SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni Nesil POS Uyarısı

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:03:15
Yeni Nesil POS Uyarısı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB), esnaf ve sanatkarlara yeni nesil POS cihazlarının kullanımının zorunlu hale getirildiğini duyurarak, belirtilen süre içerisinde uygulamaya geçilmesini istedi.

MESOB Genel Sekreterliği’nden yapılan yazılı açıklama da şu ifadelere yer verildi:

“Maliye Bakanlığı, kredi kartı ile yapılan ödemelerde kayıt dışı işlemlerin azaltılması ve yapılan satışların anlık olarak inceleme yapmaya yetkili olanlarca görülebilmesi ve denetlenebilmesi amacıyla, yazarkasada bulunması gereken teknik özellikleri yeniden belirlemiştir. Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz olarak adlandırılan yeni yazarkasaların aynı zamanda POS cihazı özelliğinin olması zorunludur. Bu kapsamda, yazarkasa ve POS cihazı üreten firmalar, yeni nesil cihazları üretme çalışmalarına başlamışlardır. Bu çalışmalara paralel olarak, 15 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 426 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yazar kasa ve /veya POS cihazı kullanan mükelleflerin de kademeli olarak 1.1.2016 tarihine kadar bu cihazları kullanmaları zorunlu hale getirmiştir. Anılan tebliğe göre; faaliyetlerinde seyyar POS cihazı kullanan mükellefler ile yol kenarlarında otopark hizmeti verenler 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren yeni nesil POS cihazını kullanmak mecburiyetindedirler.”

MESOB Genel Sekreterliği’nin açıklamasında şu uyarılar yer aldı:

“1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yeni nesil cihazların kullanımı zorunludur. Ancak bu süre içerisinde mali hafızası dolan cihazlara yeni mali hafıza takılmayacak ve bunların yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar kullanılmaya başlanacaktır. Basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarlarımızın, yazar kasa kullanma mecburiyetleri bulunmadığı için bu cihazları kullanma zorunlulukları da bulunmamaktadır. 1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle yeni nesil POS/Yazarkasa kullanma mecburiyeti getirilen esnaf ve sanatkarlar, bu cihazların satın alış faturasındaki tarihi takip eden 90 gün içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine (alış faturası örneği, cihaz sicil numarası, cihazdan alınan bir fiş örneği de dahil olmak üzere gerekli belgeleri eklemek suretiyle) bir dilekçe vererek, cihazlarını kayıt ettirmek zorundadırlar. Bir başka ifadeyle, yol kenarı otopark işletenler ile seyyar POS cihazı kullananlar, 30 Eylül 2013 tarihine kadar yeni cihazlarını, bağlı bulundukları vergi dairesine kayıt ettirmek zorundadırlar. Yol kenarı otopark işletmeleri ile seyyar POS cihazı kullananların dışında kalan esnaf ve sanatkarlar, yukarıda belirtilen süreler içerisinde yeni nesil yazarkasa kullanmaya başladıklarında, bu cihazların alış faturasında yer alan tarihten 30 gün içinde bağlı bulundukları vergi dairesine söz konusu cihazları kaydettirmek zorundadırlar. Yeni nesil cihazını ilgili vergi dairesine kaydettirmeyen mükelleflerden bilanço usulüne göre defter tutanlara bin 200 lira, işletme hesabı esasına göre defter tutanlara ise 600 lira usulsüzlük cezası kesilecektir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız