SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Yeni'' Üniversitelilerin Profili..

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'ne yeni kayıt yaptıran 3 bin 409 öğrenciye uygulanan "Üniversite Gençliğinin Sosyolojik Profili- 2005" adını taşıyan anketin sonuçları açıklandı.

Anket sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinin büyük bir bölümünün Türkiye'nin AB ülkeleriyle işbirliği yapmasını istediği ortaya çıkarken, gençlerin, Türkiye'nin en büyük sorununu işsizlik olarak gördüğü ifade edildi.

Malatya İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vehbi Bayhan, 'Üniversite Gençliğinin Sosyolojik Profili-2005' anketinin sonuçlarını basın açıklamasıyla duyurdu.

Yrd. Doç. Dr. Bayhan, anketin 5-12 Eylül 2005 tarihleri arasında 3 bin 409 öğrenciyle bilgisayar ortamında yapıldığını belirterek, "Gençlerin yüzde 84'ü cep telefonu kullanıyor. Öğrencilerin yüzde 27'si sigara, yüzde 15'i içki kullandıklarını ifade etmiştir. Çevrelerinde uyuşturucu madde kullanan arkadaşları olanların oranı ise yüzde 8'dir. Öğrencilerin yüzde 72'si internet kullanmaktadır. En çok beğendikleri müzik pop müziktir. En çok okudukları kitap roman ve hikaye gibi edebi eserlerdir. Televizyonda en çok izledikleri program dizi filmlerdir. En çok sevdikleri spor türü futboldur. Üniversite öğreniminin amacını çoğunlukla 'meslek edinmek ve iş bulmak' olarak ifade eden öğrencilerin yüzde 70'i özel dershanelere gittiklerini belirtmiştir" dedi.

Ankete katılan öğrencilerin, toplumda en saygın meslek olarak doktorlukla öğretmenliği gördüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Bayhan, şu bilgileri verdi:

"'Türkiye'de size göre en önemli sorun nedir?' sorusuna verilen cevapta en başta yüzde 36 ile işsizlik, ekonomiyle ilgili başka bir sorun yüzde 16 ile enflasyon ve hayat pahalılığı gelmektedir. Diğer sorunlar ise şu şekilde ifade edilmiştir, eğitim ve sağlık yüzde 20, yolsuzluk ve rüşvet yüzde 13, anarşi ve terör yüzde 8, demokratikleşme yüzde 4, çete ve mafyalaşma yüzde 2, irtica yüzde 0.7, çevre kirliliği yüzde 0.2"

Yrd. Doç. Dr. Bayhan, anket sonuçlarına göre en çok güvenilen kurumun ordu olduğunu ve bunu sırasıyla yüzde 13 ile üniversiteler, yüzde 7 ile TBMM, yüzde 6 ile hükümet, yüzde 6 ile polis, yüzde 6 ile mahkemelerin izlediğini kaydetti.

Bayhan, "Türkiye'nin en çok hangi ülke veya ülkeler ile işbirliği yapmasını istersiniz?" sorusuna verilen cevaplarda ise şu sonuçların çıktığını aktardı:

"Yüzde 47 AB ülkeleri, yüzde 13 İslam ülkeleri, yüzde 13 Ortaasya, yüzde 3 ABD, yüzde 2 Rusya, yüzde 19 hiçbir ülke, yüzde 1 Türkiye'nin ne olacağı beni ilgilendirmiyor."

Anketin uygulandığı 18- 24 yaş aralığındaki 3 bin 406 öğrencinin yüzde 60'ını erkekler, yüzde 40'ını kızlar oluşturdu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız