SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yatırımcıları Baş Tacı Etmeliyiz"

0
Güncellendi - 2016-02-21 16:04:54
A- A+ PAYLAŞ

  • Bakan Yılmaz, 2016 yılı içinde kalkınma ajanslarına merkezi idareden 496 milyon TL destek vereceklerini söyledi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “2016 yılı içinde ajanslarımıza 500 milyon TL’ye yakın merkezi idareden destek vereceğiz. Tam rakam 496 milyon TL. Geçen yıla göre çok önemli bir artış yaptık. Ajanslarımız geliştikçe, kapasiteleri ve altyapıları geliştikçe bizde bu destek miktarını kademeli bir şekilde artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Hilton’da düzenlenen Fırat Kalkınma Ajansı’nın 2016 yılı mali destek programları tanıtım toplantısına katılan Yılmaz, kalkınma ajanslarının Türkiye’nin yeni bir tecrübesi olduğunu ifade ederek, “Kalkınma ajansları son 10 yılda hayata geçirdiğimiz bir yapı. Şuan itibariyle 26 kalkınma ajansımız var ve 81 ilimize hizmet veriyor. Bunlardan birisi de Fırat Kalkınma Ajansı ve Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl illerimizi kapsıyor. Tüm ülkemizde bu ajansları kurduk. Burada temel beklentimiz; sadece merkezde veya sadece belirli illerde kalkınma sürecinin yürütülmesi, gerçekleştirilmesi mümkün değil. Bizim kalkınmayı bütün ülke satına yaymamız gerekiyor. Ve bütün yerel aktörleri kalkınma sürecine dahil etmemiz gerekiyor. Geçmişte sadece merkezi olarak bir planlama yapılırdı ve sadece merkezdeki aktörler bu süreçlere karar verirlerdi. Şimdi son derece katılımcı ve yereli ön plana çıkaran bir anlayışla bu kurumsal yapılarımızı çalıştırıyoruz. Epey de bir mesafe almış durumayız. Kalkınma ajanslarımız bu anlamda Türkiye’nin başarılı bir tecrübesi oldu” dedi.

“YATIRIM DESTEK OFİSLERİNİ KURDUK”

ce3dd54c-66ed-420a-990e-92f4f4e43d5eBakan Yılmaz, yatırım destek ofislerinin 81 ilde kurulduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“Ajanslarımızın önemli bir yapısı, yatırım destek ofislerimizdir. Her kurduğumuz ajansın altına biz aynı zamanda yatırım destek ofislerini teşkilatlandırdık. Her ilimizde bir yatırım destek ofisi var. 81 ilimizde var. Bunları da çok önemsiyoruz. Bu ofisleri, biz yatırımcının iş ve işlemlerini basitleştirmek, yatırımcının işini kolaylaştırmak üzere kurduk. Bir yatırımcı bir ile gittiği zaman o il ile ilgili bir takım temel göstergeler almak istediğinde bir muhatabı olsun istedik. O birimden sağlıklı veriler alsın. Diğer taraftan yatırım kararı verdikten sonra iş ve işlemlerini, bürokratik işlerini takip edecek, kendisine kurumla nezdinde yardımcı olacak bir mekanizma olsun istedik. Yatırım destek ofisinin asıl misyonu da budur.”

“YATIRIMCILARI BAŞ TACI ETMEMİZ LAZIM”

Yatırımcıların baş tacı edilmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, yatırım olmadan üretim olmayacağını ifade etti.

Bakan Yılmaz, yatırım olmadan ihracatın, istihdamın olmayacağını kaydederek, yatırımcılara en pratik şekilde hizmet edilmesi gerektiğini vurguladı.

Valilere de tavsiyede bulunan Yılmaz, “Bir Vali yardımcısına bu görevi verelim, bütün ilgili kurumları bir masa etrafına alıp, konusuna göre masada boş sandalye olsun, sekretarya hizmetlerini de yatırım destek ofisimiz yapsın. Böylece yatırımcılarımız çok daha etkili bir şekilde bu hizmetleri alsınlar. Bütün bu çalışmalara ajanslarımız gerçekten önemli işlevler görüyorlar” diye konuştu.

Ajansların doğrudan mali desteklerde sunduklarına dikkat çeken Yılmaz, ajansların yaptıkları işin niteliğinin farklı olduğunu belirtti.

Yılmaz, ajansların planlamalarının diğer bütün kurumlar için bir referans olmak durumda olduğunu ifade etti.

“İKİ ÖNEMLİ DESTEK PROGRAMINI İLAN EDİYORUZ”

Bakan Yılmaz, iki mali destek programını ilan ettiklerini kaydederek, “Bu bölge için iki yeni mali desteğin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Gerçekten iki önemli başlık; ‘Yaşam Kalitesi ve Sanayi Altyapıları’ ile ‘İmalat Sanayinin Geliştirilmesine’ dönük iki önemli destek programını ilan ediyoruz” dedi.

Yılmaz, Türkiye genelinde 2014 sonu 2015 itibariyle 51 bin proje başvurusu alındığını kaydederek, şunları söyledi: “14 bin projeye destek sunmuşuz, 2,7 milyar lira hibe destek vermişiz. Bununla 4,7 milyar Türk Liralık yatırımı harekete geçirmişiz. Yine yatırım destek ofislerimizden bugüne kadar 85 binin üzerinde yatırımcımız bedava bir şekilde danışmanlık hizmeti almış. Bu destek ofislerimiz, yatırımcımıza yardımcı olmuş. 2016 yılı içinde ajanslarımıza 500 milyon TL’ye yakın merkezi idareden destek vereceğiz. Tam rakam 496 milyon TL. Geçen yıla göre çok önemli bir artış yaptık. Ajanslarımız geliştikçe, kapasiteleri ve altyapıları geliştikçe bizde bu destek miktarını kademeli bir şekilde artırmayı hedefliyoruz.”

ÖZTOP, 2016 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Fırat Kalkına Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop ise, 2016 yılı Mali Destek Programları hakkında bilgiler verdi.

İmalat Sanayinin geliştirilmesi ve Yaşam Kalitesi ve Sanayi Altyapıları mali destek programları hakkında detaylı bilgiler sunan Öztop, Yaşam Kalitesi ve Sanayi Altyapıları Mali Destek Programları çerçevesinde projelere sağlanacak toplam hibenin 7 milyon TL olduğunu ve projenin asgari destek tutarının 200 bin TL ile 1 Milyon TL arasında olduğunu söyledi.

Öztop, İmalat Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programın da ise toplam hibe tutarının aynı şekilde 7 Milyon TL olduğunu belirtti.

Bu programda destek miktarının 100 bin TL ile 400 bin TL arasında olduğunu ifade eden Öztop, son başvuru tarihinin 4 Mart ile 11 Mart olduğunu anlattı.

"76 MİLYON KAYNAK KULLANILDI"

Vali Süleyman Kamçı da, “Geride kalan süre zarfında ajansımızı 1.681 proje başvurusu almış ve değerlendirme süreci neticesinde toplamda 471 projeyi destekleyerek 76 milyon kaynak kullandırmıştır. Proje sahiplerinin katkılarıyla birlikte düşünüldüğünde 142 milyon TL gibi bir yatırım hacmi gerçekleştirmiştir. Destek programları çerçevesinde yapılan yatırımlar neticesinde 3 bin dolayında istihdam oluşmuş veya devam eden projelerle oluşacağı öngörülmektedir. Ayrıca destek programları çerçevesinde yapılan yatırımlar neticesinde 18 patent, faydalı model, endüstriyel tescil belgesi alınmış ve destek alan firmalarımız 449 yeni marka ürün üretmeye başlamıştır. Destek verilen firmaların ihracat kapasitelerinde artışlar görülürken 14 firma ise ilk defa ihracata başlamıştır. 2010-2015 yılları arasında uygulanan mali desteklerin dağılımına göre Malatya’da 185 projeye 22,3 milyon TL hibe desteği sağlanmıştır. Ajans tarafından ilimize sağlanan destek neticesinde yaklaşık 45 milyon TL yatırım gerçekleşmiştir. Söz konusu yıllar arasında Malatya’ya sağlanan destek oranı ajansın tüm destek miktarının yüzde 29,2’üne tekabül etmektedir” diye konuştu.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Cesamin ÖZKAN (8 yıl önce)
    AKP ye en çok oy veren kent Malatya ama kalkınmadan payını asla alamayan bir Malatya. Malatyalı verdiği oyların hesabını sormasını bilmeli ve o oylara ihanet edenlere de gereken hesabı sormalıdır. AKP Malatya'da sadece babalarımızın emekli olduğu o devasa fabrikaları satarak yandaşlarını o yerlerini peşkeş çekip AVM yaparak övünebilir. Yani bu ülkede CHP zor koşullarda o yıllarda devasa fabrikalar yapmış, AKP gibi sağ partilerde o güzel mirası sata sata bitirememiş yandaşlarını doyurmaya devamla meşgul olmuşlardır. Sonrada çıkıp ülke için çalıştıklarını, Müslüman oldukları yalanını millete okutmuşlardır. Onların çocukları kolejlerde Amerika'da kulaklarına küpe takarak okurken fakire fukaraya İmam Hatipleri önermiş din üzerinden siyaset yaparak bu ülkeyi bataklığın eşiğine getirmişlerdir. Bu millet eninde sonunda onların gerçek suratlarını görecek ve gerekeni en iyi şekilde yapacaktır.
    0
    0
    Yanıtla