SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yayınevi Olayında Yeni İddialar

A- A+ PAYLAŞ

Yayınevi cinayetleri ile ilgili olarak Ankara ve İstanbul kaynaklı haberlerde yeni iddialar ortaya atılırken, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nden olayın 1 numaralı zanlısı Emre G.'nin hastanede tedavi altında bulunduğu sırada kaydedilen görüntülerin silinmesi iddialarıyla ilgili açıklama geldi.

SABAH'TAKİ HABER..
Sabah Gazetesi'nde, yayınevi olayı ile ilgili 5 Aralık tarihinde şu haber yayınlandı:

"..Malatya'daki Zirve Yayınevi'ne düzenlenen kanlı baskınla ilgili soruşturmada bir skandal ortaya çıktı. Üç kişinin öldüğü 18 Nisan'daki Zirve Yayınevi baskını davasının bir numaralı sanığı Emre Günaydın, balkondan kaçmaya çalışırken düşmüş ve yaralanmıştı. Günaydın bunun üzerine tedavi altına alındı. Malatya Başsavcılığı, bu süreçte Günaydın'ın hastanede gözlem altına alınmasını kararlaştırdı. Bunun için odasına kamera yerleştirildi. Amaç, Günaydın'ın soruşturmayla ilgili kimseyle görüşmemesiydi, görüşürse de bunun tespit edilmesiydi. Dava dosyasına giren bir belgeye göre; Günaydın'ı izleyen hastane kayıtları Emniyet'e verildi. Emniyet ise "mevcut teknik imkânlarla" görüntüleri medya formatına kopyalayamadığı için delil olarak çekilen kaydı tamamen silme yoluna gitti. Malatya Emniyeti 6 Haziran 2007'de bu konu hakkında savcılığa bir yazıyla bilgi verdi. Cinayetin bir numaralı sanığının güvenlik kaydı görüntülerinin teknik nedenlerle silinmesi skandal olarak değerlendirildi. Dosyaya yeni giren bir başka belge de "suçlanan askerin soruşturmada görevli olduğunu" ortaya çıkardı. Malatya Savcılığı yine 27 Nisan'da, Emre Günaydın'ın gözlem altına alındığı İnönü Üniversitesi'ne bir yazı yazdı.

ÜSTEĞMENİN ADI KARIŞTI
Bu yazıda, Günaydın'ın odasındaki görüntülerle ilgili polise gerekli talimatların verildiği, bu işlem için de emniyet yetkilileri ile soruşturmada görev alan Üsteğmen H.İ.'ye gerekli kolaylığın Üniversite Hastanesi'nce sağlanması isteniyordu. H.İ.'nin ismi, davanın açılması aşamasında bu kez "suçlanan kişi" olarak ortaya çıktı. Emre Günaydın'ı iki asker ve bir öğretim üyesinin azmettirdiği iddiasını içeren ihbar mektubunda H.İ.'nin ismi geçiyordu. Askeri savcılık şimdi, cinayetle ilgili soruşturmada görev verilen H.İ.'nin olayın azmettiricisi olup olmadığını araştırıyor.

SAVCIYA SORUŞTURMA
Yayınevi baskını sanıklarıyla irtibat kurulan telefonun sahipleri, telefonları yakınlarına verdiklerini öne sürdüler. Adalet Bakanlığı bu haberler üzerine, Yıldırım'la görüşülen telefonun üzerine kayıtlı olduğu Kartal Cumhuriyet Savcısı hakkında inceleme başlattı.."

ÜNİVERSİTENİN AÇIKLAMASI..
Görüntü kayıtlarının silindiğine ilişkin iddialar üzerine İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimliği'nden şu açıklama geldi:

"05.12.2007 tarihli bazı basın-yayın organlarında, Malatya Zirve Yayınevine yapılan saldırının zanlılarından Emre Günaydın’ın, Turgut Özal Tıp Merkezi’nde yatarak tedavi gördüğü sırada yapılan kamera kayıtları ile ilgili bir haber yer almıştır. Haberde özetle, Emre Günaydın’ın hastanemizde yatışı esnasında yapılan kamera kayıtlarının Malatya Cumhuriyet Savcılığı tarafından talep edildiği, ancak Hastane Başmüdürü Haydar Eflatun imzasıyla verilen cevabi yazıda “kamera görüntülerinin bulunduğu 2 sabit diskin silinmiş olduğu ve mevcut görüntülerin de teknik donanım yetersizliği nedeniyle dönüştürülemediğinin bildirildiği” şeklinde bir ifade yer almaktadır.

Olayla ilgili doğru bilgiler şu şekildedir: Adı geçenin yatışı esnasında hastanemiz güvenlik kamerası ile yapılan 4 günlük kaydı içeren sabit diskler, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yazılı talebi doğrultusunda ilgili birime 24 Nisan 2007 tarihinde TUTANAK KARŞILIĞI teslim edilmiş, daha sonra da ilgili birimden yine TUTANAK KARŞILIĞI 30 Mayıs 2007 tarihinde teslim alınmıştır. Bu arada geçen 35 günlük süre içerisinde görüntülerin kaydedilmesi, izlenmesi, silinmesi ve teknik sebeplerle işlenememesi gibi süreçlerden hastane yönetiminin bilgisi ve sorumluluğu bulunmamaktadır. Haberde adı geçen hastane Başmüdürü Haydar Eflatun, sabit disklerin ilgili birimlerden teslim alınmasında düzenlenen ilgili tutanağı “sabit diskleri teslim alan hastane yetkilisi” olarak imzalamıştır. Bu durum disklerin iadesi ile ilgili görevli bir polis memurunun hazırladığı ilgili tutanaktan da açıkça anlaşılmaktadır.

Sabit disklerin Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na tesliminden sonra tabi olduğu süreçte hastanemizden hiçbir yetkilinin hiçbir katkı veya katılımı sözkonusu değildir.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız