SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yaylada Artık Kuzu Sesi Olacak'

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:19:06
'Yaylada Artık Kuzu Sesi Olacak'
A- A+ PAYLAŞ

Tarım Fuarı kapsamında Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Tarım İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa organizasyonuyla bu yıl 3.sü gerçekleştirilen ‘En Güzel Kuzu Yarışması’ yapıldı.

Mişmiş Park Fuar alanında gerçekleştirilen ve 25 yetiştiricinin katıldığı yarışmada 1. ve 2.’liği Yazıhan’dan katılan yetiştiriciler aldı.

Jürinin değerlendirmesi sonucu yarışmaya Yazıhan’dan katılan yetiştirici Hasan Fehmi İlhan’ın kuzusu 1., yine Yazıhan’dan katılan Celal Yalman’ın kuzusu 2., Arapgir’den katılan Paşa Doğan’ın kuzu ise 3. oldu. Yarışmada dereceye giren kuzular için yetiştiricilere tam, yarım ve çeyrek altın verilirken bütün yarışmacılara da hediye çeki ile hayvan yemi verildi.

En Güzel Kuzu Yarışması törenine AKP Malatya Milletvekili Cemal Akın, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Ayhan Aslan, Tarım İl Müdürü Ali Selvi, İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çolak,  Ziraat Mühendisleri Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya İl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Kültür A.Ş Genel Müdürü Murat Nalçacı, Muhtarlar Derneği 2. Başkanı ve Sarıcıoğlu Mahallesi Muhtarı Şinasi Sucu, ilçe ve bazı belde belediye başkanları, birlik başkanları, yetiştiriciler ve kabalalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Törende ilk olarak konuşan Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, yarışmanın sembolik bir yarışma olduğunu ancak üreticileri et ve süt verimi yüksek damızlık hayvan yetiştirmeye teşvik etmeyi amaçladıklarını belirtti.

Kırsalda hayvan yetiştiriciliğinin çok zor olduğunu kaydeden İhsan Akın, bunun için İl Özel İdaresi ve kaymakamlıkların hayvan yetiştiriciliğini teşvik edici bir takım projeleri hayata geçirmeleri gerektiğini söyledi.

Konuşmasında kaymakamlara da sitem eden Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı İhsan Akın, ‘3 yıldır kaymakamlarımızı buraya davet ediyoruz. Ama bugüne kadar davetimize hiçbir kaymakam katılmadı. Ben bunun içinde buradan kaymakamlarımıza teşekkür ediyorum’ dedi.

İhsan Akın, mera ve otlakların hayvan yetiştiriciliği için çok önemli olduğunun da altını çizerek, ‘Bazı bölgelerde hazine veya mera alanları ormanlık yapılacak diye tel örgüyle çevrilmiş. Ama ağaçlandırma adına herhangi bir çalışma yapılmamış. Ya bu alanlar hayvanlara açılsın ya da ormanlık yapılsın’ diye konuştu.

İhsan Akın, yarışmanın düzenlemesinde emeği geçen kişi ve kurumlara da teşekkür etti.

9 milyar TL Destek

Törende konuşan Tarım İl Müdürü Ali Selvi de, 440 bin hektar mera ve otlak alanı bulunan Malatya’da küçükbaş hayvan sayısının da 260 bin civarında olduğunu belirterek ‘Sulanabilir alanlarımız ve meralarımız göz önüne alındığında maalesef küçükbaş hayvan sayımız istediğimiz seviyede değildir’ dedi.

Son yıllarda bu sayıyı arttırmak için önemli teşvik, destekleme ve hibe programlarının devreye sokulduğunu söyleyen Tarım İl Müdürü Ali Selvi ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının desteklenmesi, suni tohumlama, yem bitkileri desteklemesi, çeşitli kredi ve hibe programlarıyla ilimizdeki küçükbaş hayvan sayısını arttırmaya çalışıyoruz. Bu yıl Türkiye genelinde tarım ve hayvancılık alanında 9 milyar TL destekleme ödemesi yapılacak. Bunun 2 milyar TL’si hayvancılık için kullanılacak’ dedi.

‘Mera ve yaylalarda artık koyun ve kuzu sesi olacak’

Türkiye’nin kalkınması için tarım ve hayvancılığın büyük önem taşıdığını, hayvancılığın lokomotifinin de küçükbaş hayvancılık olduğuna dikkat çeken Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan ise Türkiye coğrafyasının bu anlamda çok uygun olduğunu ifade etti.

Türkiye’de ilk kez koyun ve keçi yetiştiriciliğine 2006 yılında destek verilmeye başlandığını bildiren Prof. Dr. Veysel Ayhan, Tarım Bakanlığı’nın küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için önemli destekler verdiğini hatırlattı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun coğrafyasının da küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için çok uygun olmasına rağmen terör nedeniyle istenilen seviyede olmadığını kaydeden Prof. Dr. Ayhan ‘Özellikle barış sürecine bağlı olarak bölgede çok önemli mesajlar alıyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da küçükbaş hayvan sayısında önemli artışlar görüyoruz. Mera ve yaylalarda artık koyun ve kuzu sesi olacak’ diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren kuzular açıklandı. Jürinin değerlendirmesi sonucunda Yazıhan’dan Hasan Fehmi İlhan’ın kuzusu 1., yine Yazıhan’dan Celal Yalman’ın kuzusu 2., Arapgir’den Paşa Doğan’ın kuzusu ise 3. oldu.

Dereceye giren kuzulardan 1.’ye Cumhuriyet altını, 2.’ye yarım altın ve 3.’ye de çeyrek altın verilirken, yarışmaya katılan tüm yetiştiricilere hediye çeki, hayvan yemi ve katılım sertifikası verildi. 

Haber-Foto: Güler Hazar -Malatya'ya Bakış

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız