SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yeniden Şahlanışın Bayramı..'

A- A+ PAYLAŞ

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nın 89.Yıldönümü törenlerle kutlandı. İlimizdeki ilk tören Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Buradaki törende Anıta çelenk sunuldu. Buradaki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle sona erdi.

İNÖNÜ STADI'NDAKİ TÖREN
Kutlama töreni İnönü Stadı'nda yapıldı. Buradaki törende Vali Halil İbrahim Daşöz, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Alaeddin Örsal ve Belediye Başkanı Cemal Akın’ın törene katılan öğrenci ve vatandaşların bayramını kutlamalarıyla başladı. Daha sonra İstiklal Marşı söylendi.

Günün anlamını belirten konuşmayı Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut yaptı. Bulut konuşmasında, “Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramını kutlamanın sevincini hep birlikte yaşıyoruz. Ancak bu mutlu günlere kolayca ulaşmadığımızı bilmemiz gerekir. Yüzyıllarca dünya hakimiyetini sürdürmüş, bütün dünyada bir denge unsuru olmuş, yeryüzü insanlığına adalet, eşitlik ve hürriyet götürmüş büyük bir milletin, Anadolu'ya çekilişi dahi yüzyıllar sürmüş, ihtişam ve vakar içinde vuruşarak gerçekleşmiştir .Bu gün terk ettiğimiz topraklarda huzur ve barış kalmamış, Kafkaslarda, Balkanlarda ve Ortadoğu'da insanlık tarihinin en vahşi ve en alçakça zulümleri devam etmektedir. “dedi.

Bulut konuşmasında şunları belirtti:

“Daha dün denecek kadar kısa bir zaman önce düşman orduları, yurdumuzu işgal etmiş, Anadolu paylaşılmış ,her taraf yakılıp yıkılıyor, yaşlı, kadın, çocuk demeden insanlar öldürülüyordu.Vahşet bütün dehşeti ile yurdun her tarafında acımasızca sürüyordu. Düşmanların kabardıkça kabaran iştahları doyumsuzlaşmış, Çanakkale'de ve Anafartalar'da aldıkları yenilgilerden ders alınmamış, kararlılığımız anlaşılmamıştır. Adana, Hatay, Urfa, Mardin, Maraş Fransız ve İngilizler tarafından işgal edilmiş, 15 Mayıs 1919 günü Yunanlılar İzmir'e girmiş, İstanbul Boğazı düşman gemileri ile dolmuş, böylelikle yurdumuz tümüyle paylaşılmıştı. Umutlar tükeniyor, çaresizlik bütün acımasızlığı ile üzerimize geliyordu. Zulmet bütün yurdu kaplamıştı . Millet bu karanlık gecelerin aydınlık sabahında bir uyanış bekliyordu. Var olduğundan beri tarih sahnesinde binlerce destan yazmış büyük bir millet yeniden asalet ve azametle destanlar yazacaktı. Türkün, ruh kökünden aldığı kuvvet ve kudretle şahlanışına tarih bir kez daha şahit olacaktı.

Trablusgarp'ta, Birinci Dünya Savaşında, Anafartalar'da düşman güçlerini yenen Mustafa Kemal bu kez de yurdumuzu kurtarmaya ve düşmana tarihi bir ders vermeye ve makus talihimizi değiştirmeye karar verdi. 16 Mayıs 1919 günü İstanbul'dan Bandırma vapuru Samsun'a, kurtuluşa doğru yola çıkarken umutlar yeniden yeşeriyordu. Tarihimizin bu dönüm noktası zamanında tespit edilmiş, stratejik bir plan dahilinde Samsun'dan Havza'ya, oradan da Amasya'ya geçerek ülkenin bütünlüğünü, bağımsızlığım kurtarmak için milleti birlikte savaşa çağırdı. Sivas kongresinde "Ya bağımsızlık, Ya ölüm" ilkesi kabul edilerek yurt düşmandan kurtarılıncaya kadar savaşmaya yemin edildi. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal'in Samsuna çıkmasıyla başlayan kurtuluş savaşımız, Başkomutanlık Meydan Muharebesinin kazanılması ve Büyük Taarruz'dan sonra düşmanın Anadolu'dan tamamen atılmasıyla sonuçlandı.”

