SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yazar Hüseyin Karatay'a Vefa

0
Güncellendi - 2017-02-16 19:24:46
Yazar Hüseyin Karatay'a Vefa
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından “80.Yaşında Hüseyin Karatay’ın  Yazarlığı ve Sanat Anlayışı” Paneli düzenlendi. Panele Gazeteci-Yazar Ahmet Kekeç, Ahmet Sait Akçay, Adil Akkoyunlu ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Söylemez konuşmacı olarak katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Edebiyatçı- Yazar Hüseyin Karatay (İlk fotoğrafta soldan 3'üncü), Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, daire başkanları, şube müdürleri, kurum kuruluş temsilcileri ile kalabalık vatandaş topluluğu katıldı.

Panelin açış konuşmasını yapan Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, “Bugün çok değerli bir büyüğümüzü, bu toprakların yetiştirdiği bir yazarı, bir düşünce adamını, Sayın Hasan Hüseyin Karatay’ı sağlıklı bir şekilde aramızda gördüğümüz için çok mutluyuz. Ayrıca, onu yeni kuşaklara tanıtmak adına düzenlediğimiz bu vefa programını çok önemsiyoruz. Malatya’da çok sayıda siyasi ve fikir adamı yetişti. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak buna vurgu yapan bir dizi kültürel etkinliklerimiz var. Said hocalarla başlattık, bugün Hüseyin Karatay’la bu seriyi devam ettiriyoruz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür

Daha sonra panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü de yapan Yazar Ahmet Sait Akçay, Hüseyin Karatay’ın yaklaşık 50 yıllık bir yazınsal macerası olduğunu vurgulayarak, “Karatay, dönemin atmosferine de uygun olarak tezli romanlar yazmıştır. Kıbrıslı, Sürgün Öğretmen, Selahaddin Eyyubi, Bir İsyan Eşiği ve Çalınan Savaş romanlarının bir ödev bilinciyle yazıldığı aşikardır” ifadelerini kullandı.

Panel programının düzenlenmesinden dolayı teşekkürlerini ifade ederek sözlerini başlayan Yazar Adil Akkoyunlu ise “Genelde adettir, her yerde ölmüş olan insanların arkasında bir vefa borcu olarak işte şöyle iyiydi, böyle iyiydi; şunu yapmıştı, bunu yapmıştı diye programlar tertiplenir. Biz, Hüseyin Karatay hocamıza sağlıklı, hayırlı uzun ömürler diliyoruz. Yani bir insan hakkında program yapmak için ölmesini beklemek hoş birşey olmasa gerek. İşte bunu Malatya Büyükşehir Belediyesi kırdı, yaşayan bir insanı anmak için bir program hazırladı. Bunun için ayriyeten teşekkürlerimi arz etmek istiyorum. Hüseyin Karatay, gerçekten üzerinde durulması, üzerinde çalışılması, tezler hazırlanması gereken bir şahsiyet” diye konuştu.

İsmail Söylemez de Hüseyin Karatay’ın hayatını anlatarak eserlerinin geniş tahlillerini yaptı.

Hüseyin Karatay, çok önemli bir romancı

Gazeteci-Yazar Ahmet Kekeç de, “Hüseyin Karatay, bir kuşağın olduğu gibi benim de rahatlıkla Hocam diyebileceğim bir büyüğüm, bir ağabeyim” diyerek şöyle konuştu:

“Bir kuşağın yetişmesine öncülük etti, hepimiz onun eserlerini gerçek anlamda okuyarak kendimizi yetiştirdik, kendimizi gerçekleştirmeye çalıştık. Ben Hüseyin Karatay’ı Sürgün Öğretmen romanıyla tanıdım. O zaman ortaokul öğrencisiydim. Kanalboyu’ndaki Malatya Atatürk Ortaokulunda okuyordum. Çok beğendiğim Sürgün Öğretmen romanının yazarı olan Hüseyin Karatay’ın Malatya’da yaşadığını bilmiyordum o dönem. Ama birkaç kez Sürgün Öğretmen’i okuduğumu hatırlıyorum. Çünkü o dönemde çok fazla sayıda eser yoktu.

Tabi sonradan Sürgün Öğretmen yazarının Malatya’da yaşadığını öğrenmek benim için büyük bir sevinç kaynağı olmuştu. Çünkü ben de kendimce bir şeyler yazmaya çabalayan bir öğrenciydim, artık lise öğrencisiydim. Edebiyat dergilerine ürünler gönderiyordum.

Bunu bir şans, talih olarak söylüyorum. O dönem öyle bir Malatya ki işte Boğaziçi Çayevine gidiyorsun; bir bakıyorsun Hüseyin Karatay oturuyor, taburelere tünemiş. Hemen yanında Hüsamettin Yıldırım var. Hayırlarda Yarış Cemiyetine gidiyorsun Said Çekmegil, Ömer Şevki Hotar orda oturuyor. İşte Kapalı Çarşıya gidiyorsun Yüzbaşı Alaatin Bora, elinde Kazancakis’in bir eseri, edebiyat üzerine konuşuyor. Rahmetli Fevzi Özel’in dükkanına gidiyorsun yine böyle yüksek edebiyat konuşan bir sürü isimler; Murat Kapkıner… Yani her biri bugün edebiyat alanında rüştünü ispat etmiş, kendisini var etmiş bir sürü değerlerle biz iç içe yaşıyorduk; 37-38 sene öncesinin Malatya’sında. Tabiî ki yetişmemizde çok büyük katkısı oldu bu canlı kültürel ortamın.

Yetişmemizde emeği geçen Hüseyin Karatay’ın ötesinde aynı zamanda değer atfederek konuşmamız gereken bir romancıdan bahsediyoruz. Hüseyin Karatay, çok önemli bir romancı. Bunu, hasbelkader edebiyatla ilgilenen biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim. Bunu, sadece burada değil, her platformda konuşuyoruz, söylüyoruz. Edebiyat adına bir nakısa olarak söylenir tezli romanlar yazması. Ancak hangi edebiyat eserinin tezi yok ki? Hangi yazarın tezi yok? İşte Odesa’nın tezi yok mu? Dibine kadar tezli bir roman. Yani bir derdiniz varsa, dünyaya bir mesaj vermek istiyorsanız tabiî ki tezli roman yazarsınız. Buradaki konuşmalar için söylemiyorum. Çünkü buradaki konuşmalar, tezli ifadesini bir suçlama olarak getirmedi. Tezli ifadesini suçlama ibaresi olarak getirenler için söylüyorum.

Evet Hüseyin Karatay’ın yazdığı romanlar tezli romanlardır; çünkü, Hüseyin Karatay’ın bir derdi vardır, söyleyecek sözü vardır ve bunu da nitelikli bir şekilde; edebiyatın doğrularına uygun bir biçimde söyleyen bir yazardır.”

80 yaşında yeni eser yazdı

Programın sonunda Hüseyin Karatay, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından katılımcılara hediye edilen yeni eseri Antikacı’yı da okurlarına imzaladı.

Bülten

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • mehmet (7 yıl önce)
    Hasan Hüseyin Hocam, Turan Emeksiz Lisesinde okurken Edebiyat dersimize gelirdi.Çok saygıdeğer bir hocamızdı kendisini çok severdik.İyi niyetli,öğrenciye yaklaşımı bir abi gibiydi.Malatyamızın yetiştirdiği değerli yazar ve düşünce adamı hocama Saygı ve Sevgilerimi sunarım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nedim (7 yıl önce)
    Gerçekten çok kıymetli özgün eserler veren,saygın ve örnek bir şahsiyet ve de iyi bir dost olan fikir ve düşünce insanı Sn.H.Karatay hocamıza Allah'tan hayırlı uzun ömürler diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla