SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni Üniversitenin Kapsamı Genişletildi

0
Güncellendi - 2018-04-28 06:05:23
Yeni Üniversitenin Kapsamı Genişletildi
A- A+ PAYLAŞ

Yeni kurulmakta olan Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne, İnönü Üniversitesi’ne bağlı  olan Battalgazi ve Yeşilyurt MYO’’dan sonra Akçadağ, Arapgir, Darende, Doğanşehir, Hekimhan ve Kale MYO’lar ile birlikte Sivil Havacılık Yüksekokulu da bağlandı.  Böylece Turgut Özal Üniversitesi 3’ü yeni olmak üzere 5 fakülte, 1 yüksekokul, 8 Meslek Yüksekokulu ve 1 enstitüden oluşan akademik birimleri ile açılacak. İlk tasarıya göre bin 744 öğrencisi görünen Turgut Özal Üniversitesi’nin öğrenci sayısı da 4 bin 401’e yükseldi.

-İlk tasarıda 5 fakülte, 1 enstitü ve 2 MYO vardı

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda aralarında Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin de bulunduğu 4’ü vakıf olmak üzere toplam 20 üniversitenin kuruluşu ile ilgili kanan tasarısının görüşülmesi esnasında, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne İnönü Üniversitesi’ne bağlı olan 1 yüksekokul ile 6 Meslek Yüksekokulu’da aktarıldı.

Başbakanlık tarafından TBMM’ye sevk edilen kanun tasarısında Turgut Özal Üniversitesi’nin kuruluş kanunu metni şu şekildeydi;

“Malatya’da Malatya Turgut Özal Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulmuştur.

Bu üniversite:

a-İnönü Üniversitesine bağlı iken bağlantısı değiştirilerek rektörlüğe bağlanan Su Ürünleri Fakültesi ile Ziraat Fakültesinden, Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Fakültesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden,

b- İnönü Üniversitesine bağlı iken bağlantısı değiştirilerek rektörlüğü bağlanan Battalgazi Meslek Yüksekokulu ile Yeşilyurt Meslek Yüksekokulundan,

c-Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Lisansüstü Eğitim Enstitüsünden, oluşur.”

-Komisyonda 1 yüksekokul ve 6 MYO eklendi

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda üniversitelerin kuruluşuna ilişkin kanun tasarısının görüşülmesi esnasında Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz, Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu  ve Sakarya Milletvekili Mustafa İsen tarafından verilen ve kabul edilen önerge ile Turgut Özal Üniversitesi’ne İnönü Üniversitesi’ne bağlı olan ve daha önce bağlanan Battalgazi ve Yeşilyurt MYO’nun ardından 1 yüksekokul ile birlikte ilçelerdeki  6 Meslek Yüksekokulu’nun da bağlanması kararlaştırıldı.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin kuruluş kanunun tasarısına yapılan  ekleme ve bağlanan yeni Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulları şu şekilde;

“b) İnönü Üniversitesine bağlı iken bağlantısı değiştirilerek Rektörlüğe bağlanan Sivil Havacılık Yüksekokulundan;

  1. c) İnönü Üniversitesine bağlı iken bağlantısı değiştirilerek Rektörlüğe bağlanan Arapgir Meslek Yüksekokulu, Akçadağ Meslek Yüksekokulu, Battalgazi Meslek Yüksekokulu, Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksekokulu, Doğanşehir Vahap Küçük Meslek Yüksekokulu, Kale Turizm ve Otel İşletmeciliği Meslek Yüksekokulu, Hekimhan Mehmet Emin Sungur Meslek Yüksekokulu ile Yeşilyurt Meslek Yüksekokulundan,
  2. d) Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Lisansüstü Eğitim Enstitüsünden, oluşur.”

-Son hali: 5 fakülte, 1 yüksekokul, 8 MYO ve 1 enstitü

Son kanun tasarısı metnine göre; Malatya Turgut Özal Üniversitesi, mevcut Su Ürünleri Fakültesi ile Ziraat Fakültesi ile birlikte yeni kurulan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Fakültesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi olmak üzere 5 fakülte, 1 enstitü, Sivil Havacılık Yüksekokulu ve  Arapgir, Akçadağ, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Kale, Hekimhan ve  Yeşilyurt MYO olmak üzere de 8 MYO’dan oluşmuş olarak faaliyete girecek.

-Öğrenci sayısı 4 bin 401 oldu

İnönü Ünversitesi’nin resmi sitesinde yer alan rakamlara göre; Turgut Özal Üniversitesi’ne bağlanan Ziraat Fakültesi’nin 354, Su Ürünleri Üniversitesi’nin 2, Battalgazi MYO’nun 659,  Yeşilyurt MYO’nun 769, Akçadağ MYO’nun 387, Arapgir MYO’nun 1.088, Darende MYO’nun 379, Doğanşehir MYO’nun 101, Hekimhan MYO’nun 385 ve Kale MYO 277 öğrenci bulunuyor. Böylece Turgut Özal Üniversitesi’ne 4 bin 401 öğrenci aktarılmış oldu.

Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun öğrencisi ise bulunmuyor.

Bu arada, Kanun tasarısında göre; Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne bağlanan mevcut faaliyette olan Su Ürünleri Fakültesi ve Ziraat Fakültesi ile Battalgazi ve Yeşilyurt MYO’nun Eskimalatya’daki Battalgazi Kampüsünde (Battalgazi Tacan Yerleşkesi) bulunması nedeniyle, yeni üniversitenin ilk yerleşim alanının bu bölge olacağını kesinleştirmişti. Ancak, ileriki yıllarda kampüs yerinin değişebileceği ifade ediliyor.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTO: İnönü Üniversitesi Battalgazi Kampüsü iken yeni üniversite tarafından kullanılacak olan kampüsün girişi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Murat Bey (5 yıl önce)
    “Angarya ya da safra gördüğü” derken burada safra ile belirtmek istediğiniz nedir? Angarya görmeyi duymuştum da safra görmeyi ilk defa duyuyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Safra: Sıkıntı, tedirginlik, rahatsızlık veren kimse veya şey... Safra atmak: sıkıntı veren bir kimseden veya bir şeyden kurtulmak... Kaynak: tdk.gov.tr
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (5 yıl önce)yorumcu isimli kullanıcı yorumuna
    Benim bildigim vücudumuzda yer alan bir organdır Safra kesesi...safra da onun ürettiği bir maddedir...Yaygin anlam bu oldugundan ve hiç "angarya ya da safra görmek" diye bir tabir duymadigimdan ilginç geldi..sagol..
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (5 yıl önce)
    Bu karar 1 Nisan şakası olmalı. Başka açıklaması oamaz..
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (5 yıl önce)
    Yazık yazık yazık. Bu ne biçim işdir. Siz ne yapmaya çalışıyorsunuz. Yandaşlara yeni rant kapıları yandaşlara yeni kadrolar memleketin tüm dengelerini bozdunuz. Söz artık millette 24 Haziranda görüşürüz.
    0
    0
    Yanıtla
  • düşünür (5 yıl önce)
    Bütün myo'lar verilmiş neredeyse, burada tek zararlı çıkacak olan ziraat fakültesi öğrencileri su ürünleri ve sivil havacılıkta öğrenci yok zaten. O ziraat yerinde hukuk, diş hekimliği, eczacılık veya tıp bunlardan herhangi biri olsaydı hergün eylem yapılırdı tıpkı istanbul ve gazi de olduğu gibi ama üvey evlat ziraat kimsenin sesi çıkmıyor.İstanbul eylemi yaptı olay çıkardı çapayı kurtardı. Gazi eylem yaptı olay çıkardı tıp, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik gibi fakülteleri kurtardı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aksdemik değerlere göre hak ederek atanan akademisyenlerin sesi çıkar, biat kültürü ile yetişmiş ve hasbelkader buralara gelmiş olanlar kaderinebotun eğip rıza gösterir.
    0
    0
    Yanıtla
  • kerim Dayı (5 yıl önce)
    tamamda Malatya MYO nun ne özelliği var. zaten merkezde sıkışmış şehrin göbeğinde kalmış bir yer. Aslında en başta Malatya MYO ordan kaldırılmalı.kimler orayı koruyosa yanlıştalar.Çıkarlarda birgün bitecek.Ama Malatya MYO yu merkezde tutmak şehre ihanettir.
    0
    0
    Yanıtla
  • yorumcu (5 yıl önce)
    Malatya MYO hariç tüm MYO'ların yeni üniversiteye bağlanmış olması, yönetimde etkinlik ve verimlilik amacıyla alınmış bir karar değildir. Tam tersine, MYO'lar, rektörlükler tarafından her zaman üniversitelerin üvey evladı, hatta angarya okullar olarak görülmesinin sonucudur. Malatya MYO hariç tüm MYO'ların TBMM Eğitim Komisyonu üyelerinin teklifi ile yeni üniversiteye bağlanması, bana göre İnönü Üniversitesi Rektörlüğü'nün angarya ya da safra olarak gördüğü MYO'lardan kurtulma operasyonudur. Değişiklik teklifinde, aynı türdeki okulların biraraya toplanması gerekçeolarak gösterilmektedir. Madem aynı türdeki okulları biraraya toplayacaksınız, neden Malatya MYO dışarda bırakılıyor. Çünkü Malatya MYO Malatya'nın en değerli caddesinin üzerinde, arazisi gelecekte muhtemel bir ranta çevrilebilir nitelikte. Oysa diğerlerinin her biri bir dağ başında. Madem aynı tür okullar bir araya gelecek, bunu sadece yönetsel anlamda değil, mekansal anlamda da gerçekleştirin. Akçadağ MYO 6 öğrenciye, Doğanşehir MYO 10 öğrenciye düşmüş, milyonlarca liralık yatırımın israf edilmesi, MYO mezunlarının iş gücüne katılımının önündeki engellerin kaldırılması konuşulmazken, bu tür operasyonlara girişmek son derece yanlış, yeni üniversiteye zarar verici nitelikte, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü'nün de MYO'lara hangi gözle baktığının 'ayıp' bir belgesidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • yarım elma (5 yıl önce)yorumcu isimli kullanıcı yorumuna
    değerli ve isabetli yorumlarınız için teşekkürler
    0
    0
    Yanıtla
  • Guzel yorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Çok doğru tespit. Katılıyorum. Ama hiç kimsenin sesi çıkmıyor.
    0
    0
    Yanıtla