Milli Eğitim Müdürü konuşmasında daha sonra şunları belirtti:

“Samsundan yakılan özgürlük ateşi TBMM'nin açılmasıyla birlikte kısa sürede dalga dalga tüm yurda yayılmış, binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde,büyük özverilerle kurtarılan aziz vatan toprakları ve üzerinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmakken başta gelen görev ve sorumluluğumuzdur. Türkiye Cumhuriyeti Devletini omuzlarımızda yükseltmek, Atatürk'ün gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak temel hedefiniz olmalıdır. Batı medeniyetinin mutlu edemediği insanlığı tarihimizin derinliklerinden gelen köklü medeniyetimizle sizler mutlu etmelisiniz. Uzun zamandır dünyanın hasret kaldığı huzur ve istikrarı; dostluk, birlik ve kardeşliği sizler sağlamalısınız. Tarihin büyük düğümlerini geçmişte eteklerinizde çözdüğünüz gibi, bu gün de sorunlarımızı aynı kararlılıkla sahiplenerek çözebilirsiniz. Sizler misyonu ağır ve vizyonu yüksek asil bir milletin asil evlatlarısınız. Ülkenizi böldürmeyecek, özünüzü yitirmeyecek, mazi okyanusundan engin geleceğe doğru emin adımlarla yürüyeceksiniz. İhanet odaklarının umutları tükenip ve ufukları kararırken, sizler tarih sahnesindeki soylu duruşumuzu sürdürmelisiniz. Çok çalışmalı ve çok yorulmalısınız. Cehaleti ilimle yenmeli,ülkemizin bütün gençlerini kardeş bilmelisiniz. Bu bayram kurtuluşumuzun lideri Atatürk'ü anma bayramıdır. Bu bayram aziz Türk gençliğinin yeniden şahlanışının bayramıdır. Bu bayram sağlam bedenli, becerikli başarılı, sportmen, çevik; sigara, kumar ve içkiden uzak gençliğimizin bayramıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramınızı kutluyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

Bulut’un konuşmasından sonra öğrenci adına konuşma ile 2 öğrenci tarafından şiir okundu. Daha sonra bir öğrenci tarafından Atatürk’ün Gençliği Hitabı söylenirken daha sonra bir öğrenci tarafından ‘Gençliği Ata’ya Cevabı’ okundu, diğer öğrenciler tarafından da tekrarlandı.

Daha sonra tören komutanı tarafından ‘Türk Ulusu ve Cumhurbaşkanı adına’ ifadesine öğrenci grupları tarafından ‘ Sağ ol, sağ ol, sağ ol’ yanıtı geldi. Daha sonra 2.Ordu Komutanlığı Bölge Bandosu eşliğinde ‘Gençlik Marşı’ söylendi.

GEÇİT TÖRENİ VE GÖSTERİLER..
Daha sonra tören geçişi yapıldı ve ardından öğrenci gruplarının gösterisi yapıldı. 20 Mayıs Vakfı Turgut Özal Lisesi öğrencilerinin askeri kıyafetle Türk ve düşman güçleri olarak ayrılıp savaş sahnesi canlandırmaları ve düşmanı yenmeleri törene katılanlar tarafından uzun süre alkışlandı.

İnönü Üniversitesi öğrencilerinin gösterisinde saha içerisine ‘ATATÜRKİYE’ yazısı da gösteriye katılanlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Bir süre önce Türkiye 3'üncüsü olan, çoğunluğunu güneydoğu gazilerinin oluşturduğu Malatya Ampute Futbol Takımı da bir gösteri maçı yaptı.

Törenin sonunda, tüm gösteri ekibi saha içerisinde bulunurken Türk Bayrağı açılması ile tören sona erdi.

HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız