SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yatırımcı Malatya'ya Gelmiyor

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:08:30
Yatırımcı Malatya'ya Gelmiyor
A- A+ PAYLAŞ

Yatırımcılar Malatya'yı artık yatırım yapılacak il olarak düşünmüyor.Önceki yıllarda Doğu bölgesinde  yatırım yapılacak iller arasında gösterilen Malatya teşvikli yatırımlarda son beş yılın en kötü dokuz ayını yaşadı.

malatyahaber.com yazarı, Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Eski Başkanı S.M.Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, “Malatya da son beş yıllın ilk dokuz aylık döneminde ortalama  46  adet yatırımın teşvik belgesine bağlandığını, bu belgelerde ki yatırımın tutarının ise ortalama 904,5 milyon lira olduğunu, 2015 yılının ilk dokuz aylık Ocak-Eylül döneminde ise yeni yatırımlar için 32 adet   teşvik belgesi düzenlendiğini bu belgelerde ki yatırım tutarının ise 190 milyon lira olarak öngörüldüğünü belirterek,  2015 yılının ilk dokuz aylık Ocak-Eylül döneminde ise 5 adet yatırım teşvik belgesinin iptal edildiğini, İptal edilen belgedeki yatırım tutarının 15,5 milyon lira, öngörülen istihdamın ise 115 kişi olduğunu söyledi.

Altaş’ın verdiği bilgiye göre; Ekonomi Bakanlığına bağlı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen teşvik belgelerinin Malatya ili için son beş yıllık dönemde ilk dokuz aylık yatırım ve istihdam bilgileri şöyle. 

Yıllar          Belge Adeti          Yat.Tut.Mil.TL.           Ön.İstihdam Kişi

2011          66                        500                            2.003

2012          43                        488                             2.390

2013          39                        2.098                           1.725

2014          36                        532                               909

2015           32                       190                                717

Altaş şu bilgileri verdi; “2015 yılı ilk dokuz aylık dönemini geçmiş beş yıl ile göre kıyasladığımızda düzenlenen yatırım teşvik belgesinde yaklaşık yüzde elli , yatırım tutarında yüzde yetmiş beş ve öngörülen istihdam sayısında yüzde altmış oranında bir azalma olduğu görülmektedir.  Malatya'nın ekonomik olarak her geçen gün güç kaybettiğini, Doğuya yatırım yapmak isteyen yatırımcıların önceki yıllarda birinci il olarak tercih ettikleri Malatya'yı artık yatırım yapılacak il olarak düşünmediğini ve tercih etmediğini belirterek, 2014 yılında yaşanan ekonomik durağanlık giderek derinleştiğini, Bu olumsuz durum 2015 Yılı Ocak-Eylül döneminde gerçekleşen teşvik belgeli yatırımlardaki düşüşle net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Malatya ciddi şekilde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç almaktadır. Yatırımların bu şekilde gerçekleşmesi durumunun devam etmesi halinde Malatya da var olan işsizlik artarak devam edecektir. Kamu yatırımların azaldığı bir dönemde yeni yatırımcıların da Malatya’yı tercih etmemesi konusunun ciddi bir şekilde ele alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir.Ekonomide yaşanan bu olumsuzluğunun, Türkiye genelinde yaşanan ekonomik durgunluğun yanından özellikle Malatya'nın Büyükşehir olması ile birlikte yeni beklentileri karşılamakta yetersiz kalındığından kaynaklanmaktadır. Ekonomik sosyal ve fiziki  acıdan yatırım ortamının iyileştirilmesi ile sektörel kümelenme çalışmalar yapılmaması halinde Malatya’yı gelecekte zor günlerin beklemektedir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız