SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yasal Değil!..'

A- A+ PAYLAŞ

Yargıtay’ın, “hülle” ile görevde yükseltilmeyi danışıklı işlem olarak değerlendirmesi ve yasalara uygun olmadığına ilişkin kararı nedeniyle, Malatya Belediyesi’nde, yükselme sınavına girmeden aynı yöntemle görevlerinde yükseltilen 3 kişinin mevcut konumlarının da yasadışı olduğu öne sürülüyor.

Halk arasında “hülle” diye de adlandırılan, danışıklı olarak görevde yükseltmenin; Cemal Akın’ın belediye başkanlığı döneminde halen Belediye Başkan Yardımcısı konumunda görev yapan Ziraat Mühendisi Abuzer Kabakaş (fotoğraftaki), Hukuk İşleri Müdürlüğü görevinden bir süre önce alınan Avukat Gülay Zengin ile halen Çevre Müdürlüğü görevini sürdüren Ahmet Ünver için uygulandığı belirtiliyor.

Zeytinburnu Belediyesi’nde ziraat mühendisi olarak çalışmakta olan Abuzer Kabakaş, Cemal Akın döneminde Malatya Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nde yeni oluşturulan ve “şeflik” düzeyinde dahi olmayan “ihale birimi”nin başına getirilmişti. Eski başkan Cemal Akın, görev süresinin son döneminde Abuzer Kabakaş’ı, birkaç kademe yükselterek Belediye Başkan Yardımcılığı görevine atamıştı. Kabakaş, bu görevde bir maaş aldıktan sonra, konum itibarıyla bir alt derecede görev olan “müdürlüğü hak etmiş olarak” Emlak Müdürü yapılmıştı. Kabakaş, haksız elde ettiği müdür kadrosuna rağmen Ahmet Çakır geldikten sonra da Belediye Başkan Yardımcısı olarak görevini sürdürmüş, bir ara ihalelerden de sorumlu olmuştu. Kabakaş, halen başkan yardımcısı konumunda çalıştırılıyor.

Mehmet Yaşar Çerçi döneminde, belediyeye memur olarak alınan, görevde yükselme sınavına girmediği için Hukuk İşleri Müdürlüğü görevine asaleten ataması yapılamayan Gülay Zengin de, Cemal Akın’ın görevinin son döneminde “hülle” yoluyla terfi ettirilmiş, önce belediye başkan yardımcılığına atanmış, burada bir maaş aldıktan sonra, bir alt kadroyu "haketmiş" olduğu gerekçesiyle Hukuk İşleri Müdürü yapılmıştı. Zengin, “müdür” kadrosunu almasına rağmen bir süre önce bu görevden APK kadrosuna tayin edilmişti.

Belediyede şef olarak görev yapıyorken, Cemal Akın döneminde vekaleten İnsan Kaynakları Müdürlüğü görevine getirilen Ahmet Ünver ise, bir süreliğine "istisnai" kadro olan Özel Kalem Müdürlüğü’ne atanmış, bu kadronun özel konumu nedeniyle müdürlüğü “kazanılmış hak” durumuna getirildiği gerekçesiyle, müdür olarak görev yapmayı sürdürmüştü. Ünver de böylece, görevde yükselme sınavına girmeyip de müdür olanlar arasına katılmıştı. Ünver, halen "yükselme" sınavına girmemesine rağmen, müdürlük kadrosuna "asaleten" getirilmiş olarak, Çevre Müdürlüğü görevinde bulunuyor.

Yargıtay’ın, halk arasında “hülle” olarak da değerlendirilen "danışıklı" bir şekilde memurların görevde yükseltilme yönteminin yasal olmadığına dair, Malatya Belediyesi’ndeki bu 3 kişinin durumuyla benzer bir durum için 2009’da bir karar verdiği belirlendi.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, bir kurumda yasanın öngördüğü yükselme koşulları yerine, "danışıklı" işlem yaparak bazı memurları terfi ettiren görevliler hakkında yerel mahkemenin verdiği beraat kararını bozarak, bu işlemlerde suçun oluştuğuna karar verdi.

Malatya Belediyesi’ndeki bazı kişilerin görevde sınavsız olarak yükseltilmeleriyle benzer durumun da söz konusu olduğu, "Danışıklı (muvazaalı) işlemleri sonucu ataması yapılan görevlilere haksız kazanç sağlayan ve eğitim ve sınava katılarak başarılı oldukları için atama bekleyen kişilerin mağduriyetine yol açan eylemlerinde atılı suçun oluştuğu gözetilmeden, yasal olmayan gerekçeyle beraat kararı verilmesi, yasaya aykırıdır." diye özetlenen görüşün ortaya çıktığı davayla ilgili Yargıtay 4. Ceza Dairesi tarafından verilen karar şöyle:

"YARGITAY 4. Ceza Dairesi 2007/5472 E., 2009/5171 K.
-USULSÜZ ATAMA

"İçtihat Metni"
Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:

Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.

Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.

Ancak; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünde görevli olan sanıkların, Y…. Ş…., A…….. in ve H…… İ…..'in ilçe müdürlüğü ve şube müdürlüğüne atanabilmek için gerekli görevde yükselme eğitim ve sınavında başarılı olma koşulunu öngören Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin 2 ve 11.maddeleri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 9 ve 10.maddeleri hükümlerini etkisiz kılmaya yönelik olarak, bu koşullara tabi olmayan üst görev niteliğindeki il müdür yardımcılığına atamalarını yaptıktan sonra bu görevde hizmetlerinden yararlanılmadan, kısa süre sonra sınav koşulu olan ast görev niteliğindeki ilçe müdürlüğü ve şube müdürlüğüne atanmaları biçimindeki danışıklı (muvazaalı) işlemleri sonucu ataması yapılan bu görevlilere haksız kazanç sağlayan ve eğitim ve sınava katılarak başarılı oldukları için atama bekleyen kişilerin mağduriyetine yol açan eylemlerinde atılı suçun oluştuğu gözetilmeden, yasal olmayan gerekçeyle beraat kararı verilmesi,

Yasaya aykırı ve katılan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı vekilinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki onama düşüncesinin reddiyle HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 18.03.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız