından tek bahçeden ürün istendiğini ancak bir TIR'ı doldurabilmek için birden fazla bahçeden kiraz aldıklarını, bu nedenle Avrupa Birliği ülkelerine kiraz gönderemediklerini söyledi.

İhracatçıların kayısıyı 1 YTL'den, kirazı ise 2.5 YTL'den üreticiden aldıkları bildirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız