SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yaşlılar İçin D Vitamini Önemli'

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:00:45
'Yaşlılar İçin D Vitamini Önemli'
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Yaşlı bireylerimizin kemik sağlığını koruyabilmeleri, yeterli D vitamini alabilmeleri için her gün yaklaşık 30 dakika açık havada yürüyüş yapmaları önerilmektedir” dedi. 

1 Ekim Dünya Yaşlılar Gününde“ nedeniyle yaşlılara önerilerde bulunan İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Yapılan araştırmalarda ülkemizde de yaşlı nüfusun giderek arttığını göstermektedir. 2020 yılında yaşlı nüfusun Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 7,7’sini oluşturacağı öngörülmektedir. Yaşlılık döneminde enerji gereksiniminin azalması, hareket kısıtlılığı, kronik hastalıkların görülme sıklığının artması gibi nedenlerle vitamin ve mineral gereksinimi artar. D vitamini dışındaki vitamin ve mineral gereksinimi, iyi planlanmış bir diyetle besinlerden sağlanabilir. Ancak D vitamini eksikliğinin giderilmesinde sadece beslenme yeterli olmamaktadır. Türkiye’de her üç erişkinden ikisinde D vitamini eksikliği görülmektedir. Yaşlılarda D vitamini yetmezliğine, yaşlıların daha az dışarı çıkmaları ve güneş ışınlarına daha az maruz kalmaları ve yaşlanmayla birlikte deride D vitamini sentezindeki azalma ve D vitamininin gıdalarla alımındaki azalma gibi faktörler neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

“D vitamini kemiklere kalsiyum taşınmasına ve depolanmasına yardımcı olur, hipertansiyon, kalp hastalıkları, bazı kanser ve otoimmün hastalıklara karşı koruyucudur. D vitamininin en iyi bilinen etkisi kemik mineralizasyonu üzerine olmakla birlikte, birçok araştırmada D vitamini eksikliğinde kas gücü kaybı, düşme riskinde artış olduğu bildirilmiştir. Yaşlılarda kemik kırıklarının artma riski, D vitamini oranın azalmasıyla bağlantılıdır” diyen Şener, daha sonra şunları belirtti:

“D vitamini almanın ideal yolu güneşlenmektir. İnsan vücudunda bulunan D vitamininin yaklaşık yüzde 90’ı güneş ışınları sayesinde derinin en derin tabakalarında sentezlenerek sağlanır. Deride yeterli D vitamini oluşumu için vücudun yüzde 6’sının, yani el, yüz ve kolların doğrudan güneş görmesi gerekiyor. D vitamininin sadece yüzde 10’nu besinlerden sağlayabiliyoruz. Besinlerden tam yağlı süt, yoğurt, peynir, yumurta, balıklar, yeşil mercimek ve nohut D vitamini kaynağıdır.

Risk altındaki gençlerde ve tüm yaşlılarda D vitamini düzeyinin idamesi için uygun koşullarda yeterli güneşlenme ve konvansiyonel D vitamini preparatlarıyla replasman yapılması toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir.

Sonuç olarak, pencere camı ve giysiler güneş ışınlarını engellediğinden her gün 15-30 dakika güneş ışığına çıkılmalıdır. Özellikle yaz aylarında güneşin çok yoğun olduğu saat 10.00 ile 15.00 arasında güneşlenmekten kaçınılmalıdır. Özellikle yaşlı bireylerimizin kemik sağlığını koruyabilmeleri, yeterli D vitamini alabilmeleri için her gün yaklaşık 30 dakika açık havada yürüyüş yapmaları önerilmektedir. “

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız