SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni İhale Hazırlığı İddiası

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:19:26
Yeni İhale Hazırlığı İddiası
A- A+ PAYLAŞ

Aralarında Malatya Şeker Fabrikası'nın da bulunduğu 10 fabrikanın özelleştirme ihalesinin iptali, "yanlıştan dönüldü" değerlendirmeleriyle olumlu bulunurken, hükümetin özelleştirmeden vazgeçmediği, yeni ihaleler için hazırlık yapıldığı öne sürüldü.

Hürriyet Gazetesi'nde Aysel Alp imzasıyla yayınlanan haberde, başkanlığını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun, 9 Ekim tarihli kararıyla, aralarında Malatya Şeker Fabrikası'nın da bulunduğu özelleştirme ihalesini iptal ettiği belirtildi ve "Yaklaşık 1 milyar dolar gelir getirecek olan ihaleler iptal edilince, pancar çiftçisi, fabrika işçileri ve yakınlarıyla 10 milyon kişi kararı, ‘başbakan yanlıştan döndü, doğruyu gördü’ diyerek sevinçle karşıladı. Ancak hükümetin şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin karardan vazgeçmediği, yeni ihaleler için hazırlıkların başladığı öğrenildi.

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'ye ait Portföy B; Malatya, Erzincan, Elazığ ve Elbistan şeker fabrikaları ile Portföy C; Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarına ilişkin geçen yıl yapılan ve yaklaşık 1 milyar dolarlık teklif verilen özelleştirmeler, 9 Ekim’de alınan kararla iptal edildi. Başbakan Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun, 1 milyar dolar gelir getirecek bir özelleştirmeden vazgeçmesi, “Başbakan çiftçinin ve işçinin sesini duydu, bir kerelik gelir için ülke ekonomisinin bel kemiği olan bir sektörde yanlışa izin vermeyecek” yorumlarına neden olmuştu.

Ne tesadüf ki; 9 Ekim’de alınan ÖYK kararına karşın 9 Ekim’de Resmi Gazetede yayımlanan Orta Vadeli Program’da hükümet, şeker özelleştirmesinden vazgeçmediğini ilan etmiş oldu. 2013-2015 yıllarını kapsayan OVP’nin “KİT’ler ve Özelleştirme” başlığı altında,   “Kamu, elektrik dağıtımı ve şeker üretimi alanlarından tamamen çekilecek; elektrik üretimi, şehir içi doğal gaz dağıtımı, telekomünikasyon, liman, otoyol ve köprü işletmeciliğindeki kamu payı ise azaltılacaktır” deniyordu."denildi.

Haberde Malatya Fabrikası'nın arsa değeriyle ilgili de bir  daha sonra şu bilgilere yer verildi:

.."1 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ

Özelleştirme İdaresi geçen yıl yaptığı ihalede B ve C grubunda yer alan toplam 10 fabrika için toplam 922 milyon dolarlık teklif gelmişti. C grubu ihalesini AKCAN Gıda 656 milyon dolarlık teklifiyle kazanırken, B grubu ihalesi 266 milyon dolarla Limak-Kolin ortaklığında kalmıştı.

Ancak daha önceki ihaleler Danıştay tarafından iptal edilince Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 2011 yılı ihale şartnamesinde fabrikalarda üretimin devamı için ‘ilave’ şartlar getirmişti. Buna göre ihale şartnamesine fabrikaların özelleştirildikten sonrası için 5 yıl üretim şartı getirilmişti. Ancak bu şartın, fabrika bazında değil de portföy bazında getirilmesi itirazlara neden olmuştu. Örneğin AKCAN grubunun C grubundaki 6 fabrikadan 1’inde 5 yıl süreyle üretim yapması durumunda, diğer 5 fabrikayı kapatabileceği ileri sürülmüştü.

ARSA DEĞERİNİ BİLE BULMADI

Bu iki gruptaki özelleştirmeye ilişkin bir diğer eleştiri ise fabrikaların arsa değerleriydi. Öyle ki Özelleştirme İdaresi’nin kendi yaptırdığı ‘değer tespit raporlarına’ rağmen ihale fiyatının, arazi değerini bile içermediği iddia ediliyordu.

B portföyünde yer alan Malatya Şeker fabrikasının sadece arsasına 540 milyon lira değer biçilirken, Kolin- Limak ortaklığının Malatya ile birlikte 4 fabrikayı 266 milyon dolara alması kamuoyunun dikkatinden kaçmamış, Şeker-İş sendikası ve pancar üreticileri başta olmak üzere fabrikaların bulunduğu il yöneticileri ve siyasiler her fırsatta konuyu gündemde tutmuştu."

VEKİLİN TEŞEKKÜRÜ..

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Şeker Fabrikası satışının iptali nedeniyle Başbakan Erdoğan'a teşekkür etmiş ve "14 Eylül 2011 tarihinde özelleştirme ilanı ile birlikte Portföy B ve Portföy C grubu şeker fabrikaları ihaleye çıkarıldı. 29 Kasım 2011’de ise yapılan özelleştirme sonucu Malatya Şeker Fabrikası'nın da aralarında bulunduğu 10 adet şeker fabrikası özelleştirildi. Yapılan özelleştirmelerin özellikle değerinden düşük olması ve şeker fabrikalarının bölgedeki iller için büyük önem arz etmesi sonucu, Şeker-İş Sendikası, sivil toplum kuruluşları ve değerli milletvekili arkadaşlarımızın yoğun gayretiyle şeker fabrikalarının kapandığı illerin vekilleriyle birlikte Başbakanımızla yapılan görüşmeler sonucu, konunun tekrar değerlendirilmesini sağlama fırsatı bulduk.. Teknik heyetin yapmış olduğu incelemeler sonucu Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile satılan Portföy B ve Portföy C grubundaki şeker fabrikalarının yapılan ihalesi Başbakanımızın duyarlı davranması neticesinde iptal edildi. Malatyamızın ekonomisi, tarımı ve hayvancılığı için büyük önem arz eden şeker fabrikası için Sayın Başbakanımızın göstermiş olduğu hassasiyetinden dolayı, Malatyalı hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum"demişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız