SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni Akaryakıt Politikası...

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:12:04
Yeni Akaryakıt Politikası...
A- A+ PAYLAŞ
 
Litresi 5.00 TL sınırına dayanan benzin fiyatları sonrası hükümet harekete geçiyor..
 
Akaryakıtla ilgili kurumlardan bilgi alan AK Parti'nin ekonomi yönetimi, 50'ye yakın dağıtım şirketinin yer aldığı piyasada fiyatları 5 firmanın belirlediğini tespit etti. Rekabet Kurumu (RK) ile de görüşen ekonomi kurmayları, 'akaryakıtta tekelci' yapının incelenip gerekli işlemlerin yapılmasını istedi. Şüphelerin temelinde 50 şirketin aynı anda zam yapması yatıyor.
 
REKABET KURULU KARARI ŞART
Zaman Gazetesi'nden Ahmet Dönmez'in haberine göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyatlarının tavan yaptığı 2009 yılında piyasada rekabet ihlali olduğu gerekçesiyle Petrol Piyasası Kanunu gereği benzin ve motorin için tavan fiyat kararı almıştı. İki ay süren uygulamayla fiyatlarda 20 kuruşluk bir indirim sağlandı. Ancak Maliye, 20 kuruş vergi artışına giderek indirimi geri almıştı. Enerji yönetimi, akaryakıta tavan fiyat uygulaması için Rekabet Kurulu kararının gerektiği görüşünde. Yetkililer, "Tavan fiyat için Rekabet Kurulu'nun inceleme yapıp rekabete aykırı durum tespiti yapması gerekiyor. Bu tespitten sonra, EPDK tavan fiyatı gündeme alabilir." diyor. AK Parti ekonomi kurmayları da bu yönde çalışmalar yapıyor. EPDK, Rekabet Kurumu ile piyasa oyuncularından brifingler alarak rapor hazırladı.
 
ZAMLARIN ANINDA POMPAYA YANSITILMASI ELEŞTİRİLİYOR
Buna göre, 50 akaryakıt dağıtım şirketine rağmen aynı anda aynı zamların yapılmasının serbest piyasa anlayışına ters olduğu belirtiliyor. Ayrıca ham petrol alım kontratlarının üçer aylık dönemlerle yapılmasına rağmen zamlı fiyatları anında pompalara yansıtmaları da eleştiriliyor. Örneğin 100 dolara ham petrol alan firmalar, uluslararası piyasada 115 dolara çıkan varil fiyatını anında Türk sürücülere yansıtıyor. Bu çerçevede dağıtım firmaları arasında fiyatlarda anlaşma olduğu kuşkusu uyandığı belirtiliyor. Önümüzdeki dönemde incelemeler bu yönde yoğunlaşacak. Şirketlerin fiyat birliği yapıp yapmadıkları incelenecek. Rekabete aykırı davranış tespit edilirse dağıtıcılar ağır cezalarla karşı karşıya kalacak.
 
ENFLASYON ARTIŞINI TETİKLİYOR
Öte yandan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 27 Mart tarihinde yaptığı toplantıya ilişkin özette, "Petrol fiyatlarına dair belirsizliklerin enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü riskleri canlı tuttuğu'' belirtilerek, "Öncü göstergeler enerji fiyatlarındaki artışın mart ayında da süreceğine işaret etmektedir'' denildi. Bankanın internet sitesinde yer alan özette, enerji grubunda yıllık enflasyonun düşük bazın da etkisiyle yaklaşık 1 puan artarak, yüzde 12,60 seviyesine yükseldiği dile getirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız