SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yeniden Görüşülmeli"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:26:22
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, 2 bin 500'ün üzerinde, cadde ve mahalle isminin değiştirilmesinden sonra itirazların arttığı bildirilerek, konunun yeniden belediye meclisinde görüşülmesi istendi. 

Tecde Mahallesi sakinlerinden Ali Yiğit, mahallelerinin sokak isimlerinin tamamının değişmesine tepki göstererek şöyle dedi: "Eminim ki; mevcut sokak isimlerinin bir çoğu ya tarihte iz bırakmış bir kişinin, ya da yaşanmış bir olayın sonunda konulan isimlerden oluşmuştur. Her sokağın isminde bir anlam bir mana yüklüydü. O sokakta oturanlara geçmişi hatırlatan bir mazisi bir geçmişi vardır. Mahallenizdeki yaşlı birine sokağın ismini sorduğunuzda başlarlar geçmişi anlatmaya, o sokağın isminin nereden ve nasıl geldiğini anlatırlar. Sokağınızın ismine aşina olmuşsunuzdur. Mesela Tecde Mahallesi'ndeki sokak isimlerinin hepsinin bir anısı var. İmam Said, Samanlı, Pirceviz, Altınkaşık, Şentepe, Taşlıgever, Kayalık, Böyüksıra, Mercimeklik, Bardakderesi, Vıcır, Reşadiye, Üçkalas, Alibey, Hamam Sokak, Gumrunun Köprü gibi sokak isimleri neden değiştirildi anlam veremedik. Tecde Mahallesi’ndeki yapılan sokak isimleri değişikliğinde mevcut sokak isimleri tamamen kaldırılmıştır. Oysa Tecde Mahallesi'ndeki mevcut sokak isimlerinin hepsinin ayrı ayrı anlamı ve bir yaşanmışlığı vardır."

Sokak isimlerinin anısı olduğunu söyleyen Ali Yiğit, örnek olarak İmam Said Sokağı isminin anısını şöyle dile getirdi: 

"1835 yılları Osmanlı dönemlerinde Malatya merkezde bulunan eşraf, özellikle yaz aylarında beş-altı ay kadar Tecde'de bulunan bağ evlerinde konaklarlarmış. Bu arada Cuma namazı için üstü açık bir mescid yapılmış. Cuma namazını Said adında bir imam kıldırırmış. Daha sonra buraya İmam Said ailesi tarafından küçük bir cami yapılmış ve o sokağın adı 'İmam Said' olarak kalmış. Şu anda o sokağa büyük bir cami yapılmış ve hala ismi İmam Said Camii'dir. Bu sokağın yeni ismi ara sokaklar olmak üzere 'Postacı, Bayram, Şah, Kütüphane, Salkonak diye değiştirildi. Oysa mevcut sokak isimleri ile birlikte ara sokaklara ve yeni açılan sokaklara yeni isimler verilebilir. Örneğin İmam Said Gümüşsuyu Sokak, Samanlı Göznuru Sokak diye adlandırılabilir. Hem vatandaşın aşina olduğu, hem de bir mazisi olan sokak isimleri kaybolmaz. Malatya Belediyesi'nden isteğimiz mevcut sokak isimlerinin korunarak bir çalışma yapılmasıdır. Belediye meclisinin almış olduğu bu kararı yeniden gözden geçirmesi ve değerlendirmesi gerekmektedir. Gerekirse yeniden bir meclis kararı almalıdır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız