SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yeni Hastane Çok Özel.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:06:56
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Şükrü Özdemir, kısa süre önce bazı bölümleri faaliyete başlayan yeni devlet hastanesinin tüm departmanlarının hizmete girmesinden sonra bile eski devlet hastanesinin kapanmayacağını ve tam teşekküllü bir semt polikliniği olarak hizmet vereceğini söyledi.

Yeni Devlet Hastanesi’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Malatya ziyareti tarihinde resmen hizmete açılacak şekilde hazırlandığını ve 2 devlet hastanesinin buraya çok kısa sürede taşındığını söyleyen Şükrü Özdemir, hastanenin Başbakan Erdoğan’ın açılış programına dahil edilmemesini “Bu hastane çok özel bir hastane. Bu nedenle özel bir açılışı hak ediyor. Sağlık Bakanlığı da toplu açılışın içine dahil etmedi” dedi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Özdemir, yeni devlet hastanesinin 250’yi aşkın uzman doktorla hizmet vereceğini ve günlük 7 bin poliklinik yapılmasının öngörüldüğünü belirterek, 25 ameliyathanesi, 78 yoğun bakım ünitesi olan hastanenin acil servisinde temel branşlarda uzman hekimlerle 24 saat sağlık hizmeti verileceğini bildirdi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Şükrü Özdemir, Yeni Malatya Gazetesi’nin yeni devlet hastanesinin hizmet kapasitesi, mevcut hizmet durumu, eski devlet hastanesinin akıbeti ve hastanenin Başbakan Erdoğan’ın Malatya ziyareti tarihine yetiştirilmesi için gece-gündüz çalışılmasına karşın açılış programına neden dahil edilmediği konusundaki sorularını yanıtladı.

İşte Dr. Özdemir'e yönelttiğimiz sorular ve yanıtları:

Yeni devlet hastanesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 Eylül’deki Malatya ziyaretine yetişmesi için yoğun bir çalışma yaptığınızı biliyoruz. Fakat hastanenin açılışı gerçekleşmedi. Başbakan Erdoğan’ın toplu açılış töreni programına neden dahil edilmedi bu hastane?

Evet, haklısınız. Dediğiniz gibi sayın başbakanımızın gelmesine hazır hale getirmek için biz çalışmalarımızı yaptık. Fakat Sağlık Bakanlığı böyle devasa bir hastaneyi toplu açılışın içine koymak istemedi. Çünkü özel açılışı hak edecek kadar büyük bir hastane. Ama biz yine de hazır bekledik. Bu hazırlık açılış hazırlığı değildi. Malatya bu hastaneyi teslim aldıktan sonra en kısa sürede açacaktı. Biz bu sözümüzü yerine getirdik. 640 yatak 25 ameliyathane 78 tane yoğun bakım, acili poliklinikleri ile birlikte hazır hale getirdik. Bunun Türkiye’de böyle bir örneği yok.  

Artık eski diyebileceğimiz Malatya’daki iki devlet hastanesinin bazı birimlerini, cihazlarını ve araçlarını da yeni hastaneye taşıdınız. Taşınmayı yaparken eski hastaneleri nasıl konumlandırdınız?

Normal şartlarda böyle bir hastanenin taşınması 6 ay ile 2 yıl arasındadır fakat biz geçtiğimiz mart ayından itibaren hastane yönetimi ile birlikte her hafta hastanenin taşınmasına ilişkin ucu açık toplantılar yaptık. Ne zamana kadar biliyor musunuz? Geçen aya kadar. Alımlarımızdan satımlarımıza kadar her şeyi planladık. Bizim buraya o kadar malzeme girdi ki, bazıları tümden yeni alındı bazıları eski hastanelerden taşındı, çok ciddi malzemeler alındı. Çok ciddi bir hareket vardı. Biz bu hastaneyi gecen hafta çarşamba gününden itibaren de hazır hale getirdik. İlk defa biz bunu sorunsuz ve bu kadar kısa bir sürede taşıdık. Bu hastaneyi taşırken diğer iki hastaneyi de başka formatlara büründürerek taşıdık.

‘Beydağı kampusu de hizmet verecek’

Hali hazırdaki Beydağı Devlet Hastanesi kampusu kadın doğum ve çocuk hastanesi ile fizik tedavi hastanesi oldu. Bu konuda yeni binalarımız yapılana kadar Beydağı kampusu kadın doğum ve çocuk hastalıkları ile fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi olarak yataklı şekilde hizmet verecek.

Bunu yapmamızın sebebi şu: Biz biliyorsunuz şu anda proje aşamasında olan kadın doğum ve çocuk hastanemiz var.  Bir de 150 yataklı fizik tedavi hastanemiz var. Bunun ihalesi yakın zamanda yapıldı ve yer teslimi, binanın bitimi yaklaşık bir 3 yıl alır. Bakın yeni hastaneyi hizmete soktuğumuz gibi Beydağı kampusunu de yeni bir hastane haline getirdik.  

Yeni hastane 640 yataklı 800 kapasiteli şeklinde ifade ediliyor. Bunu neden böyle söylüyorsunuz?

Yeni hastanede 320 tane tek kişilik yatağımız var. Her oda tek kişilik. Bu odalar öyle küçük odalar değil her biri 30 m2. Banyosu tuvaleti refakatçi yatağı, buzdolabı, televizyonu. Bunlar öyle küçük odalar değil. İstenildiğinde ikinci birer yatak rahatlıkla konulabilir. Bu nedenle 800 kapasiteli diyoruz.

Belki biraz erken olduğunu düşüneceksiniz ama yeni hastanedeki hizmetler konusunda eleştirilerin de hemen başladığını gözlemliyoruz. Hastanede yeteri kadar güvenlik olmadığı, hastaların mağdur olduğu, yoğun bakım ünitelerine herkesin rahatlıkla girip çıktığı, düzensizliğin hakim olduğu iddiaları ve eleştirileri var. Ne diyorsunuz bu konuda?

Yeteri kadar güvenlik elemanımız var, bu sayı daha da artacak. Günlük orada tam kapasiteyle çalıştığında günlük 7 bir civarında poliklinik bekliyoruz. Her hasta yanında bir kişi ile gelse günlük 14 bin kişi, toplamda ise 20 bin kişi bekliyoruz. Elbette yoğun bakımlara insanlar elini kolunu sallayarak giremeyecek. Kapılar şifreli olacak. Ama şimdi yeni taşınıyoruz, bir takım eksikliklerimiz var tabii. Bazı şeyler yeni yeni yerine oturuyor, ama genel olarak Türkiye’de çok kısa sürede taşındık. Türkiye’de olmayan bir şeyi başardık. Normalde 6 ay ile 2 yıl süren bir taşınma işini biz 25 günde ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdik. Hakkı teslim etmek lazım. Bu ekibi takdir etmek lazım.

Bizim çok önemsediğimiz bazı şeyler var.  24 saat her branşta uzman doktorumuz acilde olacak. Şu anda da bu uygulama başladı. Hasta acile geldiğinde her branşta bir uzman hekim görecek ve hastalığı hangi branştan tedaviyi gerektiriyorsa o hekimden sağlık hizmeti alacak.

Yönetmelik gereği Hasta Hakları Birimi, hastanın hastanede girdiği anda görebileceği ve kolayca ulaşabileceği bir yerde olması gerekirken bu birimi girişte göremedik.

Bakın bizim şu anda 110 tane polikliniğimiz var. Bunun bir kısmı giriş katında büyük bir kısmı da alt katta. Sanıyorum Hasta Hakları Birimi de orda. Belki girişte bu nedenle göremediniz. Biz polikliniklerin büyük çoğunluğunun yer aldığı, hasta giriş çıkışının daha yoğun olacağı alt kata aldık. Daha çok poliklinik yapılan yere koyalım diye düşünüldü.

‘Eski hastaneyi hiç kapatmadık’

Malatya kamuoyunda eski Devlet Hastanesi’nin akıbetine ilişkin bir takım kaygılar var. Hatta Muhtarlar Derneği’nin ‘Kapatılmasına izin vermeyeceğiz’ şeklinde bir açıklaması oldu. Eski hastane kalacak mı yoksa taşınma işlemi tamamen sona erdiğinde kapatılacak mı?

Eski devlet hastanesi de tam teşekküllü, hemen hemen her branştan iki veya üç hekimin olduğu bir semt polikliniği olacak. Daha doğrusu var zaten. Biz orayı hiç kapatmadık. 35 civarında polikliniğimiz var. Hiç kapatılmadı ve hiç kapatılmayacak. Hiç bir vatandaşımız endişelenmesin. Orada film çekilecek, tahlil yapılacak ama hasta şayet ameliyat olacak veya yatış yapılacaksa eski hastane yerine yeni hastaneye gönderilecek. Onun dışında hastalarımız orada da muayene hizmeti alabilecek.

‘Malatya’nın ilk devlet hastanesini koruyacağız’

Zaten şunu da söyleyeyim, orada bizim idare binası olarak kullandığımız, üzerinde dahiliye bölümünün olduğu taş bina var. Orası 910 metre kare oturum alanı olan bir bina. Oranın sol ön tarafında ise altında Patoloji üstünde İntaniye ve yanında da mescid olan bir binamız var. Oranın toplamı 3149 metrekare. O binanın bir özelliği de şu: Orası 1910’lu yıllarda Almanlar tarafından yapılmış bir bina ve Malatya’nın ilk devlet hastanesi. Burayı koruyalım dedik ve gerekli girişimlerde bulunduk. TOKİ ile de görüştük ve uygun karşıladılar. O binayı ve ön tarafındaki binayı koruyacağız. O binanın Çöşnük ve civarına bir semt polikliniği olarak hizmet vermesi için düzenleyeceğiz. Oradan halkımız hiç bir şekilde mağdur olmayacak şekilde her türlü hizmeti vereceğiz. Muhtarlarımız rahat olsun. 100 yıl sonra da orası kalacak.

RÖPORTAJ: Güler HAZAR- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız