SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yasal Hak Aramayı Engelliyorlar"

0
Güncellendi - 2017-06-20 20:06:55
A- A+ PAYLAŞ

  • Ağbaba, İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısını eleştirerek, “Arabuluculuk gibi gönüllülük esasına dayalı bir sistemi zorunlu hale getirmek olsa olsa AKP’nin aklına gelirdi” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “İşçilerin yasal yollardan haklarını aramaları bu yasa ile daha da güçleştiriliyor. AKP sayesinde yasayla,yasal hak aramanın engellenmesini de gördük” dedi.

KIDEM,İHBAR,FAZLA MESAİ ARABULUCUYA

CHP İşçi Sendikaları ve STK’lardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısını sert sözlerle eleştirdi. Düzenlemeyle işçinin kıdem, ihbar gibi tazminat ve fazla mesai hakları, yıllık izin gibi ücretleri için mahkemeden önce arabulucuya gitmek zorunda bırakıldığını beliren Ağbaba, “İşçilerin yasal yollardan haklarını aramaları bu yasa ile daha da güçleştiriliyor. AKP sayesinde yasayla yasal hak aramanın engellenmesini de gördük” dedi.

BİNLERCE UYUŞMAZLIK VARKEN NEDEN İŞ UYUŞMAZLIĞI?

Ağbaba ; “Türkiye’de binlerce uyuşmazlık konusu varken neden iş uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk sisteminin getirilmek istendiğini anlamak mümkün değil. Toplumun en zayıf halkası maalesef işçiler, emekçiler görülüyor. İşçiler ses çıkarmaz, arabuluculuk sistemi hükümetin istediği gibi işlerse diğer uyuşmazlık konularında da zorunlu arabuluculuk sistemi getirilecek” dedi. “Dünya’nın her yerinde isteğe bağlı, gönüllülük esasıyla arabuluculuk sistemi işlediğini belirten Ağbaba, “Ancak tasarı ile Türkiye’de mahkemeye başvuru yapılmadan önce tarafların arabulucuya gitmesi zorunlu hale getirilmektedir. ‘Zorunlu arabuluculuk’ çalışma yaşamında yeni ve önlenemez krizleri beraberinde getirecektir” dedi.

GENEL KURULDA MÜCADELE EDECEĞİZ

Tasarı ile işçilerin yargı yoluna başvurmalarının engelleneceğini, haklarının çok altında anlaşmalara razı edileceklerini ve hak kaybı yaşamalarına neden olunacağını belirten Veli Ağbaba, “Tasarının amacını ‘yargıyı  hızlandırmak’ olarak açıklıyorlar. Tabi ki hızlansın. Kimse yargının hızlanmasına karşı değil. Ama hızlanırken işçinin emeğine, hakkına, alacaklarına göz konulmak istenmesine karşıyız. Sendikaların sebepleriyle beraber çekincelerini ortaya koydukları , işçi haklarını gasp edecek tasarıya bizler de emek cephesinden bakarak genel kurulda  tasarının bu haliyle geçmemesi için mücadele edeceğiz” dedi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız