SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yeni Bir Şehir Kuruluyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:16:57
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye’nin en kapsamlı kentsel dönüşüm projelerinden biri Malatya’da hayata geçiriliyor. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Malatya Belediyesi ile işbirliğinde şehrin çehresini değiştiriyor. “Beydağı Kentsel Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm” projesiyle 220 hektarlık alan gecekondu ve denetimsiz yapılardan temizlenecek. TOKİ, proje kapsamında ikinci etapta inşa edeceği 3 bin 267 konutun ihalelerini Ağustos 2013’te gerçekleştirecek. 

TOKİ ile Malatya Belediyesi’nin müşterek yürüttüğü projenin protokolü 5 Mayıs 2008 tarihinde imzalanmıştı. Protokol kapsamında Merkez Beydağı ve Yamaç Mahalleleri ile Fırat Mahallesi’nin tespit, değerleme ve projelendirme çalışmaları gerçekleştirildi. İlk aşamada uzlaşma sağlanarak tapu devir, yıkım ve enkaz temizleme çalışması tamamlanan bölgede toplam 568 konut ihalesi gerçekleştirildi.

3 BİN 267 KONUT İHALE TARİHİ ALDI

Malatya’nın çehresini değiştirecek kentsel dönüşüm projesinin ilk etabında ihalesi yapılan 568 konut tamamlanma aşamasına getirildi. İkinci etapta bölgeye inşa edilecek 3 bin 267 konutun ihale tarihleri belli oldu. Birinci bölgede inşa edilecek 540 konut ve 16 derslikli ilköğretim okulunun ihalesi 19 Ağustos’ta, ikinci bölgede inşa edilecek 531 konut ve caminin ihalesi 20 Ağustos’ta, üçüncü bölgede inşa edilecek 796 konut ile 16 derslikli ilköğretim okulu, aile sağlık merkezi ve cami ihalesi 20 Ağustos’ta, dördüncü bölgede inşa edilecek 491 konutun ihalesi 21 Ağustos’ta ve beşinci bölgede inşa edilecek 909 konutun ihalesi de 19 Ağustos 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

EN KAPSAMLI KENTSEL DÖNÜŞÜM POJELERİNDEN

Merkez Beydağı Kentsel Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm Projesi ile 220 hektarlık alan gecekondu ve denetimsiz yapılardan temizlenecek. Malatya’nın güneyinde yer alan Beydağı yamacının gecekondu görünümü ortadan kaldırılarak düzenli, depreme dayanıklı, sağlıklı bir yapıya kavuşturulacak. Dönüşüm alanında bulunan yaklaşık 4 bin gecekondu ve denetimsiz yapı yıkılarak, yerlerine toplamda 14 bin modern konut inşa edilecek. Konutlar, 85, 90, 120 ve 131 metrekare büyüklüğünde 4 farklı tipte olacak.

KONUT SAYISI 14 BİNİ BULACAK

TOKİ, projeyle Malatya’da yeni bir şehir kuracak. Gecekondu ve denetimsiz yapılardan arınacak bölgede 14 bin modern konut inşa projede 370 dönümlük yeşil alan ve rekreasyon alanı bulunuyor. Park alanı ve rekreasyon alanı bünyesinde kafeler, çay bahçeleri, oturma alanları gezi ve yürüyüş alanları planlandı.

SOSYAL DONATILAR DA İNŞA EDİLECEK

220 hektarlık alanda uygulanacak kentsel dönüşüm projesi kapsamında sosyal donatılar da inşa edilecek. Proje alanında 3 ilköğretim okulu, 2 ortaöğretim okulu, 2 kreş ve 2 de yurt alanı ayrıldı. Sağlık hizmetlerinin aksamadan verilmesi amacıyla 2 sağlık merkezinin inşa edileceği bölgede ayrıca vatandaşların kültür ve sanat aktivitelerine katılabilmesi amacıyla amfi tiyatro ve kültür merkezi de planlandı. 

5 CAMİ DE PROJE KAPSAMINDA YAPILACAK

Proje alanında planlanan kapalı alış veriş merkezi ile de yeni bir cazibe merkezi oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca proje alanındaki hak sahipleri bölgenin yükselen değeri olan dönüşüm alanından uzaklaştırılmayarak talep etmeleri halinde aynı bölgeden konut, işyeri sahibi olmaları sağlanacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız