SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yenilenen Terminal Hizmette..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Havaalanı'nın yenilenen terminalinin açılışı gerçekleştirildi. Havalanın açılışı için Malatya'ya gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, havayollarının halkın yolu olduğunu söyledi.

Malatya havaalanının açılışı nedeniyle havaalanı meydanında bir tören düzenledi. Törene, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra Malatya Valisi Ulvi Saran, AKP Malatya Milletvekilleri Ömer Faruk Öz, Öznur Çalık, İhsan Koca ve Fuat Ölmeztoprak, CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP Malatya İl Başkanı Mustafa Şahin, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata ve İl Genel Meclisi Üyeleri, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, bazı
ilçe ve beldelerin belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Havaalanı açılışında bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, havayollarının artık halın yolu olduğunu söyledi. Yıldırım, Malatya türküsü olan "Malatya Malatya Bulunmaz Eşin" sözleriyle cümlesine başlayarak, "Malatya'da bugün havaalanın yenilenen terminalini açmakla kalmıyoruz, Malatya'nın yeni geleceğinin başlangıcını da yapıyoruz. Bu terminal, 24 Şubat 2008 tarihinde bir kış gününde yaptığım ziyarette, "Bu terminal binası Malatya'ya dar geliyor. Bunu yeniden yapmamız lazım, Avrupa şehirlerine yaraşır bir terminali Malatya'ya kazandırmak görevimizdir" dedik. O gün bunun kararını vermiştik. İşte bugün açılışını yaptığımız terminal, 1,5 milyon yolcuya hizmet verecek bir terminaldir. Bugün verdiğimiz o sözü yerine getirmenin mutluluğunu, bahtiyarlığını sizlerle birlikte yaşıyoruz. Yeni terminalimiz Malatya'ya hayırlı uğurlu olsun. Askeri ve sivil amaçlı kullanılan bir havaalanı ve bu havaalanının 1 pisti var. Dolayısıyla bu pist yenileneceği zaman havaalanının kapatılması icap ediyordu.

Biz genellikle birçok şehirde yaptığımız uygulama yedek bir meydan tanımlayarak, havaalanını kapatıyoruz, pisti yeniliyoruz ve ondan sonra açıyoruz. Bu ne anlama geliyor? 1 - 1,5 yıl gibi bir süre hava trafiğinin demek. Ama Malatya'ya bir istisna yaptık. Malatya'da hava taşımacılığı durmayacak, kesintiye uğramayacak, mevcut taksi yolunu pist haline getireceğiz. Ve bir daha da Malatya'da pist yenilenmesi söz konusu olunca hiçbir şekilde hava trafiği aksamayacak, bir pistten diğer piste uçuşlar geçecek ve böylelikle diğeri yenilenecek. Ve sürekli trafik aksamadan bu işler devam edecek. Bu Malatya'ya ve Malatyalılara verdiğimiz önemin bir işaretidir. Cumhurbaşkanları çıkaran, Başbakanlar çıkaran, Harun Reşit'lerin, Melikgazilerin, Battalgazilerin memleketi Malatya'ya da bunu yapmamız gerekirdi. Biz de Malatya'ya yakışanı yaptık. Burada terminalin yanında iki uçak yan yana gelince kanatları birbirine değiyordu. Şimdi 7 uçağı yan yana dizin, ne kanadı değer ne kuyruğu değer. İşte Malatya'ya böyle bir havaalanı yaptık. Helalı hoş olsun. 2008 Şubatı'nda aldığımız kararla Malatya askeri havaalanı içinde sığıntı gibi hizmet veren Malatya havaalanını uluslar arası düzeyde bir havaalanı yaptık. Kimse daha Malatya'ya yeni bir havaalanı gibi bir şeyi telaffuz etmesin. Bu havaalanı Malatya'nın 20 yıl, 30 yıl, 50 yıl hizmetini verecek hale gelmiştir. İcap ederse tekrar büyütürüz. Ne lazımsa yaparız ve bu havaalanı Malatya'ya sürekli hizmet verir hale gelecektir. Türkiye'nin her tarafında yapıyoruz. Eğer bir yerde tesisimiz varsa, bir havaalanımız varsa o havaalanını en iyi ve en etkin şekilde kullanmamız lazım. Havaalanı olduğu halde başka bir havaalanı yapmak kaynak israfıdır. İlinde havaalanı olmayan yerler var. Onları da düşünmek mecburiyetindeyiz. Ve kaynaklarımızı en iyi şekilde, ölçerek, biçerek kullanmak mecburiyetindeyiz" dedi.

