SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Camide Katledilenler İçin Gıyabi Cenaze Namazı

0
Güncellendi - 2019-03-17 05:49:51
Camide Katledilenler İçin Gıyabi Cenaze Namazı
A- A+ PAYLAŞ

Yeni Zelanda'da camiye vahşice yapılan terörist saldırı sonucu hayatını kaybedenler için Malatya’da gıyabi cenaze namazı kılındı.

Yeni Zelanda'da camide Cuma namazı kılan Müslümanlara yönelik düzenlenen silahlı saldırıda 49 kişi öldü. Vahşi saldırıya tüm dünyadan olduğu gibi Türkiye’den de tepkiler çığ gibi büyümeye devam ediyor.

Saldırıda ölenler için Malatya Yeni Cami'de Cuma namazı sonrası gıyabi cenaze namazı kılındı. Binlerce kişinin katıldığı namaz sonrası katliama sert bir şekilde tepki gösterildi.

Namaz sonrası bir açıklama yapan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Malatya Şube Başkanı Ahmet Oymak, katliamın planlı bir şekilde yapıldığını belirtti ve “Yeni Zelanda’da bugün Cuma namazı sırasında Nur Camii’ne ve Linvvood’daki camiye yönelik gerçekleştirilen hunharca katliamda en az 49 Müslüman hayatını kaybetti, yüze yakın yaralı var. Cani terörist, yaptığı katliamı sosyal medyadan yayınlama pervasızlığını gösterebiliyor. Kullandığı silahlarda, daha önce Müslümanlara yönelik benzeri katliamlar yapmış katillerin isimleri yazılı. Yayınladığı 70 sayfalık manifestoda tüm Müslümanlar tehdit ediliyor ancak Türk Müslümanlara da özel bir yer ayırmış. Bu sebeple bu menfur saldırıdan tek bir kişinin sorumlu olduğunu iddia etmek, gerçekleri örtmek ve yeni katliamlara davetiye çıkarmak demektir. İslamı terörle özdeşleştiren Batı, bu katliamın baş sorumlusudur. Çünkü İslamofobiyi kışkırtan görüntüler, Batılı devletlerin merkezlerindeki stüdyolarda çekiliyor. Bu elim olay karşısında Müslümanlar, duygusal değil duyarlı ve bilinçli bir tutum sergilemelidir. Masum insanların öldürülmesi karşısında sadece Müslümanları değil, bütün insanları daha duyarlı olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Cenaze namazına Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ve AKP Malatya İl Başkanı İhsan Koca da katıldı.

MTÜ SENATOSU'NDAN TEPKİ..

Bu arada, Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Senatosu Yeni Zelanda'daki 2 camiye saldırı ve 49 müslümanın katledilmesine tepki gösterdi.

Üniversite Senatosu'nun kınama kararı şöyle:

“Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde 15 Mart 2019 günü Cuma Namazı sırasında 2 camide onlarca Müslümanın katledilmesi ve yine onlarca Müslümanın yaralandığı terör saldırısını şiddetle kınıyoruz.

Terör saldırısı her ne kadar Müslüman karşıtlığı adı altında gerçekleştirilmiş olsa da tüm insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur.

Avrupa’da ırkçı ve yabancı düşmanlığı içerikli eylemlerin yarısından çoğunluğunun camilere ve din içerikli mekan ve kuruluşlara yönelik yapıldığı bilinen bir gerçektir.

2.Dünya Savaşı örneği ortada iken, bugün Avrupa’da kısa vadedeki siyasi rant için ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının teşvik edilmesinin getireceği sıkıntıların uzun vadede yine Avrupa’da yaşanacağını öngörmemek tarihten ders almamaktır.

Irkçılık ve yabancı düşmanlığı ateşini eline alanlar, önce kendi ellerinin yanacağını, kendilerinin alevler içinde kalacağını unutmamalı.

 Müslümanlara yönelik önyargılı yaklaşım ve dışlama, yabancı düşmanlığı sonucunda radikal grupların güçlenmesi tüm insanlık için endişe ve kaygı verici bir durumdur.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi olarak;  başta Avrupa’daki üniversiteler olmak üzere tüm dünya bilim insanlarını insanlık için ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı ortak duruş sergilemeye davet ediyor, saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”

MÜSİAD'DAN AÇIKLAMA

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Başkanı Muharrem Poyraz da, Yeni Zelanda’da iki camiye yönelik gerçekleştirilen saldırılara ilişkin bir yazılı açıklama yaptı.

Poyraz, açıklamasında şunları kaydetti:

"Son yıllarda tüm dünyada, İslam karşıtı söylemlerin ve saldırıların artış gösterdiğine, bu tutumun siyaset başta olmak üzere birçok kanaldan desteklendiğine, körüklendiğine tanık oluyoruz. Dünyadaki tüm Müslümanların tehdit altında yaşamasına neden olan bu durum, temel insan haklarından olan inanç özgürlüğünün önünde bir engel olmasının yanı sıra, ülkeler ve halklar arasında kin ve düşmanlığı beslemektedir.

Bu, tek bir dinin mensuplarını değil, tüm dünyayı felakete sürükleyecek sonuçlar doğuracaktır.

Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrindeki Al Noor Camii ve Linwood Mescidi’ne Cuma Namazı esnasında gerçekleştirilen saldırıların, bu anlayışın bir sonucu olarak ortaya çıktığını ve olayın uygulanma biçiminin çılgınlık derecesinde bir islamofobinin yansıması olduğunu görüyoruz.

Planlı ve stratejik olarak yürütüldüğü açık olan bu saldırgan tutumun bir an önce önüne geçilmesi, islamofobinin, kronikleşmeden tedavi edilerek ortadan kaldırılması, tüm dünyanın huzuru için elzemdir. Bu olay karşısında tüm ülkelerin başkan ve temsilcilerini, kolektif bir tavır ortaya koyarak, en ufak şüpheye dahi yer bırakmayacak şekilde kınamaya davet ediyoruz.

Terörün dili, dini ve ırkı olmadığı inancıyla; bizleri yasa boğan bu olayı kınıyor, tüm dünyada yaygınlaşacak bir bilinç ve sağduyu ile böyle bir vahşetin bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum.

Bu menfur saldırıda şehit edilen kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum."

iha- Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • 44malatya (5 yıl önce)
    Malatyali.arkadas.haklisin.insanlara.zulum. Iskence.olum.fermani.verenleri..kinamak. Insanliktan.dislamak.bunu.yaparken.din. Mesep.muslumandir.hiristiyandir.demeden. Prosto.etmek.getekir.bu.insanlik.sucudur.bu. Zihniyette.olanlari.allah.kahretsin.rahmet.diliyorum.allahtan
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (5 yıl önce)
    AYNI DUYARLILIĞI ÇİNİN UYGUR BÖLGESİNDE KATLEDİLEN TÜRKLER İÇİNDE NE ZAMAN GÖSTERECEKSİNİZ ACABA , ÇİNE GÜCÜNÜZ YETMİYOR DİYE GÖRMEZDEN GELEN SİYASETÇİLERİN ALLAH BELASINI VERSİN .. . .
    0
    0
    Yanıtla