SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yelkikanat Vefat Etti

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:13:14
Yelkikanat Vefat Etti
A- A+ PAYLAŞ

İstanbul'da yaşayan Malatyalı işadamı Hayrettin Yelkikanat'ın vefat ettiği bildirildi.
 
İstanbul'da eğitim kurumları yaptıran, bağışları ve hayırseverliği ile tanınan İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu Malatyalı işadamı Yüksek Elektrik Mühendisi Yelkikanat'ın bir süredir Sema Hastanesi'nde tedavi görmekte olduğu belirtildi.
 
Yelkikanat'ın cenazesinin, kendisi ve eşi Handan Yelkikanat'ın adını taşıyan okulun yanında bulunan Yusuf Ziya Üçüncü Camii'nde kılınacak cenaze namazından sonra Başıbüyük Mezarlığı'nda toprağa verileceği öğrenildi.
 
ÖZGEÇMİŞİ..

Hayrettin Yelkikanat 1928 yılında Malatya' da doğdu. Orta ve Lise tahsilini başarı ile tamamladı. Hedefi Elektrik Mühendisi olmaktı; ancak o yıllarda maddi imkansızlıklar yüzünden üniversite okuyamadı.
 
Çeşitli işlerde çalışarak kazandığı para ile İstanbul’a geldi. Malatya Belediyesi’nden aldığı burs ile çok istediği İTÜ Elektrik Mühendisliği’ni bitirdi. 1951 yılında İTÜ’de Milli Türk Talebe Birliği’ni kurarak 2 yıl başkanlığını yaptı. Askerlik görevini tamamladıktan sonra Handan Hanım ile evlendi. Bu evlilikten iki oğlu oldu.
 
Hayrettin Yelkikanat 1955 yılında daha elektriğin Sarıkamış’a yeni geldiği yıllarda pilli radyoları elektrikliye dönüştürüyordu. Yine bu yıllarda büyük bir kiliseyi sinemaya dönüştürmüştü. Bu işlerden kazandığı paraları sermaye edinerek İstanbul’da kendisine bir iş yeri açtı. Değişik şehirlerin santrallerini kurarak önemli sanayi dallarına katkıda bulundu.
 
1964-1966 yılları arasında İstanbul Elektrik Mühendisleri Odası’nın başkanlığını yürüttü. 1968’de Almanya’da Goethe Enstitüsü’nde 6 ay içerisinde Almanca öğrendi. Almanya’da değişik sanayi dallarında üretim yaptı.
 
Çeşitli üretim kollarında ürettiği makineler ve kurduğu tesisler ile iş yaşamına devam etti. Polietilen folyolarla başlayan, ambalaj malzemeleri, sünger, ayakkabı tabanı, bisiklet dinamoları, sanayi mıknatısları üretimi ile başlayıp devam eden bir üretim zincirinin sahibi oldu. Ürettiği ilginç fikirler, kurduğu ilginç işlerden elde ettiği zenginliği iş yaşamını sürekli yenileyerek arttırdı. Vergi Rekortmeni olmanın kendi ifadesiyle mutluluğunu yaşadı.

 
ARŞİV FOTO: Merhum işadamı Yelkikanat bir açılışta eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile birlikte..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Y.Müh.Necmi Yelkikanat (3 yıl önce)
    .Aile kökenimiz Gürcistan AHISKA TÜRKLERİ dir.1840 yılında Rusların bölge halkına eziyeti nedeniyle kökenimiz Sadi Kaleli zade 3 oğlu ile Bitlis e yerleşmişler.1916 da Bitlis in Ermeni Rus güçleri tarafından işgalinde , Annemin ailesi Mardin e yerleşmiştir. Babamın ailesi Konya da Yunan işgali nedeni ile ileri gidemeyip Malatya ya yerleşmişler Annemin ailesi de Mardin den Malatya ya gelerek. Kardeş çocukları olan İnayet Annem ile Niyazi Babam evlendirilerek Malatya da yaşama sarılmışlardır. 5 Erkek 3 kız çocuk sahibi olan ailem zor koşullarda biz çocuklarının ilmi ve mesleki eğitimlerimize önem vermişlerdir. Ailemin en büyük çocuğu olan Hayrettin ağabey Lise eğitimi sonrası MALATYA belediyesinden sağlanan hizmet karşılığı bursla İTÜ Elektrik fakültesinde okutuldu. Malatya Belediyesinden iş talebinde Temizlik işlerinde görev verilmesi ailem için yıkım oldu. İstanbul da sermayesiz iş hayatına atıldı .Zaman içinde ilmi ve meslek sahibi olan kardeşleri de devreye girerek işimizin kapasitesini artırma sonucu İstanbul vergi sıralamasında ilk 3.cü sıraya girildi. .Aile ahlakımız gereği yoksul öğrencilere eğitim bursu verme aşamasında, TC Devletimizin okul inşaatı için arsa tahsisi nedeni ile Maltepe çevre yolu üzerinde okul inşaatına girişildi. Bu okulda eğitim görme imkanı bulan gençlerimiz, ailelerimizin ve ülkemizin onuru olması dileğimizle
    %100
    %0
    Yanıtla