Malatya'ya sadece havaalanı yapmakla kalmadıklarını ifade eden Yıldırım, "Havaalanı yapmakla kalmadık. Bakın havaalanını şehre bağlayan 18 kilometre yol var. Bunun bölünmüş hale getirdik, sıcak asfaltla da katladık, şimdi peyzaj düzenlemeleri, ışıklandırmalarıyla ve beylere yakışır beyler deresi geçişiyle birlikte Malatya'nın en prestijli yolu haline getiriyoruz. Mühendislik uygulamasının çok önemli bir denemesini Türkiye'de ilk defa beyler deresinde gerçekleştirdik. 56 metreyi aşan ayak yüksekliğiyle, 500 metreye varan açıklığıyla önemli bir viyadükü, önemli bir sanat yapısını Malatya'ya kazandırıyoruz. Derenin iki yakasını bir araya getirdik, Malatyalıları 2,5 kilometre daha fazla yol yapmaktan kurtardık. Hayırlı uğurlu olsun. Ay sonunda da inşallah bu viyadükümüz hizmete girecek, geçiş verecek hale gelecek" diye konuştu.

Yıldırım, hava taşımacılığının Türkiye'de artarak devam ettiğini kaydederek, "2003 yılını hatırlayın. 2003 yılında dedik ki, "Hava yolu halkın yolu olacak, herkes uçağa binecek. Her vatandaş uçağa binecek" geçen gün bir arkadaşımız tenkit ediyor; "Bakan'da herkes uçağa binecek diyor, bunu bir marifet zannediyor. Yani uçağa binmeyi vatandaşa bir lütuf gibi görüyor." Evet, uçağa binmek imtiyazdır. Bu memlekette herkes uçağa binemiyordu. Bugün artık herkes uçağa biner hale geldi. Hava yolu halkın yolu haline geldi. Biz bunu bilerek söyledik. Ve bugün aradan geçen 8 yıldan sonra 8,5 milyon uçağa binen vatandaşımız 45 milyona çıktı. Uçak biletleri 2003 yılının fiyatlarının 3'te 1'ne düştü. Dünya'da enflasyon, pahalılık artmaya devam ediyor. Ama havacılıktaki serbestleşme kararından sonra Türk insanı uçakla tanıştı. Artık uçakla gidip gelenler birbiriyle akraba değil, birbirini tanıyanlar değil, her gönlü gurubundan, doğusundan batısından, köylüsünden şehirlisinden herkes uçağa biniyor, uçakla seyahat etmenin konforunu, rahatlığını, zaman tasarrufunu en iyi şekilde kullanıyor, en iyi şekilde değerlendiriyor. Uçakla seyahatin Malatya'da nereden nereye geldiğini rakamlarla söyleyelim; 2002 yılı sonunda Malatya'ya bir yılda 87 bin insan uçakla seyahat etmiş. Gelmiş gitmiş. 2009'da bu rakam 500 bine dayanmış, 5 kat artış giin, Battalgazilerin memleketi Malatya'ya da bunu yapmamız geerçekleşmiş. Dünya'da havacılıkta artışlar yüzde 5. Ama Malatya yüzde 500 seviyesinde hava taşımacılığında gelişme kaydetmiş.

İşte bu terminal, bu pist, bu tesisler olmasaydı, hava taşımacılığı yaygınlaştırılmasaydı, bu rakamlara nasıl ulaşacaktık? Elbette ki ulaşamazdık. 2002 yılında gelen uçak sayısı bir yılda bin 200, 2009'da bu sayı 4 bin 600 olmuş. Neredeyse 4 kat artışta uçak sayısında yaşanmış. Bu sene durum ise, geçen yıla göre uçak ve yolcu sayısında yüzde 13 artış var. Malatya'da hava taşımacılığındaki artış devam ediyor. Bu güzel bir şey. Şayet, bu artış devam ettiği müddetçe biz de burada ne ihtiyaçlar varsa onları da dikkate alacağız" şeklinde konuştu.

Malatya'nın güzellikle şehri olduğunu belirten Yıldırım, "Malatya, tarım şehri, sanayi şehri, üniversite şehri. Malatya sadece kayısının başkenti değil, yaşamın, hoş görünün, kültür zenginliğinin de başkentidir. Yolların buluştuğu şehir, gönüllerin buluştuğu şehir. Bölünmüş yoları yaparken, hızlı tren yaparken, hava yolunu halkın yolu haline getirirken, denizleri şenlendirirken, Türkiye'yi bilgi toplumuna dönüştürürken amacımız halkımız gönlünü yapmaktır. Tek muradımız halkımızın gönlünü yapmak,
Malatyalıların gönlünü yapmaktır. Bugün bu hizmeti yapmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Malatya'ya yapılan yollar hakkında da bilgiler vererek, "Malatya'ya 80 yılda 36 kilometre bölünmüş yol yapıldı. 2003'ten 2009 yılı sonuna kadar bu 36 kilometrenin üzerine 204 kilometre daha bölünmüş yol koyduk. Malatya'ya helalı hoş olsun. Malatya daha fazlasına layık. 2 bin 36 kilometre asfalt çalışmasını yaptık, bitirdik. Bu sene yapılan miktar 500 kilometreye yaklaştı. 13 adet köprü yaparak, Malatyalıların hizmetine verdik. Malatya'yı ilçelerine, diğer illere, Malatya'nın Türkiye'nin doğusuna batısına ve dünyaya bağlayacağız dedik, bağladık, bağlamaya devam ediyoruz. Doğusunda Malatya - Elazığ yolunun tamamını bitirdik. Elazığ-Malatya'yı bölünmüş yolla birbirine bağladık. Batıda Malatya-Kayseri arasında Karahan Tüneli dışında büyük oranda bölünmüş yol çalışması bitti, bin 600 metrelik Karahan Tüneli'nde maalesef bir bataklığın içine girdik. Ama bataklıkta olsa, kayalıkta olsa bizim önümüzde duramaz dedik. Onu da 2011 yılında bitireceğiz ve Malatya-Kayseri arasını da tamamen bölünmüş yol haline getireceğiz. Güneyde Malatya-Adıyaman büyük ölçüde bitti, 30 kilometre kaldı. Şantiyelerde çalışmalar devam ediyor. Erkenen Tünelini'nde ihalesini yaptık, Ocak ayında da buraya kazmayı vuracağız. Şimdi geriye Malatya'yı Sivas'a bağlamak kalıyor. Bütün illere bölünmüş yollara bağlayacağız dedik ya şimdi arkadaşlara talimat verdim. Proje hazırlanıyor. Malatya-Hekimhan ve Kangal üzerinden Malatya'yı da Sivas'a bağlıyacağız. Bu arada ilçeler Akçadağ, Doğanşehir yolu, Battalgazi yolu ve Yeşilyurt yolunu da bölünmüş yol haline getirdik ve hizmete soktuk. Adeta patika görünümündeki Malatya-Pütürge yolunu da tamamen elden geçirdik ve iyileştirip, hizmete soktuk. Ben bu konuşmayı yaparken Malatya hudutları içerisinde 40 şantiyede arkadaşlarımız makinelerinin baş giin, Battalgazilerin memleketi Malatya'ya da bunu yapmamız geında harıl harıl Malatya ve Türkiye için yol yapmaya, yol açmaya devam ediyor. Onlara buradan selam gönderip, başarılar dileyelim. 8 yılda Ulaştırma Bakanlığı olarak Malatya'ya yaptığımız sadece ulaşım yatırımları yarım katrilyonlarından fazla. Helal olsun, Malatya'ya yakışır. Daha fazlasını da yapacağız. Bunun yanında Malatya Organize Sanayi Bölgesini demiryollarına bağladık. Malatya'da 57 PTT şubesini PTT Bank haline getirdik vatandaşımız 144 ayrı kurum ve kuruluşla olan 166 tane işlemi arık PTT Bank marifetiyle yapılır hale geldi. 2003 yılında Malatya'da geniş ban internet yoktu. Bugün 40 bin abonesi var. 599 okulumuzun tamamına internet bağlantısı yaptık. Bunlardan kabloyla erişim olmayan 72 okula da interneti uydu üzerinden verdik. Kablonun gitmediği yere uyduyu götürdük. 383 okulumuza bilgisayar teknoloji sınıfı kurarak, gençlerimiz bilgi toplumuna hazırlamak için gerekli yaptık" dedi.

Yıldırım, FATİH Projesi hakkında da bilgiler vererek, "Kara tahta devrine son veriyoruz. Bu ülkenin bahtı karaydı ak ettik, artık bahtı da tahtası da kara olmayacak" diye konuştu.

Malatya Valisi Ulvi Saran ise, "Malatya her yönüyle güzel şerlere layıktır. Bugün Malatya'nın Türkiye ekonomisinde, sosyal hayatında, kültüründe, sanatında ve siyasetinde taşıdığı önem geçmişten bugüne birçok olayla kendisini göstermiş ve Malatya'nın Türkiye'nin gelişimine yaptığı katkılar daha aşikar hale gelmeye başlamıştır. Malatya havaalanı terminali eskisine kıyasla çok daha modern bir görünüme kavuşmuş, hem yapı itibariyle hem de fonksiyon itibariyle Malatya'ya yönelen yolcu trafiğinin yükünü
karşılayacak ve rahatlıkla ihtiyaçları giderecek duruma gelmiştir" diye konuştu.

Milletvekilleri adına bir konuşma yapan AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık ta, "Yıldırım Bakanımız Malatya'ya da yıldırım gibi yetişiyor. Hava yoluna yetişti, karayoluna da yetişiyor. Viyadükümüzle, İlçe yollarımızla çok önemli hizmetle yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Hava yoluna geldiğimiz aman hava yolunun halkın yolu olduğunu ve Malatya'nın da kapasitesi yolcu kapasitesi yüzde 428 arttı. Uçak kapasitesi yüzde 250 arttı ve bunlar bu terminal binasına yetmiyordu. Sayın Bakanımıza milletvekilleri olarak ilettik ve bu terminal binasına kavuşmuş olduk" ifadelerini kullandı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal ise, "Malatya havaalanının terminal binasının hizmete verilmesi ile Malatya'mıza layık gerek sanayi ve ticaret gelişmelere gerekse turizm ve kültür faaliyetlerindeki gelişmelere paralel olarak Malatya'nın artan yolcu trafiğine cevap verebilecek ve artan kapasitesi ile Malatya'nın bugün ve gelecekteki hava yolu ulaşımın ihtiyacını karşılayacak bir tesise kavuşmuş olacağız" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Malatya havaalanı terminalinin açılışı gerçekleştirildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, terminali gezerek, seyahat edecek olan vatandaşlarla bir araya geldi. Bakan Yıldırım, yaşlı ve hasta bir teyzeyle sohbet ederek, "geçmiş olsun" dileğinde bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız