SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni Asgari Ücret

A- A+ PAYLAŞ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2007 yılından itibaren 380 YTL olan asgari ücretin ilk 6 ay 403 YTL, ikinci 6 ay ise 419 YTL'ye çıkarılmasına karar verdi.

Ocak-Haziran ayında yüzde 6, Temmuz-Aralık ayında yüzde 4 olmak üzere kümülatif olarak 10'luk artış işçi kesimini memnun etmedi. İlk toplantısını 20 Kasım 2006 tarihinde yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantıda yeni asgari ücret tarifesini belirledi.

Rakamları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu işçi ve işveren temsilcileri ile birlikte açıkladı. 2006 yılında asgari ücretin, 16 yaşından büyük işçiler için brüt 531 YTL, net 380 YTL olduğunu hatırlatan Başesgioğlu, 2007 yılının ilk 6 ayında yüzde 6 artışla rakamın brüt 562 YTL, net 403 YTL, ikinci 6 ay artı yüzde 4 artışla brüt 585 YTL, net 419 YTL olarak belirlendiğini kaydetti.

2007 yılı enflasyon hedefinin yüzde 4 olarak tespit edildiğini vurgulayan Başesgioğlu, asgari ücretlilere hedef enflasyonun kümülatif olarak yüzde 6 üzerinde zam yapıldığına dikkati çekti. Başesgioğlu, yeni zamla birlikte bir asgari ücretlinin işverene maliyetinin ilk 6 ay 683 YTL, ikinci 6 ayda ise 710 YTL olacağını bildirdi.

"Bu rakamlar gönlümüzden geçen rakamlar değil" diyen Başesgioğlu, daha üst seviyede artış yapmak istediklerini, ancak asgari ücretin bir çok ekonomik parametreyi ilgilendirdiği bu konuda uzlaşma sağladıklarını ifade etti. Başesgioğlu, 2008 yılı için asgari ücret çalışanlarına önemli bir müjde verdi.

TBMM gündeminde bulunan "Gelir Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" uyarınca 2008 yılından itibaren asgari ücretlilere vergi indirimi yapılacağını açıklayan Başesgioğlu, Ücretlinin kendisi için yüzde 50, eşi için yüzde 10, ilk iki çocuk için yüzde 7.5 ve diğer çocuklar için yüzde 5 asgari geçim indirimi uygulanacak. Böylece çalışanların eline geçen net miktar artacağı gibi işletmelerin işgücü maliyeti de azalacak" şeklinde konuştu.

TİSK temsilcisi Ali Nafiz konuk ise hükümetin önerdiği teklifin kendilerinin düşündüğü orandan çok yüksek olmasına rağmen kümülatif yüzde 10'luk zammı kabul ettiklerini söyledi.

Türk-İş temsilcisi Mustafa Türkeli ise, açıklanan rakamın işçi kesiminin beklentilerine cevap vermediğini ifade ederek, "Biz TÜİK'in de rakamlarını dikkate alarak asgari ücretin 590 YTL olmasını talep ettik, ancak bu rakamı yakalayamadık. Bununla birlikte asgari ücretlinin üzerindeki vergi ve SSK pirimi yüklerinin azaltılmasını istedik. Asgari ücretlinin işverene maliyeti ve eline geçen miktar arasında çok fark var. Allah asgari ücretlinin yardımcısı olsun" şeklinde konuştu.

Başesgioğlu, bir soru üzerine, 2008 yılında yürürlüğe girecek yasayla çalışanlarının vergi yükünün azalacağını, asgari ücretle çalışanların vergi yükünün ise tamamen ortadan kaldırılacağını söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız