SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yaygara Koparıyorlar"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:30:34
A- A+ PAYLAŞ

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Arkadaşlarımızın yürüttüğü anayasa çalışmaları dışında hükümetle yürüttüğümüz açık ya da kapalı bir görüşmemiz yoktur. Uzlaşma masası orada dururken başka yerde hükümet ile anayasa konuşamayız" dedi.

Demirtaş, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu. Eski bakan Mehmet Ağar'ın tahliyesine değinen Demirtaş, "Yargının adaletin keskin kılıcı herkese aynı şekilde dokunmuyor. Mehmet Ağar 1 yıllık tatilden sonra işbaşı yaptı. 1 yıldır lüks odada gelen giden misafirlerini ağırladı. Şimdi dinlendi, tahliyesine karar verildi. Milletvekilleri 4 yıldır tutuklu. Batman'da 80 yaşındaki ana slogan attığı için tutuklu bulunuyor, Kürt olduğu için serbest bırakılmıyor. Musa Çitil 13 cinayetten sanıktır devlet memuru diye tutuklanmasına gerek yoktur deniliyor. Kürt sorunu dediğimiz sorun budur" dedi.

Üstü kapalı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi eleştiren Demirtaş, "Benden önce buradan bağıran gelsin baksın. İhanetle herkesi suçlayan siyasetçi gelsin buradaki tabloya baksın bakalım. Çözüm sürecini ihanet süreci olarak tanımlayan gelsin buradaki tabloya baksın da hesap versin. Çözüm süreci ile ilgili kavramlar konuşulacaksa ihanet, hıyanet değil, katliamdır, asimilasyondur, zulümdür, işkencedir. Kürt sorunu tanımlanacaksa böyle tanımlansın. Bu kavramları konuşarak anlatın bakalım. Bu kavramları halk anlatın. İşte bunu yıllarca toplum anlatmadıkları için akil insanlar neyle karşılaşıyorlar. Bu süreci topluma kim verdi, yine bu siyasetçiler. AKP'de dahil olmak üzere Sayın Başbakan da dahil olmak üzere yıllarca toplumu zehirleyen işte bu söylemler işte bu dil oldu" diye konuştu.

Konuşmasında CHP'yi de eleştiren Demirtaş, "Şimdi acılar bitsin diye çözüm umudunu yeşertmeye çalışıyoruz. Çıkıyorlar kürsüye yaygara koparıyorlar. Çıkıyorlar kürsüye boş boş bağırıyorlar. Kapasiteleri de yok. Bu zulmü halka bir daha yaşatamayacaksınız. Kürt sorununu yaratanlar kürsülerden barış umudunu bitirmeye çalışıyor. CHP konuşacaksa asimilasyon kararnameleri hakkında konuşmalı. Dersim katliamını konuşması lazım Önce bunun için özür dilemesi lazım. Bir CHP'li yetkili 89'da rapor hazırlamamıza rağmen oy vermedi demiş. Böyle bir CHP var. Kürtlerden özür bekleyen CHP. 'Biz size rapor hazırladık bize oy vermediniz' anlayışı olan bir CHP" dedi.

Süreç ile ilgili pazarlık yapılmadığını vurgulayan Demirtaş, "İnsan hak ve özgürlükleri pazarlığın konusu olamaz. Başbakan'da söyledi bende tekrar ediyorum. Ortada pazarlık değil mücadele süreci vardır. Biz demokrasiyi altın tepsi içinde sunacağını ne zaman söyledik? Hangi Genelkurmay başkanının yakını, hangi yarbayın çocuğu hangi vekilin yeğeni çocuğu Türkiye'nin doğusunda askerlik yapmıştır? En fazla Sivas'ta o da çok torpili olmayanlar. Elde bir tabut vardı şimdi o yok. Ne anlatacaklar? Bağırmalarının nedeni budur. Niye silahlar sustu diyorlar. Bizim yıllardır ne kadar çaba sarf ettiğimizi görmüyorlar. Sizin zehirleyip sokaklara döktüğünüz kitleler Akil İnsanlar'a saldırıyorlar. Yıllardır terörist dediğiniz halk o insanları gülle karşılıyor. Biz bu süreci onurlu barışla taçlandırmak istiyorsak görev bizimdir. Biz AKP, CHP ve MHP'den beklenti içinde olmayacağız. Bu kimsenin lütfu değil. Bundan sonra da gelişecekse bu ülke sizin duruşunuzla direnişinizle gerçekleşecek. Kendine ulusolcu diyen çevreler var ki emperyalizmi kucağından bize sesleniyor. Suriye'deki gelişmelere bakın. Türkiye'de ne biz emperyalizme mahkumuz ne de AKP'nin baskıcı politikalarına mecburuz" diye konuştu.

Yeni anayasa çalışmalarını eleştiren Demirtaş, "Bunların ortaya koyduğu anayasa teklifinin darbe anayasasından farkı yok ki. Eskisi zaten var. Kenan Evren zaten yapmış. Niye zahmet ediyorsunuz ki? Aynısını allayarak pullayarak sunmuş olmayı yeni anayasa dediler. Bizim anayasa teklifimiz referans anayasa teklifidir. Bugüne kadar sunulmuş en iyi teklif bizim metnimizdir. Türkiye'de tüm inançlar kimlikler vardır. 90 yıldır başaramadınız. Statükocu anlayış iflas etti. İflas eden siz kazanan Türkiye haklarının gerçeği oldu. Anayasa bunları tarif etmeyecekse adı nasıl yeni anayasa olur. Yeni anayasanın kırmızı çizgisi insan hakları standartlarıdır" dedi.

Başkanlık sistemine de değinen Demirtaş, şunları söyledi:

"Arkadaşlarımızın yürüttüğü anayasa çalışmaları dışında hükümetle yürüttüğümüz açık ya da kapalı bir görüşmemiz yoktur. Anayasa konusunda tek bir tartışmamız yoktur. Ahlaki de bulmayız. Uzlaşma masası orada dururken başka yerde hükümet ile anayasa konuşmayız. Onlar bizi de kendileri gibi sandığı için kapalı kapılar ardında iş çevirdiğimizi sanıyorlar. O sizin lanetiniz. Yıllarca öyle yaptınız. Bizim neyimiz varsa ortadır. Biz otoriter baskıcı başkanlık sistemine de evet demeyiz. Başkanlık model olarak tartışılabilir. Buyurun, nasıl bir demokratik sistem kurabiliriz bunu tartışalım. Bazı AKP sözcülerinin tarifle ettiği gibi yetkilerin toplandığı bir başkanlık sistemi bizim evet diyebileceğimiz bir sistem değil" diye konuştu.

Öte yandan grup toplantısını 4. Yargı Paketi kapsamında geçtiğimiz günlerde tahliye olan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya da izledi. CHP'den istifa ederek BDP'ye geçen Halfeti Belediye Başkanı Mahmut Özer'e de, Demirtaş tarafından parti rozeti takıldı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız