SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yeni Teşvikler ve Malatya"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:14:35
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik paketini, Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası eski başkanı Mustafa Bahadır Altaş değerlendirdi.

8 DESTEK UNSURU..

Altaş, yeni teşvik sistemine ilişkin değerlendirmelerini, hükümet tarafından Perşembe günü yapılan açıklamalara göre yaptığını, ancak uygulamaya ilişkin tebliğin yayınlanmasıyla, sağlanacak destek unsurları oran ve uygulama sürelerinin netleşeceğini hatırlattığı değerlendirmesini daha sonra şöyle sürdürdü:

“Açıklanan Yeni Teşvik Paketinde Genel Teşvik Sistemi içinde yer alan aşağıdaki teşvik ve destek ilave olarak Gelir Vergisi Stopajı Desteği ve KDV İadesi Desteği uygulanarak destek unsurları 8’e çıkmıştır.

  • Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası,
  • Gümrük Vergisi Muafiyeti,
  • Vergi İndirimi (İndirimli Kurumlar/Gelir Vergi oranı uygulaması)
  • Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (asgari ücret üzerinden),
  • Faiz Desteği,
  • Yatırım Yeri Tahsisi,
  • Gelir Vergisi Stopajı Desteği (Uygulanmayacak)
  • KDV İadesi Desteği.(Kısmı Uygulanacak)

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği

Malatya’nın içinde yer aldığı 4 bölgede daha önce 5 yıl olan süre yeni teşvik sisteminde  2013 yılına kadar başlanılan yatırımlar için 6 yıl 01.01.2014 tarihinden sonra yapılacak yatırımlar için ise 5 yıl olarak uygulanacak

Vergi İndirimi (İndirimli Kurumlar/Gelir Vergi oranı uygulaması)

Malatya’nın içinde yer aldığı 4 bölgede daha önceki uygulamada bölgesel teşvikte %55 olan oran yatırıma katkı payı oranı yeni sistemde 31.12.2013 tarihine kadar yatırıma başlayanlar için %30 sonraki yıllar için %25,

Büyük ölçekli yatırımlar için ise %65 olan yatırıma katkı payı oranı 31.12.2013 tarihine kadar başlanılan yatırımlar için %40 sonraki yıllar için ise %30 olarak uygulanacak.

Eski uygulamada sadece yatırım ile ilgili kazanca uygulanan indirimli vergi indirimi desteği Yeni uygulamada , II., III., IV., V. ve VI. bölgelerde yatırım yapan firmalar için, yatırıma katkı oranının belirli yüzdesine ulaşıncaya kadar yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlara da uygulanabilecektir.

Faiz Desteği

Malatya’nın içinde yer aldığı 4 bölgede daha önce uygulanmakta olan teşvik sisteminde TL cinsıi kredilerde %5 Döviz cinsinde %2 olan faiz kredi desteği uygulaması yeni teşvik sisteminde TL cinsı kredilerde %4 Döviz cinsinde %1 olarak uygulanacak.

Bazı yatırımlar, 5. bölgeye sağlanan desteklerden yararlanacak

Yeni Teşvik Sistemi ile bazı yatırım konularına, 5. bölgede olmasalar dahi bu bölgeye sağlanan desteklerden yararlanma olanağı sunuldu.

4 Bölgede yer alan Malatya ilinde "Otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik test merkezleri, rüzgar tüneli, tasarım gibi yatırımlar, belirli büyüklükte ve özellikte belirli ilaç ve savunma sanayi yatırımları, özel sektör tarafından gerçekleştirilecek ilk, orta ve lise eğitim yatırımları, denizyolu ve demiryolu ile yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar, madencilik yatırımları, Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm yatırımları." konularında yatırım yapılması halinde, 5. bölgeye sağlanan desteklerden yararlanma imkanı olacak.

Ayrıca ; Yeni sisteme göre, OSB'lerde yapılacak yatırımlar, aynı sektörde faaliyet gösteren firmaların birlikte gerçekleştireceği ve faaliyet gösterilen yatırım konusuna dikey veya yatay entegrasyon sağlayacak yatırımlar ve TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge projeleri neticesinde geliştirilen ürünün üretimine yönelik yatırımlar, yatırımın bulunduğu bölgenin bir alt bölgesine sağlanan destek unsurları ile desteklenecek.

KDV İadesi Desteği.

Daha önceki uygulamada bulunmayan bu uygulama Eğitim yatırımları ile ilgili olmak üzere bina inşaat harcamalarına uygulanacak

Gelir Vergisi Stopajı Desteği

5084 sayılı yasa ile ilmizde uygulanan (31.12.2012 tarihinde sona erecek) ve daha önce uygulanmakta olan Genel teşvik sisteminde de yer almayan Gelir Vergisi Stopajı Desteği sadece 6 bölgede uygulanacak

Yeni Teşvik sisteminde 4.Bölgede yer alan Malatya daha önce yürürlükte bulunan Genel Teşvik Kapsamındaki destek unsurlarına göre yeni sistemde daha az destek unsuırlarından yararlanacak.

Yeni Yeşvik sistemine ilişkin bu bilgiler hükümet tarafından yapılan açıklamalara göre değerlendirilmiş olup yeni teşviğin uygulamasına ilişkin tebliğin yayınlanmasından sonra sağlanacak destek unsurlarının oran ve uygulama süreleri netleşecektir.”

MALATYA 4. BÖLGEDE..

Yeni Teşvik Sistemi’yle ilgili olarak iller 6 bölgede gruplandırıldı ve Malatya 4. bölgede yeraldı.

Bölgeler ve kapsadığı iller şöyle:

1.BÖLGE: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Muğla,

2.BÖLGE: Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, Kayseri, Kırklareli, Konya, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova,

3.BÖLGE: Balıkesir, Bilecik, Burdur, Gaziantep, Karabük, Karaman, Manisa, Mersin, Samsun, Trabzon, Uşak ve Zonguldak,

4.BÖLGE: Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize ve Sivas,

5. BÖLGE: Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat,

6.BÖLGE: Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız