SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yaylacıları Duyan Var mı?!

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:28:54
Yaylacıları Duyan Var mı?!
A- A+ PAYLAŞ

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Sarıçiçek Yaylası’nda Koç Projesi ve küçükbaş hayvancılık desteğine ilişkin bilgilendirme çalışması yaptı. Yaylacılar, yol, su, elektrik gibi alt yapı sorunlarının yanı sıra kiraladıkları mera alanlarının yetersizliğinden dert yanarken, yaylak alanların sürüsü olmayan kişilere kiraya verilmesine tepki gösterdi. 

“Meralar yetersiz, kiralar yüksek”

Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Eylül ayında başlayacak olan desteklemeler ve koç kredisi hakkında bilgiler vermek üzere gittikleri Sarıçiçek Yaylasında yetiştiricilerin sorunlarını da dinledi. Birlik Başkanı İhsan Akın’a yaşadıkları sorunları aktaran yaylacılar, meraların yetersizliği, kiraların yüksekliği, yol, su, elektrik gibi alt yapı sorunları ve sürüsü olmayan kişilere meraların kiralanması nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları anlattı. 

“Bazı açıkgöz muhtarlar, kiralama yapmasın”

Kiraladıkları mera alanlarının yetersiz kaldığını belirten yetiştiriciler, “ Hayvan sayımız fazla. Kiraladığımız alanlar yetersiz, yaşanan kuraklık nedeniyle otlarda yeterli düzeyde değil. Bazı açıkgöz muhtarlar, mera alanlarını kendi adlarına ucuza kiraladıktan sonra bizlere yüksek fiyatlarla kiraya veriyor. Devletin, sürüsü olmayan muhtarlara kiralama yapmaması gerekir. Hayvancılığı geliştirmek adına çeşitli destekler veren devlet, izinsiz çadır kurulduğu gerekçesiyle cezalar kesiyor. Esasında cezalar çadıra değil hayvanlara. Ama yasal olarak onlara ceza kesemiyor o nedenle çadıra ceza kesiyor. Yani kılıfına uyduruyor. Bizlere kredi vermemek için bin dereden su getiren devlet, işi yetiştiricilik olmayan kişi ve kuruluşlara kredi, destek veriyor”  sözleriyle yaşadıkları sıkıntıları aktardılar. 

Yaylacılar, içme ve kullanma suyu ile ilgili de ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirterek “Suyumuz yetersiz. Devletin bir an önce bu soruna el atmaları gerekir. Yaylalar arasında su sorunu olmayan yaylalardan olan yaylamızda susuzluk çekiyoruz. Arapgir Belediyesinin 2.5 Km. mesafeden getirdiği su da olmazsa hem hayvanlarımız hem de biz büyük mağduriyet yaşayacaktık” diyerek bu sorunların çözülmesini istediler. 

Akın: Sorunları yetkililere ileteceğiz

2015 yılı destekleme primlerinden yararlanmak için başvuruların Eylül Ayı başından itibaren başlayacağını belirten Birlik Başkanı Akın; “Yetiştiricilerimizin bu desteklemelerden yararlanmaları için İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurularını yapsınlar. Ayrıca, koç dağıtımı projesi de uygulamaya geçecek. Her 100 baş koyuna yüzde 80’i hibe 10 koç dağıtımı yapılacak. Yetiştiricilerimiz bu projeden yararlanması için şimdiden başvuru yapmaları gerekmektedir” diyerek yetiştiricilerin destek ve projelerden yararlanmaları için ilçe tarım müdürlüklerine başvurmalarını istedi. Başkan Akın; yetiştiricilerin dile getirdiği sorunlar için ise “ Sahaya inmemizin nedeni de bu. Sizlerin dertlerini- sıkıntılarını mahallinde dinleyerek ve gözlemleyerek raporlar halinde ilgili birimlere ulaştıracağız. Yalak- tuzlak- tuvalet ve elektrik gibi ihtiyaçlarınızı yetkililere ulaştırdık. En kısa zamanda bu sorunlarınız çözülecek” diyerek sorunları ilgili birimlere taşıyacaklarını belirtti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız