SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yatırımcıya OSB Arsa Tahsisi Acilen Yapılmalı"

0
Güncellendi - 2017-03-16 05:42:31
A- A+ PAYLAŞ

Malatya dışında bulunan ve cazibe merkezleri programı kapsamında yatırım yapmayı planlayan yatırımcıların, başka illere yönelmemesi için Organize Sanayi Bölgesi'nde arsa tahsisi çalışmalarının bir an önce tamamlanarak yatırımcıların bilgisine sunulması gerektiği ifade edildi. Hükümet tarafından uygulamaya konulan Cazibe Merkezleri Programı kapsamında verilecek çeşitli teşvik ve desteklerle OSB’lerde yapılacak yatırımların öneminin arttığına dikkat çeken Ekonomist- Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, , önümüzde kısa bir süre kaldığını ve yatırımların Malatya’ya çekilmesi için kent yöneticileri ve sorumluların bir an önce bu yöndeki çalışmaları tamamlaması gerektiğini ifade etti. Altaş, “Aksi takdirde bir kez daha hayal kırıklığı yaşamamız kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altaş, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla gerçekleştirilecek olan özel sektör yatırımlarına yönelik ’Cazibe Merkezleri Programı’ için yatırım sürecinin başladığını hatırlatarak, işsizlik başta olmak üzere bölgenin ekonomik ve sosyal sorunlarının iyileştirilmesi, terör örgütlerinin bu sorunları istismar edilmesinin önlenmesinin hedeflendiğini belirtti.

Altaş “Yatırımcı adaylarının Malatya’ya çekilebilmesi için arsa tahsisi başta olmak üzere tüm alt yapı imkanlarının bir an önce girişimcilerin hizmetine sunulması gerekiyor” diye konuştu.

“OSB’lere verilecek teşvik 6. Bölgede uygulanacak olanlarla aynı olacak”

Malatya’nın yatırım teşvikte 4. Bölgede olmasına rağmen Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırım yapılması durumunda daha cazip olan 6. Bölgede uygulanan desteklerle ayın oranda teşvik verilecek olmasının yatırımcıları çekmek açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Altaş, 4. ve 5. bölge kapsamında bulunan illerde organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlar için 6.bölgede uygulanan destekler neler sağladığına ilişkin şu bilgileri aktardı:

4 ve 5 bölge kapsamında bulunan bu illerde organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlar için 6.bölgede uygulanan destekler neler sağlıyor

Vergi İndirimi: İndirimli Gelir veya kurumlar vergisi uygulaması yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar, indirimli olarak uygulanmasıdır. Yatırıma katkı tutarına mahsuben, gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını aşmamak üzere yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli gelir veya kurumlar vergisi uygulanabilir.

(2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karara eklenen geçici 8. Madde ile imalat sanayine yönelik (US-97 Kodu: 15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için; katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına uygulanacak oranı yüzde yüz olmak üzere, teşvik belgesi üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın uygulanacak.)

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının teşvik belgesinin tamamlama vizelerinin yapılmasının ardından Bakanlıkça karşılanmasıdır.

Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği: Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.

Gelir Vergisi Stopajı Desteği: Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için belirlenen gelir vergisi stopajının terkin edilmesidir. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken gelir vergisi stopajının asgari ücrete tekabül eden kısmının yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan tarihten itibaren 10 yıl süreyle verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk edecek vergiden terkin edilmesidir.

Faiz Desteği: Teşvik belgesi kapsamında kullanılan en az bir yıl vadeli yatırım kredileri için sağlanan bir finansman desteği olup, teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.

4.bölge bölgesel yatırımlar için TL'si kredilerde dört puanı, dövizli kredilerde bir puan,

5.bölge bölgesel yatırımlar için TL'si kredilerde beş puanı, dövizli kredilerde iki puan,

6.bölge bölgesel yatırımlar için TL'si kredilerde yedi puanı, dövizli kredilerde iki puan,

Yatırım Yeri Tahsisi: Teşvik Belgesi düzenlenmiş yatırımlar için Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilmesidir. Destek, ilk yıl için taşınmazın emlak vergi değerinin en fazla %3’ü oranında takdir edilen bedel olup yatırım yerine göre belirlenen ilk yıl ödemeleri ise su şekildedir:

4. Bölgede bulunan illerde tahsis edilen yatırım yeri emlak vergi değerinin %1,5’i,

5. Bölgede bulunan illerde tahsis edilen yatırım yeri emlak vergi değerinin %1’i,

6. Bölgede bulunan illerde tahsis edilen yatırım yeri emlak vergi değerinin %0,5’idir.”

Bahadır Altaş, bu teşvik ve desteklerin Malatya’ya yatırımcı çekmek için büyük fırsat olduğunu kaydederek “Malatya olarak önümüzde çok kısa bir süre var şehri yönetenler ile yetkili ve sorumluların bu konuda görev üstlenerek Malatya dışında bulunan ve cazibe merkezleri programı kapsamında yatırım yapacak yatırımcıların başka illere yönelmemesi için Malatya olarak acilen mevcut OSB bölgelerimizde yer tahsisi için gerekli çalışmaları yaparak, yatırımcılara bu konuda bilgi sunulması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

ARŞİV FOTO: Malatya II.OSB

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız