SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yeni Bir Şire Pazarına İhtiyacımız Var"

0
Güncellendi - 2018-10-20 05:11:18
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, mevcut Şire pazarının yılda ortalama 300 milyon dolar ihracat geliri getiren kayısının pazarlanabileceği bir ortam olmadığını ifade ederek yeni bir pazara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Milletvekili Hakan Kahtalı, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ve yönetimini ziyaret etti. Ziyarette ilk olarak söz alan Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, borsa çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verdi. Türkiye’de ilk 10’un içerisinde faaliyet gösteren bir borsa olduklarını belirten Özcan, kayısı da yaşanan sıkıntıları geçtiğimiz günlerde Malatya’yı ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye aktardıklarını söyledi.

Lisanslı depoculuk ile ilgili de devam eden çalışmalardan bahseden Özcan, Ticaret Borsası olarak damga vergisi tahakkukunun yaptırdıklarını belirterek üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini kaydetti.

Milletvekili Hakan Kahtalı ise kayısının Malatya için kıymeti bir ürün ve olmazsa olmazlarından olduğunu ifade ederek “Kayısının C belgesi alması ve dünyanın bu belge ile ilimizi, ülkemizi tanımış olması çok önemli bir şeydi. Malatya’da Ticaret Borsasının Lisanslı depoculuk için çalışma ve gayretlerini biliyoruz. Lisanslı depoculuk Malatya için önemli bir şeydi. Malatya’da kayısı ile alış veriş yapan tüm insanların rahatça alışveriş yapabileceği bir ortam olacak” şeklinde konuştu.

Bu durumun fiyat istikrarı konusunda da çok önemli olduğunu ifade eden Kahtalı, “Üreticimiz bu ürünü ürettiğinde mecbur kalıp aynı gün pazara getirme zorunda kalmayacak. Üretici kayısıyı üretirken bunu bir masrafla yapabiliyor. Bu masrafını karşılayabilmek için çok hızlı bir şekilde pazara getirmek durumunda kalıyor. İşte bunu ortadan kaldırmak için üreticinin, üretime başlattığı, hazırladığı ve satımına geldiği andan itibaren harcadığı masrafları bir şekilde Ziraat Bankası faizsiz kredi olarak verilmesi gerekiyor. Üretici bu parayı aldığı zaman kimseye muhtaç olamadan ürününü üretecek, ürünü satar hale geldikten sonra lisanslı depoda muhafazası olacak. Belirli süresi dolduğunda da ihtiyacına binaen bunu pazara getirecek. Hem bu pazardaki oluşumu içerdeki esnaflarımız takip ettiği kadar, yurt dışından bu ürünü ithal eden firmalarda en az içerideki tüccarlarımız kadar takip edecek” ifadelerine yer verdi.

Ürünün geliştirilmesinin tek yolunun bulunduğunu belirten Kahtalı, “Ürünün Malatya’mızdan diğer ülkelere ihracatı yapılırken ham madde olarak değil, mamul olarak satılması gerekiyor. Bu mamuller ambalaj içerisine girip çeşitlendirilerek yapılabilir. Her yıl dünyada düzenli olarak gıda fuarı yapılıyor. Bu yıl Paris’te gerçekleştirilecek. İnşallah kayısı borsası olarak da  orada stantlarını açacak. O yüzden bu pazarın daha çeşitlenebilmesi için farklı noktalarda ürünü taşıyabilmemiz gerekmektedir” diye konuştu.

Malatya’ya yeni bir Kayısı Şire Pazarının yapılması gerektiğini de dile getiren Kahtalı, “Yeni bir şire pazarına ihtiyacımız var. Bu şire pazarı, yılda 300 milyon dolar ihracatı olan bir ürünün pazarlanabileceği bir ortam olmadığını teşkil ediyor. Borsa başkanımız göreve geldiğinde, o dönem Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a, ‘Bizim dışarıdan gelen esnafı gezdirebileceğimiz, dolaştırabileceğimiz, esnafımızın da çok rahat edebileceği, ürününün depolayabileceği nezih ve güzel bir ortama çok acilen ihtiyacımız var’ demişti. Bununla ilgili Başkanımız projelerini yapmıştı zaten. Malatya’daki üretilen kayısının özel ve aynı zamanda nezih bir ortamda satılması gerekiyor. Bunun için kesinlikle pazarın oluşması gerekiyor. Şuanda ki şire pazarının bunu oluşturmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Eski şire pazarının dışarıdan veya içeriden gelen turistleri gezdirebileceğimiz alanda maalesef halen ürünlerimiz yerlere dökülüyor. Bu ürünlerin orada sadece pazarda satış ürünleri olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • mehmet (5 yıl önce)
    GÜLÜYORUM ARKADAŞLAR HEMDE KAHKAHALARLA SEN YENİ ŞİRE PAZARI YAPACAĞINA MİLLETİN GEÇİM KAYNAĞI OLAN NAFAKASI OLAN KAYISININ HAKKETTİĞİ FİYATA GELMESİNE KATKI SAĞLA BAK ORDU MİLLET VEKİLLERİNE FINDIK İÇİN NASIL ÇABA HARCIYORLAR.
    0
    0
    Yanıtla
  • Devletçi (5 yıl önce)
    Belediyeler ve diğer devlet kurumları Sayıştay Denetim raporlarını kurumlarının web sayfaları üzerinden paylaşılsın
    0
    0
    Yanıtla
  • AYLA (5 yıl önce)
    ey vekil çok gördük senin gibi vekilleri halka yalan söylemeyin yapacağız edeceğiz diyerek. siz vekillerin elinde yaptırım gücü yok başkanlık sistemiyle bitmiştir. siz icranın başıymış gibi şunu yapacağı bunu yapacağız diye hava atmayın hele sizler gibi siyasetten bihaber hak edilmemiş vekiller olarak bu halk sizlere oy vermedi oylar reise veriliyor sizler kerhen vekil oluyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (5 yıl önce)
    Kaysı üreticisi kimin umrunda maksat gündem yaratmak türkiyede coğrafi işaret alan iki üründen biri ama anlayan yok yarım akıllı insanların elinde oyuncak olmuş uluslararası kapitalizmin parçası olmuş insanlar.Yol ve tünellere sevinen insanlar topluluğu.Düşünce olarak dünyanın 50 yıl gerisinde.
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (5 yıl önce)
    Arkadaş şire pazarı ne şuna kayısı pazarı veya kayısı borsası demek lazım.Malatya dışında şire pazarı dediğin zaman kimse ne olduğunu anlamıyor.Ayrıca şu anki yer o kadar köhne bir yerki Malatya'ya hiç yakışmıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Parende (5 yıl önce)
    Mevcut pazarın eksikleri giderildi mi , dil bilen , yurtdışı pazar bulabilen girişimcilere danışmanlık hizmeti veren birimleri var mı , aklımda deli sorular ?vs vs
    0
    0
    Yanıtla
  • Vagon fabrikası (5 yıl önce)
    Kayısı esenlik vagon fabrikası şire Pazar’ı çevre yolu
    0
    0
    Yanıtla
  • serdar (5 yıl önce)
    O bunu söyledi bu şunu söyledi kim ne yaptı kayısı için sen onu söyle onu bunu söylemek olmuyor dilde laf siyasilerde yalan bitmez
    0
    0
    Yanıtla
  • serdar (5 yıl önce)
    Bir kilo kayısı bir kilo domatesin fiyatına düşmüş her şey 3 katına çıkmış siz halen Malatyalıların aklıyla dalga geçin
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (5 yıl önce)
    KAYSI KAÇ PARA SEN ONA BAK
    0
    0
    Yanıtla