SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yenidoğan Hemşireliği Sempozyumu

A- A+ PAYLAŞ
İnönü Üniversitesi Malatya Sağlık Yüksekokulu ve Neonatoloji Hemşireliği Derneği işbirliği ile 5. Yenidoğan Hemşireliği sempozyumu düzenlendi.
 
Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyuma Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
 
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Malatya Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Behice Erci, “2010 yılı verilerine göre ülkemizdeki bebek ölüm düzeyi 1000/10’na inmiştir. Biliyoruz ki bebek ölümlerinin % 60’ını yenidoğan ölümleri oluşturmaktadır. Yenidoğan ölümlerinde en önemli payı da doğumsal anomaller oluşturmaktadır. Tabi bebek ölümlerinde birçok faktör vardır. Bunların önlenmesi belki mümkün ama yenidoğan ölümleri konusunda anomallerin önlenmesi o kadar da mümkün gözükmemektedir. Gelecekte bizim toplumumuzda da yenidoğan ölümleri önemli bir sağlık sorunu olarak yerini koruyacaktır. Bu nedenle yenidoğan hemşireliği gerek sağlık bilimi gerekse hemşirelik bilimi açısından son derece önemlidir. Bu anlamda yapılan sempozyumun önemi büyüktür” dedi.
 
Neonatoloji Hemşireliği Derneği’nin kuruluşu ve çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Neonatoloji Hemşireliği Derneği Başkanı Döne Eroğlu ise konuşmasında şunları söyledi: “4 Nisan 2005’de Ankara’da bulunan Nevin Alsar, Semra Çavuş, Ayşe Koçyiğit, Binnaz Aydın, Kadriye Özdemir, Nurgün Platin ve Gülşen Terakye ile Neonatoloji Hemşireliği Derneği kurulmuştur. Amacımız, nitelikli hemşire yetiştirmek, basamak ve tedavi hizmetlerinde çalışan hemşireleri eğitmektir. Bunu da; eğitim standartları, yazılı görsel eğitim materyalleri, ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirliği, kongre, kurs ve seminerler düzenlenmesi, yayınlar ve literatürlerin izlenmesi ile gerçekleştirmekteyiz.
 
Yenidoğan hemşireliği alanında araştırmalar yapılması ve yapılan araştırmaların desteklenmesi, bakım ve tedavi uygulama standartlarının oluşturulması ve geliştirilmesi, ebeveyn eğitimi, yenidoğan hemşirelerinin stresle baş etme konusunda desteklenmesi, yenidoğan hemşireliğinin özerkliğini ortaya çıkartmak ve haklarını korumak konularında dernek olarak çalışmaktayız.”
 
Yapılan konuşmalardan sonra 5. Yenidoğan Hemşireliği sempozyumunun oturumlarına geçildi. Oturumlarda değişik üniversitelerden davet edilen akademisyenler; Dünya'da ve Türkiye'de Yenidoğan Hemşireliği, Yenidoğanda İlaç Uygulamaları ve En Sık Yapılan Hatalar, Nazokomiyal Enfeksiyonlar ve Enfeksiyonları Önlemede Yenidoğan Hemşiresinin Rolü, Yenidoğanda Mekanik Ventilatör  Kullanımı, Mekanik Ventilasyon Uygulanan Yenidoğanın Hemşirelik Bakımı, Ventilatördeki Yenidoğanın İzlemi ve Komplikasyonların Önlenmesi, Yenidoğanda Geleneksel Uygulamalar, Yenidoğan Resüsitasyonunda Ekip Çalışmasının Önemi, Hastaneye Yatan Yenidoğan Ebeveyninin Kaygısını Azaltmada Hemşirenin Rolü, Yenidoğan Hemşireliğinde Kanıta Dayalı Uygulamalar, Yenidoğanda Aile Merkezli Bakım, Aile Merkezli Bakım: Olgu Sunumu, Yenidoğanda Kullanılan Ekipmanlar, Yenidoğanda Minimal Enteral ve Total Paranteral Beslenme, Premature Retinopatisi (ROP), Yenidoğanda Ağrı ve Ağrı Yönetimi, Prematüre Bebeğin Bireyselleştirilmiş Gelişimsel Bakımı, Prematürelerin Gelişimlerinin İzlenmesi ve Desteklenmesinde Yenidoğan Hemşiresinin Rolü, Yenidoğanda Etik ve Hukuksal Sorunlar konularında bildiriler sundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız