SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yaylacılar Dertli ve Sahipsiz!

A- A+ PAYLAŞ

 

Geçimini büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştirerek sağlayan yaylacılar,  sağlıksız ortamlarda kendileri ve hayvanları için sağlıklarını yitirmeme mücadelesi veriyor. Yayla döneminin başlaması üzerine hayvanları ile yaylalara taşınan yaylacılar,  su yetersizliğinden kaynaklanan nedenlerle sağlıklarını yitirme tehlikesi ile karşı karşıya.

Sivas İli Divriği ilçesi  Beldibi köyü bölgesindeki Sarıçiçek yaylasını meralık alan olarak kiralayan Arapgir, Arguvan, Yazıhan ilçe ve köylerde yaşayan yaylacılar  yılın 3 ayını yaylada geçirdiklerini belirterek, “Bu 3 aylık dönemde başta içme ve kullanma suyu yetersizliğinden kaynaklanan nedenlerle hem bizim hem de hayvanlarımızın sağlığı ciddi tehlike altında” iddiasında bulundular. 

Bölgede 40 a yakın köylünün 7-8 ortaklı olarak oluşturdukları yerleşim alanlarında hayvan yetiştiren yaylacılardan Paçalı Köyü Muhtarı Paşa Doğan, “Kümes hayvanları da besliyoruz. En büyük çilemiz yaylanın bulunduğu bölgede içme suyu hemen hemen hiç yok. Su temini için büyük çabalar harcıyoruz. Ayrıca elektriğin olmaması da büyük bir sorun. Ürünlerimizin bozulmaması için babadan kalma yöntemlerle çözüm üretiyoruz. Devletimiz,  hayvanlarımız için büyük önem arzeden bu yaylanın öncelikle su ve elektrik sorununu çözmesi gerekir. Ayrıca yayla alanında ihtiyaçlarımızı giderecek bir tuvaletimiz bile yok. İzin alamadığımız için geçici de olsa bir tuvalet yapamıyoruz. Devletimiz, bizleri ve hayvanlarımızı yok sayıyoruz. “diye konuştu.

Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Gıda Mühendisi Leyla Topal, yaylacıların sorunlarını yerinde görmek ve sorunlarına çözüm bulmak için birlik başkanı ile bölgeye yaptıkları ziyaret sonrasında yaptığı değerlendirmede “ Yaylacıların yaşadıkları ortam çok sağlıksız. Sağlıklı ortamlarda yaşamlarını sürdürmeleri için yetkililer düzeyinde girişimlerimiz sürüyor. Yaylacıların sağlığı kadar diğer bir önemli konu da özellikle de sütlerin sağım aşamasından (hayvan memelerinin temizliğine dikkat edilmemesi, kullanılan tencere- kazan- kova gibi) son aşamaya kadar kullanılan malzemelerinde hijyenik olması gerekir. Bu konu ile ilgili yaylacıları periyodik olarak bilgilendiriyoruz” diyerek yaylacıları bilinçlendirme çalışmalarının aralıksız olarak sürdürdüklerini belirtti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız