SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yatırımcılar İçin Sürenin Uzatılması Şart"

0
Güncellendi - 2020-07-27 22:00:04
A- A+ PAYLAŞ

CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI BİTİYOR.. Malatya'nın da içinde yer aldığı 23 ilde uygulanmakta olan Cazibe Merkezleri Programı süresi yıl sonunda bitiyor. Konu ile ilgili malatyahaber.com yazarı Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, "İçinde bulunduğumuz tarih dikkate alındığında yaklaşık 5 aylık bir süre sonunda cazibe merkezleri programı kapsamındaki müracaat süresinin 31.12.2020 tarihinde sona erecek olması yatırımcılar için önem arz etmektedir" dedi ve sürenin uzatılmasını istedi.

“Daha avantajlı hale getirilmişti”

Altaş "2016 yılında 678 sayılı KHK ile yürürlüğe konulan cazibe merkezleri programı 25 Ocak 2018 Tarihinde yayınlanan Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkındaki 2018/11201 no.lu kararla yürürlükten kaldırılmış, cazibe merkezi illerde yapılacak yatırımlar için sağlanacak devlet destekleri yeniden açıklanmış ve daha avantajlı hale getirilmişti. Uygulamada Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 4’üncü bölgede yer alan Malatya Elazığ ve Erzincan illeri ile 5’inci bölge yer alan Adıyaman, Tunceli, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt illeri ek destek olarak alacak iller olarak belirlenmişti. Bu illerde Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içinde yapılacak yatırımlar 31.12.2020 tarihine kadar yatırım teşvik belgesi için müracaat edilmesi halinde 6. bölge teşviklerinden yararlanma imkanı sağlandı" diyerek konunun Malatya acısından önemini belirtti ve süreni bitmesinin Malatya için 4.Bölgeye dönüş olacağını söyledi .

Malatya, Elazığ ve Erzincan İçin 4.Bölgeye Dönüş Olacak

Altaş şöyle konuştu:

"01 Ocak 2021 tarihinden sonra Malatya, Elazığ ve Erzincan İçin 4.Bölgeye dönüş olacak çünkü Malatya, Elazığ ve Erzincan illeri yeni teşvik sistemi içinde 4.bölgede bulunduğu için bu illerde OSB’lerde gerçekleştirilecek yatırımlar 6’ıncı bölge teşvikleri yerine 5’inci bölge teşviklerinden faydalanacaklar. Bu nedenle yatırımcıların kalan bu süreyi dikkate alarak yeni yapacakları yatırımlar için sürenin sona ermesinden önce yatırım teşvik belgesi müracaatında bulunmaları gerekiyor."

Korana Salgını Bu Sürenin Uzatılmasını Zorunlu Kılıyor

Koronavirüs salgınının ekonomiye ciddi manada olumsuz yansımaları olduğunu hatırlatan Altaş, "Covid-19 salgınının ekonomiye olumsuz etkisi birçok yatırımcıyı da olumsuz etkilemiştir. Mart-Temmuz 2020 dönemi salgın sürecinde yatırımcıların mevcut yatırımlarını gerçekleştirmedikleri gibi yeni yatırım projelerini de öteledikleri bilinmektedir. Bu şartlar altında faaliyette bulunan yatırımcıların Covid-19 salgınından en asgari düzeyde etkilenmesi için cazibe merkezleri illerde 31.12.2020 tarihinde sona erecek olan müracaat süresinin uzatılmasını zorunluluk olmaktadır. Bu konudaki önerimiz sürenin 31.12.2023 tarihine kadar uzatılmasıdır” diye konuştu.

Altaş, 2018 ve 2019 yıllarında Malatya'ya dışından gelen ve emek yoğun olan hazır giyim ve tekstil sektöründe faaliyette bulunan yatırımcıların cazibe merkezi destekleri için Malatya’yı tercih ederek yatırım yaptığını hatırlatarak, “Sürenin uzatılmaması bu iller için önemli kayıp olacaktır" dedi.

Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki 23 ilde özel sektör tarafından gerçekleştirilecek “İmalat” sanayi (US-97 kodu ile 15-37) ile “Çağrı ve Veri Merkezi” yatırımları destek kapsamında uygun bulunan ve desteklenmesine karar verilen yatırımlar. 6. Bölge için aşağıda yer alan destek unsurları ile enerji desteğinden 6. Bölge için uygulanan oran ve sürelerde yararlanmaktalar:

Katma Değer Vergisi istisnası (Makine ve teçhizatlar için)

Gümrük Vergisi muafiyeti

Kredi Faiz desteği

Vergi İndirimi (İndirimli Gelir/Kurumlar Vergisi)

Sigorta Primi İşveren hissesi desteği

Sigorta Primi İşçi hissesi desteği

Gelir vergisi (stopaj) desteği

Enerji desteği

İnşaat-Yapı Harçları Muafiyeti

Emlak Vergisi Muafiyeti

Damga Vergisi Muafiyeti

Yatırım Yeri Tahsisi

Cazibe Merkezi Programındaki İller

4. Bölgedeki İller

Elazığ, Erzincan, Malatya

5. Bölgedeki İller

Adıyaman, Bayburt, Erzurum, Gümüşhane, Tunceli

6.Bölgedeki İller

Ağrı, Ardahan,Batman,Bingöl,Bitlis,Diyarbakır,Hakkari,Iğdır,Kars,Mardin,Muş,Siirt,Şanlıurfa,Şırnak ve Van

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Ahmet (3 yıl önce)
    Milletvekilleri nerde , TSO başkanı nerde Reklam peşinde Malatya nın sanayi şehri potansiyelini Devam ettirebilmesi için 6. Bölge teşviklerinin devam etmesi lazım Bu konuya sadece Bahadır başkanın sahip çıkması yetmez .
    0
    0
    Yanıtla