SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni Hükümet İçin Anlaştılar

A- A+ PAYLAŞ

Irak'ta Mart ayındaki genel seçimlerin ardından 8 aydır yeni hükümetin kurulamamasının yarattığı siyasi tıkanıklık dün gece aşıldı. Anlaşmaya göre cumhurbaşkanı Kürt kökenli Celal Talabani, başbakan Şii kökenli Nuri El Maliki ve meclis başkanı da Sünni kökenli olacak.

Irak Bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani, yeni hükümetin "ulusal birlik" hükümeti olacağını açıkladı. Barzani Irak'taki üç büyük siyasi grup temsilcilerinin, başbakan, cumhurbaşkanı ve meclis başkanı konusunda anlaşmaya vardığını belirtti. Kürt lider Mesud Barzani, Sünnilerin destek verdiği İrakiye blokunun temsilcisi eski başbakan İyad Allavi'nin Stratejik Politika Konseyi Başkanlığını yürüteceğini söyledi.

SÜNNİ BLOKUN DİRENİŞİ KIRILDI

Genel seçimlerden az farkla birinci çıkan eski başbakanlardan İyad Allavi'nin lideri olduğu, Sünnilerin desteklediği laiklik yanlısı koalisyon Irakiye bloku, seçimde ikinci çıkan Şii ittifakının lideri Nuri El Maliki'nin başbakanlığına itirazdan vazgeçti. Irakiye bloku, diğer önde gelen siyasi gruplarla birlikte yeniden Maliki'nin başbakanlığında hükümete katılmayı kabul etti.

Bağdat'ta pazartesi günü başlayan dün de yaklaşık 7 saat süren görüşmelerin ardından yeni hükümet konusunda anlaşma sağlandığı, Irakiye blokundan bir yetkili tarafından da doğrulandı.

ABD ANLAŞMADAN MEMNUN

Beyaz Saray da gelişmelerin ardından bir açıklama yaparak, hükümette bütün siyasi grupların temsil edileceği bir anlaşmaya varılmasından memnuniyet duyulduğunu belirtti ve anlaşmanın "Irak için ileri bir adım olduğunu" kaydetti.

MECLİS BAŞKANINI ALLAVİ BLOKU SEÇECEK

Irak meclisi bugün 7 mart seçimlerinin ardından ikinci kez toplanarak, meclis başkanını seçecek. Allavi blokunun belirleyeceği, adı henüz açıklanmayan meclis başkanı adayının, varılan anlaşmaların ardından milletvekilleri tarafından onaylanması bekleniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız