SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yatırım Raporu..

A- A+ PAYLAŞ

DPT verileri analizine göre, 2008 yılında Doğu Anadolu Bölgesi’nde en yüksek yatırım ödeneğinin kaydedildiği il 152 milyon 315 bin YTL ile Erzurum olurken, 133 milyon YTL ile Van ikinci, 105 milyon YTL ile Malatya üçüncü, 85 milyon YTL ile Elazığ dördüncü, 69 milyon YTL ile Bingöl ili beşinci sırada yer aldı.

2007 yılına göre 2008 yılında ile tahsis edilen yatırım ödeneği Türkiye payı yüzde 0.26’lık azalma kaydetti.

Erzurum için 2008 yılında öngörülen yatırım ödeneği tutarı 152 milyon 315 bin YTL oldu. Bölgenin diğer illeri olan Ağrı’ya 44 milyon YTL, Bingöl’e 39 milyon YTL, Erzincan’a 69 milyon YTL, Hakkari’ye 15 milyon YTL, Kars’a 47 milyon YTL, Muş’a 37 milyon YTL, Tunceli’ye 20 milyon YTL, Ardahan’a 22 milyon YTL, Iğdır’a ise 18 milyon YTL yatırım ödeneği tahsis edildi.

Bölge illeri içinde en yüksek tarım sektörü yatırım ödeneğinin tahsis edildiği il 25 milyon YTL ile Malatya oldu. Tarım sektörü yatırım ödeneği sıralamasında 12 milyon YTL ile Ağrı ikinci, 11 milyon YTL ile Erzurum üçüncü, 9 milyon YTL ile Kars ve Van illeri dördüncü sırada yer aldılar.

2008 yılı Madencilik sektörü yatırım ödeneği bölge illeri sıralamasında 959 bin YTL ile Erzurum birinci olurken, 560 bin YTL ile Tunceli ikinci, 549 bin YTL ile Malatya üçüncü, 547 bin YT ile Erzincan dördüncü, 481 bin YTL ile Kars beşinci oldu.

Erzurum, tarım ve madencilik sektöründen sonra imalat sektörü yatırım ödeneği bakımından da bölgede birinci oldu. Erzurum’u 980 bin YTL ile Muş, 620 bin YTL ile Malatya, 525 bin YTL ile Erzincan ve Tunceli illeri takip etti.

2008 yılı enerji sektörü yatırım ödeneği sıralamasında Erzurum bin YTL ile son sırada yer alırken, Bingöl 30 milyon YTL ile birinci, Elazığ 20 milyon YTL ile ikinci, Muş 11 milyon YTL ile üçüncü, Tunceli 2 milyon YTL ile dördüncü sırada yer aldı.

Ulaştırma sektörü yatırım ödeneği bölge illeri sıralamasında Erzurum 7 milyon YTL ile altıncı sırada kalırken, bu sektör yatırımlarında Erzincan 39 milyon YTL ile birinci oldu. Sıralamada, 21 milyon YTL ile Malatya ikinci,18 milyon YTL ile Elazığ üçüncü sırada yer aldı. Bu illeri Bitlis ve Ardahan takip etti.

Bölgenin turizm ödenek payı 2008 yılı içinde oldukça düşük oldu. Turizm yatırımları ödenek miktarı bakımından bölge sıralamasında Erzurum 350 bin YTL ile ilk sırada yer alırken, ili 220 bin YTL ile Kars, 200 bin YTL ile Elazığ, 150 bin YTL ile Erzincan illeri izledi. Bölgede turizm bakımından cazibe alanı oluşturan Van ise ciddi bir ödeneğe kavuşmadı.

Konut yatırım ödeneği Doğu Anadolu Bölge illeri sıralamasında 10 milyon YTL ödenekle Malatya birinci oldu. Sıralamada 3 milyon 691 bin YTL ile Erzurum ikinci, 3 milyon 941 bin YTL ile Muş üçüncü, 3 milyon 300 bin YTL ile Tunceli dördüncü, 3 milyon 160 bin YTL ile Van beşinci olarak belirlendi.

EĞİTİMDE ERZURUM ÖNDE
Erzurum Eğitim yatırımları ödeneğinde Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk sırada yer alan il oldu. Eğitim ödeneği bölge sıralamasında 30 milyon YTL ile Van ikinci, 23 milyon YTL ile Kars üçüncü, 21 milyon YTL ile Malatya dördüncü, 15 milyon YTL ile Elazığ beşinci sırada kaldı.

SAĞLIKTA VAN BİRİNCİ
Sağlık yatırım ödeneği bölge illeri sıralamasında Van birinci olurken Erzurum ikinci sırada yer aldı. 36 milyon YTL ile Van’ın birinci, 27 milyon YTL ile Erzurum’un ikinci olduğu sıralamada 15 milyon YTL ile Elazığ üçüncü, 10 milyon YTL ile Erzincan dördüncü, 9 milyon 460 bin YTL ile Malatya beşinci olarak kaydedildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız