SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yeni ve Kârlı Bir Alternatif"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:10:45
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da demonstrasyon amaçlı üretimi yapılan pepino ve brokoli yetiştiriciliği konusunda ‘Tarla Günü’ düzenlendi.

Dilek Beldesi Başpınar Mahallesi’nde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen Tarla Günü’ne; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, İl Müdür Yardımcısı Ahmet Turan Karaca, Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Selahattin Günci, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Şevket Başyiğit, İl Müdürlüğü teknik personeli ve kalabalık bir çiftçi topluluğu katıldı.

Düzenlenen etkinlikte konuşan İl Müdürü Selvi, bu yıl demonstrasyon amaçlı olarak Dilek beldesinde ilk kez yetiştirildiğini, pepino ve brokolinin insan sağlığı açısından önemini, çiftçilerin yeni ve kârlı alternatif ürünler yetiştirmelerinin hem kendileri ve hem de Malatya ekonomisi açısından önemli olduğunu belirtti.

Demonstrasyonu yürüten Ziraat Mühendisi Akif Canal ise katılımcılara demonstrasyon uygulamaları hakkında bilgiler vererek, pepino demonstrasyon uygulaması yapılan alanda 10 Mayıs 2013 tarihinde bin 30 adet fide dikimi yapıldığını, 15 Ağustos’ta hasadın başladığını ve halen devam etmekte olduğunu, dekara ortalama 6 ton verim alınacağını, brokoli uygulaması yapılan alanda 30 Ağustos 2013 tarihinde 2 bin 575 adet fide dikimi yapıldığını, 15 Kasım 2013 tarihinde hasat yapılarak dekara ortalama 2 bin 500 kilogram verim alınacağının beklendiğini kaydetti.

Demonstrasyonların uygulandığı alanların sahibi Başpınar Mahallesi Muhtarı Osman Yiğit de üretimi yapılan ürünlerin köylerinde ilk defa üretildiğini bunun da kendilerini mutlu ettiğini, çünkü hem üretimde başarılı olunduğunu hem de ürünlere rağbetin fazla olduğunu ve yüksek fiyatlarla alıcı bulduğunu söyledi.

Muhtar Osman Yiğit, “Önümüzdeki yıllarda pepino ve brokoli üretiminin bölgemizde artacağı ve daha geniş alanlarda ekiliş yapacağımızı belirtmek istiyorum. Tarım İl Müdürlüğü yeni ürün yetiştirme konularında ve diğer tarımsal konularda her zaman yanımızda oldu. Bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

***

PEPİNO: Pepino (Solanum muricatum), patlıcangiller familyasından kültürü yapılan bir meyve türü. Ana vatanı güney Amerika ülkelerinden Peru olduğu bilinen Pepino; kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir. Doğal ortamda çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde, ekonomik anlamda tek yıllık üretim tercih edilmektedir.

BROKOLİ: Brokoli (Brassica oleracea Italica), Lahanagiller (Brassicaceae) familyasından küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebze.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız