SON DAKİKA
SON DEPREMLER

YAŞ'tan Önce Görüştü

A- A+ PAYLAŞ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Pazar günü başlayan kritik Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) öncesi Çankaya Köşkü’ne çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le 1.5 saat süren bir görüşme yaptı.

Dünkü önemli buluşmada, Balyoz Darbe Planı kapsamında haklarında yakalama kararı olan ve YAŞ’ta durumları ele alınacak muvazzaf 11 general ve amiral görüşüldü. Başbuğ bu askerlerle ilgili TSK Personel Kanunu’nun 65’inci maddesi kapsamında Genelkurmay Adli Müşavirliği’nce yapılan çalışmalara ilişkin Gül’ü bilgilendirdi.

Erdoğan’la 2 kez

Orgeneral Başbuğ geçen pazartesi de Başbakan Tayyip Erdoğan’la Başbakanlık Konutu’nda sürpriz bir görüşme yapmış, Erdoğan, Başbuğ’un ardından Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le bir araya gelmişti. Başbuğ, geçen çarşamba günü Erdoğan’la ikinci kez görüşmüştü.

Terfi mi tıkanma mı?

Tüm bu görüşmelerde YAŞ’taki terfiler gündeme oturdu. Uzmanlara göre 65’inci madde dikkate alındığında, Balyoz’da haklarında yakalama kararı olmasına rağmen tutuklanmayan personelin durumu hukuki açıdan belirsizlik yaratmış durumda. Personel tutuklanmış olsaydı YAŞ’ta terfiler ve kademe ilerlemeleri yapılmayacaktı. Ancak tutuklama olmadığı için 11 general ve amiralin durumu 4 Ağustos’ta açıklanacak YAŞ kararları sonunda kesinleşmiş olacak.

Farklı iddialar

Milli Savunma Bakanlığı’nın bununla ilgili, YAŞ’a sadece tavsiye niteliğinde sunulmak üzere hazırlayıp Başbakanlığa ilettiği rapora ilişkin Ankara kulislerinde farklı görüşler seslendiriliyor. Ortaya atılan iddiaların bir kısmı bakanlığın hazırladığı raporun terfilerin önünü açtığı, bir kısmı ise tıkadığı yönünde. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, raporun hangi yönde olduğuna dair bir bilgi vermekten kaçınarak, bir görüş ortaya çıktığını, YAŞ’ın bu raporu görüşerek bir karara varabileceğini söyledi. Bu durumda bakanlık hukukçularının yaptığı çalışmalar ışığında YAŞ’ta terfilerle ilgili bir karar verilmesi söz konusu olabilecek.

İLK GÜN TOPLANTISI..
Bu arada Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki ilk gün çalışmalarını tamamladı.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Çakmak Salonu'ndaki toplantının öğleden sonraki bölümü, saat 17.20 dolayında tamamlandı.

Toplantıda, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alınıyor.

Disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personelin durumları da toplantıda değerlendiriliyor. Şura'da, TSK'yı ilgilendiren diğer konular da görüşülüyor. Bu kapsamda, askeri stratejik konsept, TSK'nın program ve hedefleri ele alınıyor.

Şura, çalışmalarına Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda yarın devam edecek. YAŞ toplantısı, 4 Ağustos Çarşamba günü sona erecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız