SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yaşayandan Dinlemek Önemli"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:35:13
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, Malatya Belediye Başkanıyken bombalı suikast sonucu 17 Nisan 1978 tarihinde gelini ve 2 torunuyla birlikte şehit edilen "Hamido" lakaplı Hamid Fendoğlu’nun ailesini ziyaret etti.

TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, Malatya programının ardından şehit Hamid Fendoğlu'nun 86 yaşındaki eşi Mukaddes Fendoğlu, oğlu Adnan Fendoğlu ve yeğeni Mehmet Fendoğlu ile görüştü. Ziyarette AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, İl Genel Meclis Üyesi Naci Şavata da hazır bulundu.

TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, ziyaretten dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Birinci ağızdan tanıklardan bazı şeyleri dinlemek önemli. Birçok şeyi okuduk, dinledik. Yaşayandan dinlemek, yaşayandan yanıt almak bizim için çok anlamlı” dedi.

Mukaddes Fendoğlu, 27 Mayıs Darbesi sonrasında Hamid Fendoğlu’nun da Yassıadaya götürüldüğünü ve çok sıkıntılar çektiklerini, bu süreçte sürekli baskı gördüklerini belirterek, “Rahmetli Yassıada’daydı, kimse yoktu. Eve gelen askerler kırılmış odunların içerisini bile tek tek arıyorlardı” dedi.

Baş, “Süleyman Demirel, 1960 dönemini anlatırken bize anlattı. Her ne kadar 1960’ın ve 1980’in mağduruysa da 28 Şubat’ta aktör olduğu için konular biraz farklı ama 1960’a ilişkin anlattıkları onu da etkilemişti. Demişti ki, ‘Yaşananlar, Yassıada'ya gidenlerin sadece kendileri için değil, eşleri, çocukları da için de ağır bir tacizdi.’ Bu toplum biraz da aileye değer veren bir toplum. ‘Nereye gitseler, çantaları aranırdı, evleri sık sık basılırdı. Ondan sonra onlara hayat dar edildi ve çok uzun yıllar sürdü bu' demişti" ifadelerini kullandı.

Mukaddes Fendoğlu, "Bana gelmenizden dolayı çok memnun oldum. Çok teşekkür ederim. Talebim yok. Canlarının sağlığı, doğru yolda yürümeleri" dedi.

Nimet Baş, ziyaretin kendisi için çok sürpriz olduğunu ifade ederek, komisyon çalışmaları esnasında tek tek siyasi suikastlara yoğunlaşamadıklarını ama siyasi suikastlar için ayrıca bir komisyonun kurulabileceğini ifade etti.

Sohbet esnasında Mukaddes Fendoğlu, suikast sonrasında Kenan Evren ve dönemin siyasi liderleri ile görüştüğünü ancak bir sonuç alamadıklarını ifade etti.

Sohbette Nimet Baş, Mukaddes Fendoğlu’nun suikast olayının aydınlanması talebi karşısında Kenan Evren'in sarf ettiği, ‘Bir ihtilal daha mı yapalım?’ dediğini hatırlatınca Mukaddes Fendoğlu, “Aynen” diyerek Evren ile yaşadığı görüşmeyi teyit etti. Nimet Baş, Kenan Evren’in Mukaddes Fendoğlu’na söylediği bu sözün tarihe geçtiğini ifade etti.

O dönem tüm gelişmelere şahit olduğunu belirten Mukaddes Fendoğlu, o dönemde olayı yapanların aslında belli olduğunu belirterek, "Hepsi cenazeye geldiği halde dönemin İçişleri Bakanı (İrfan Özaydınlı) gelmedi” ifadelerini kullandı.

Ziyarette Mukaddes Fendoğlu, Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a teşekkür ederek bu dönemde belediyenin manevi desteğini gördüklerini ifade etti.

HAMİDO SUİKASTİ

Malatya'da 17 Nisan 1978 tarihinde meydana gelen olayda, eski milletvekili ve o dönemde Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin ortak desteği ile seçilen Bağımsız Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu, Ankara'dan kendi adına gönderilen paketi evinde açarken bombanın patlaması üzerine gelini ve 2 torunu ile birlikte hayatını kaybetmişti.

Fendoğlu suikasti ile ilgili dava, 1998 yılında zaman aşımı nedeniyle kapatılmıştı. Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in 12 Eylül 1980 Darbesi'ne ilişkin yürüttüğü soruşturmanın ardından hazırladığı 80 sayfalık iddianamede, Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu ve yakınlarının ölümüne yol açan bombalı suikast gündeme getirilmişti. İddianamede bu suikast de ihtilale gerekçe olaylardan biri olarak gösterilmişti.

27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra DP yöneticileri ile birlikte Yassıada'da idamla yargılanan Hamit Fendoğlu, 1965 milletvekili genel seçimlerinde AP'nin listesinden Malatya milletvekili seçilerek 1969'a kadar milletvekili olarak TBMM'de görev yaptı. Adnan Menderes, Celal Bayar ve Süleyman Demirel'e çok yakın bir isim olarak biliniyordu. Fendoğlu, 1977'de yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin desteği ile bağımsız aday olarak Malatya Belediye Başkanı seçildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız