SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yeni Pazarlar Aramalıyız"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:29:31
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “Doğu Anadolu Bölgesinde en fazla ihracat yapan il konumundayız” dedi. 

TSO Meclisi 2014 yılının ilk toplantısını yaptı. TSO Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında gerçekleşen toplantıda konuşan TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, vefat eden Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş için rahmet dilerken, İstanbul’da MHP’li Cengiz Akyıldız’ın öldürülmesi olayına da tepki gösterdi.

Erkoç, son dönemdeki gelişmelerin özellikle döviz basında borçlanan ve bağlantı kuran işadamlarını sıkıntıya koyduğunu ifade ederek, “Özelikle dolar ve döviz cinsinden borçlanan ve döviz bazında ticareti olanlar ciddi sıkıntı içerisine girdi. Ülkenin en kısa zamanda istikrarının ve huzur sağlanmasında herkese, bizlere de ciddi görevler düşüyor” diye konuştu.

2013 yılına ilişkin Malatya'nın ihracat rakamlarını açıklayan Erkoç, “TİM’in rakamlarına göre ifade ediyorum; Doğu Anadolu Bölgesinde en fazla ihracat yapan il konumundayız. 2012 yılında 356 milyon dolar ihracatımız vardı. 2013 yılı içerisinde ise yaklaşık 401 milyon dolar ihracat gerçekleştirmişiz. Bu Malatya açısında önemli bir gelişme. Yaklaşık yüzde 15’lere varan bir artış var. Buda Malatya için iyi bir rakam. Sadece Malatya Gümrüğü ve Mersin Serbest Bölge’de 401 milyon dolar ihracat yapmışız. İhracat rakamlarına baktığımızda yine en fazla ihracat gıda sektöründe ve kayısıda. 2012 yılı içerisinde 180 milyon dolar kayısı ihracatı yapmışız, 2013 yılı içerisinde 200 milyon dolarlık kayısı ihracatımız var. Özellikle bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum; 2012 yılı içerisinde yaklaşık 20 milyon dolar civarında olan, 2010’lrad 6 milyon dolar olan ve 2013 yılı içerisinde 30 milyon dolar tutarında su ürünleri ihracatı Malatya'yı bu sektörde umutlandırıyor. En fazla ihracatı 55 milyon dolar ile Irak’a yapmışız. Bu ülkeyi sırasıyla İtalya, ABD, İspanya izlemekte. Biz her fırsatta bu Meclis Kürsüsü’nde ifade etmeye çalıştık, eğer Malatya ekonomisini ve Malatya ihracatını daha üst noktalara taşımak istiyorsak, yeni pazarlara ihtiyacımız olduğunu, yeni pazarlar arayışı içerisinde olmamız gerektiğini, ve bu konuda da Malatya'daki iş dünyasının daha çok gayret içerisinde olması gerektiğini vurgulamamız lazım” şeklinde konuştu.

Erkoç, “Genelde Türkiye ithalatını Çin’den yapar, Malatya olarak 2012 yılında Çin'e yaptığımız ihracat 1 milyon dolar, ama 2013 yılı içerisinde Çin'e yaptığımız ihracat 3.7 milyon dolar. Bu da Malatya için önemli bir rakam. İnşallah bu rakamları daha yukarı çekmek için iş dünyasının gayretlerini arttırması gerekmektedir” dedi.

Erkoç, Pazar ruhsatının Bakanlar Kurulu kararı ile arttırılmasını ve herkese 600 TL uygulanması karşısında İçişleri Bakanlığına başvuruda bulunduklarını ve uygulanmak istenen rakamın adil olmadığını söyledi. Erkoç, “1.Organize Sanayi Bölgesi’nde bizim bir demiryolu istasyon rampamız vardı. Geçmiş yıllarda yapmıştık. Ana hattan 873 metre uzunluğundaki bir hatla Organize sanayi Bölgesi’nin içerisinde bir yük indirme ve bindirme istasyonu kurduk, Yazlak İstasyonu. Burada TCDD 5. Bölge Müdürlüğü yaptığımız görüşmeler neticesinde orayı genişleterek daha rantabl bir hale getirmek için bir çalışma başlatıldı. Şuanda orada 6 bin 800 metrekarelik bir alan oluşturuldu. İhracat veya ithalat, nakliye yapan firmalarımız bu istasyonu rahatlıkla kullanabilirler. Orada kapalı bir sistem düşünüyoruz. Vinç sisteminin de TCDD tarafından yapılmasını istiyoruz. Bunun da çalışmalarına devam edeceğiz” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız