SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni Korku: Listerya

A- A+ PAYLAŞ

 
Grip gibi görünüyor ama anne adaylarında erken doğum ve ölü doğuma neden oluyor!
Yeni bir korkumuz daha oldu. ABD'de 13 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Listerya enfeksiyonu pek çok kişi için tehdit oluşturuyor. Hastalığın 18 eyalete yayıldığı belirtirken, "Listerya nedir?" gibi sorular da kafalarda oluştu.
 
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Senai Aksoy, Listerya'nın ne olduğunu şöyle açıkladı: "Listerya enfeksiyonuna (Listeriozis) neden olan bakteriye Listeria monocytogenes adı verilir. Normal şartlarda bakteri yetişkin bir insan bulaştığında genellikle herhangi bir şikayet ortaya çıkmadan veya hafif grip gibi belirtiler geçer. Ancak bakteri anne adaylarında düşük, erken doğum, ölü doğum ve çeşitli anomaliler gibi bebekle ilgili ciddi problemlere neden olabilir. Listerya enfeksiyonu özellikle hamileler ve bağışıklık sistemi çeşitli hastalıklar nedeniyle baskılanmış kişiler için daha büyük risk oluşturur."
 
ÇİĞ ET VE DENİZ ÜRÜNLERİ
Bakterilerden bulaşan bu hastalığın anne adaylarında ve bebeklerde tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Dr. Aksoy: "Listerya enfeksiyonu ateş, erken doğum, bebekte çeşitli anomaliler gibi etkileri olabileceği gibi düşük veya ölü doğumla da sonuçlanabilir. Bir çok bakteride olduğu gibi Listerya enfeksiyonu da çiğ et, deniz ürünleri ve yumurta, pastörize edilmemiş süt ve bu süt ile üretilen besinler ile bulaşabilir. Ayrıca iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, hazır gıdalar gibi ürünlerde Listerya enfeksiyonuna neden olabilir. Hamilelik sırasında enfeksiyon bebeğe plasenta yoluyla ya da doğum sırasında geçebilir. Enfeksiyon düşük, erken doğum, ölü doğum ve çeşitli anomalilere sebep olabilir. Bunun dışında fetusta hepatit, pnömoni, nörolojik hasarlar da oluşabilir" dedi.
 
ATEŞ, BULANTI VE KUSMA..
İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Fatma Çuhadar ise Listerya'nın yaşlılar, bağışıklık sistemi düşük olanlar üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğini ifade ederken, "Yetişkinlerde ateşle seyreden bulantı, kusma, ishale neden olmakta bağışıklık  sistemi zayıfsa sepsis, menenjit, endokardit gibi ölümcül hastalıklar Listerya ile birlikte gelişebilmektedir" şeklinde konuştu.
 
NASIL KORUNULUR?
-Hayvan kaynaklı besinler çok iyi pişirilmeli
-Çiğ sebzeler çok iyi yıkanmalı
-Pastörize edilmemiş sütleri, taze peyniri tüketmekten kaçınmalı
-Pişmemiş gıdalarla temas edince kesme tahtası, bıçak, eller iyice yıkanmalı.
-Artmış yemekler, hazır gıdalar yemeden önce iyice ısıtılmalı, 
-Şarküteri ürünlerini hamileler ve bağışıklığı zayıf olan hastalar tüketmekten kaçınmalıdır.
-Sosis, salam, sucuk gibi besinler pişirmeden yenmemeli
-Önceden hazırlanmış ve beklemiş soslu salataları yemekten kaçının
-Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri tüketmeyin
-Dondurulmuş ve çözdürülmüş besinleri tekrar dondurmayın

BEGÜM ÇELİKKOL/ HABERTURK.COM SAĞLIK 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız