SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yaylada 40 Yıl Sonra Koç Katımı Şenliği

0
Güncellendi - 2019-09-02 02:44:06
Yaylada 40 Yıl Sonra Koç Katımı Şenliği
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Akçadağ ilçesi Kozluca Mahallesinde yaklaşık 40 yıldır yapılmayan ‘Koç Katım Şenliği’ bu yıl düzenlendi. Şenlik kapsamında, yemekler verildi, koçlar boyandı ve dualar edildi.

40 yıl aradan sonra Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Kozluca Mahallesinde yer alan Sarıçiçek yaylasında ‘Koç katım şenliği’ bul yeniden yapılmaya başlandı. Üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği şenliklere Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, kurum müdürleri ve yöre halkı katıldı.

Programda konuşan Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin sorunlarının çok olduğunu ifade ederek, “Üreticilerin nasıl yaşadıkları, barındıklarını pek gören olmuyor. Kozluca mahallesi de bunlardan biri. Herhalde kimsenin yapamadığı bir şeyi biz Akçadağ Belediyesi olarak yaptık ve DAP’tan 7 adet hayvan içme suyu göleti projesi aldık. Halen DAP’ta sıra beklene 5-6 projemiz daha var” dedi.

Bu tür projelerin emek istediğini ve birçok zorlukları olduğunu da belirten Kazgan, tüm bunlara rağmen mücadele ederek bu yatırımları Akçadağ’a kazandırdıklarını söyledi.

Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın’da, yerel yöneticilere çağrıda bulunarak, yetiştiricilere destek verilmesini istedi.

Akın, yöneticilerin üreticilere ve hayvan yetiştiricilerine sahip çıkması gerektiğini dile getirerek, “Şu yaylada binlerce hayvan var ama bir sürü sıkıntı var. Yol sıkıntısı, su sıkıntısı, tuvalet, banyo gibi birçok sorun var. Devletin sosyal devlet anlayışı ile yerel yöneticilerin de elini ve bedenini taşın altına koyarak buralara destek olması lazım” diye konuştu.

Konuşmaların ardından dualar edildi ve sonra rengarenk boyanan koçlar sürülerin içerisine katıldı. Şenliklerde daha sonra yöreye özgü yemek ikramında bulunuldu.

Koç Katımı Nedir? 

Koç katımı, hayvan yavrularının, kışın soğuğa ve açlığa dayanıksız oluşlarından dolayı, yavrulama zamanlarının denetim altına alınması amacıyla sürülerden ayrılan erkek hayvanların sürüye geri salındığı zamandır. Koç katımında yöreye özgü gelenek gereği koçlar özel olarak hazırlanarak, rengarenk boyanır. Bu boyalar ya kök boya ya da kınadan yapılır. Söz konusu işlemle koçlar sürünün içinde belli olur. Söz konusu gelenek, yeni bir başlangıcın ve sağlıklı bir neslin tohumlarının atılması olarak yorumlanır.

Şenliklerin sonunda ise MDKKYB Başkanı İhsan Akın tarafından, Kozluca’da yaşayan yaklaşık 30 çobana fosforlu yelek dağıtıldı.

Başkan Akın, farkındalığın oluşturulması adına geceleri çobanların özellikle karayollarında geçerken görünmediklerini belirterek, bu yelekle birlikte sürücülerin sürüleri en az 400 metreden uzaktan fark edebileceklerini söyledi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız