SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni Kıyafetleri Yıkamadan Giymeyin

A- A+ PAYLAŞ

Özellikle yaz aylarında yeni alınan bikini, iç çamaşırı, şort, gömlek gibi giysilerin mantar ve bakteri açısından yüksek risk taşıdığı, yıkanmadan giyilmemesi gerektiği bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topbaş, yaptığı açıklamada, ambalajsız satılan tekstil ürünlerinin, ambalajı olsa bile deneme amacıyla giyilenlerin sağlık açısından çeşitli riskler taşıdığını söyledi.

Mağazalarda, alışveriş merkezlerinde veya işportada satışa sunulan tekstil ürünlerine hem havada uçuşan hem de deneme sırasında temastan kaynaklı hastalık yapıcı mikroorganizmalar bulaşabildiğine dikkati çeken Topbaş, ''Özellikle yaz aylarında iç çamaşırı, şort, bikini, gömlek gibi ürünlerin satışında artış yaşanıyor. Talebe bağlı olarak tekstil ürünlerinin üretiminde, paketlenmesinde, depolanmasında, teşhir edilmesine kadar yoğunluk, dolayısıyla ürünlere elle temas artıyor. Bu nedenle üründe hastalık yapıcı mikroorganizmalar birikebilir. Her temas bu riski artırıyor. Bu durum giysiyi satın alan kişi için bir sağlık sorunu oluşturabilir'' dedi.

Tüketicilerin tekstil ürünlerini üzerlerine giyerek denemeleri, ancak almamaları sonucunda sağlık açısından riskin daha da artacağına dikkati çeken Topbaş, şunları söyledi:

''Özellikle tene temas eden ve yaz aylarında daha fazla rağbet edilen iç çamaşırı, gömlek, şort, mayo gibi ürünler üretimden tüketiciye sunulana kadar insandan insana bulaşabilecek mikroorganizma, bakteri, mantar ve virüs açısından risk oluşturabilecek konuma gelebiliyor. Bu nedenle ambalajı açılarak satılan ürünlerin, değişik nedenlerle insanlarla temas edebileceği düşünülmeli. Satın alınan giysilerin uygun koşullarda yıkanıp kurutulduktan sonra giyilmesi sağlık açısından daha yararlı olur.''

Doç. Dr. Topbaş, hangi yaşta olursa olsun insanların bu tür detaylara da dikkat ederek kendilerini sağlıksız koşullardan korumaları gerektiğini sözlerine ekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız