SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeltsin'e Son Veda...

A- A+ PAYLAŞ

Rusya, eski devlet başkanı Boris Yeltsin'i toprağa vermeye hazırlanırken, Yeltsin'in yakın arkadaşlarından eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı devlet adamı, ''Kurtarıcı İsa'' kilisesinde düzenlenen ayine katıldı.

Clinton, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de hazır bulunduğu ayinde, Yeltsin'in dul eşi Naina'ya başsağlığı diledi.

Naina Yeltsin, Yelena ve Tatyana adlı kızlarıyla birlikte saatlerce ayakta bekleyerek, çok sayıda eski ve görev başındaki devlet adamının başsalığı dileklerini kabul etti.

Yeltsin ile sağlığında konuşmayan Sovyetler Birliği'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov da kilisedeki törene gelip Naina Yeltsin'i öperek başsağlığı diledi.

Stalin döneminde yıkılarak olimpik yüzme havuzu yapılan ancak 1998 yılında tekrar inşa edilen Kurtarıcı İsa Kilisesindeki tören boyunca ilahiler okundu, dualar edildi.

Ortodoks Kilisesinin ikinci ismi Metropolitian Yuvenaly, ayin sırasında verdiği vaazda Yeltsin'in insanlara aradıkları özgürlüğü verdiğini belirterek, ''Rusya bugün tarihi geleneklerine geri dönüyor. Son 100 yılda dua edenlerle birlikte ilk defa bir Rus devlet başkanına bir kilisede vedaya tanıklık ediyoruz'' dedi.

Kurtarıcı İsa Kilisesindeki ayine, ABD eski Başkanı George H.W. Bush, İngiltere eski Başbakanı John Major, Ukrayna eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Ukrayna eski Başbakanı Viktor Yanukoviç, Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, Rusya Başbakanı Mihail Fradkov, İngiliz Chelsea futbol kulübünün sahibi Roman Abramoviç'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.Liderlerin törene katılmasından sonra halkın kiliseye girişi son bulurken, dünden beri yaklaşık 20 bin kişinin kiliseye gelerek Yeltsin'e saygı sunduğu kaydedildi.

Sağ Güçler Birliği lideri Nikita Belykh, Yeltsin'in kalp yetmezliğinden ölmesi üzerine yaptığı açıklamada, ''Yeltsin'in politikası bugün imha ediliyor. Sanırım Yeltsin de Putin'den başlattığı politikaları devam ettirmesini beklerdi'' dedi.

Bu arada Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'da bu sabah Yeltsin için bir dakikalık saygı duruşu çağrısına, Komünist Parti milletvekilleri katılmadı.Komünist Parti milletvekili Viktor İlyuhin yaptığı açıklamada, ''Baba ocağını parçalayan birini asla onurlandırmayacağız'' şeklindeki sözleriyle ülkede sosyalist sistemi sona erdiren Yeltsin'i hala affetmediklerini ortaya koydu.Kilisedeki törenden sonra Yeltsin'in cenazesi, toprağa verilmek üzere kortej eşliğinde Novodeviçi mezarlığına götürüldü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız