SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Yepyeni'' Bir Tarihi Eserimiz Oldu!..

A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi ilçesindeki eski mezarlıkta bulunan ve 350- 400 yıllık olduğu değerlendirilen tarihi "Kanlı Kümbet", restorasyon adı altında yapılan onarımla "yepyeni" oldu!.. Bu tarihi eser, kolonları dışında adeta yeniden inşa edildi ve böylece birçok kişinin "2005 yapımı tarihi eser(!)" dediği bir özelliğe kavuştu..

YAKLAŞIK 400 YILLIK ESER..
Meydanbaşı Mahallesi'nde, eski mezarlıkta bulunan "Kanlı Kümbet", çeşitli kaynaklarda Selçuklu dönemi eseri olarak ifade edilse de, Osmanlı dönemi mimarisini yansıtan ve 350 ila 400 yıl arasında tarihi olduğu değerlendirilen bir Anıt Mezar.. Kümbet yapısının altında küçük kapıdan girilebilen, oldukça alçak tavanlı bir de mezar odası bulunuyor.

Meydanbaşı Camii'nin güneyinde yer alan, dört ayak köşe duvarların, tuğla revakla birbirine bağlantılı, kare planlı yapılmış ve ve yine üzerine kubbe örtülmüş olan bu yapının temel kısmı ve mezar üzeri kesme taştan. Duvarları bir sıra kesme taş, üç sıra tuğla sıralaması şeklinde yapılan kümbetin bu şekli, kubbeye kadar devam etmiş, kubbe ise tamamen revaklarla bir etek oluşturacak şekilde tamamlanmış.

1960'lı yıllardaki kazıda "boya" ile yazılmış kitabesi bulunmuş, ancak okunamadığından kesin yapılış tarihi saptanamamış.

Osmanlı döneminde "idam"ların yapıldığı gerekçesiyle halk arasında "Kanlı Kümbet" adı verildiği belirtilen yapının, "infaz yeri" olduğuna dair bir kayıt ise mevcut değil.

Kısmen çökmüş kubbesinin kalanı da çökmek üzereyken restorasyonu gündeme geldi..

RESTORASYON ADI ALTINDA ONARIM..
Kanlı Kümbet, Malatya'da restore edilecek tarihi eserlerle ilgili bir çalışmanın ardından Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün gündemine girdi. Kanlı Kümbet'in restorasyonu ile ilgili ihale Haziran 2005'de Ankara'da yapıldı.

Ali Yılmaz adlı mimar-müteahhit, 118 bin 250 YTL (118 milyar 250 milyon TL) bedelle aldığı restorasyon işiyle ilgili sözleşmeyi 29 Haziran'da yapıp, bir süre sonra çalışmalara geçti. Kümbet civarındaki inşaat tabelasında işin bitiş tarihi 28 Aralık 2005 olarak gösteriliyor..

MİMAR MİLLETVEKİLİ BEĞENMİŞTİ..
Tarihi Kanlı Kümbet, aynı zamanda mimar olan müteahhit tarafından hazırlanan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından da onay gören "proje" doğrultusunda, restorasyon adı altında adeta yeniden inşa edilirken, buna ilişkin haberlerin ardından, mimar olan AKP Malatya Milletvekili Münir Erkal da, ilçeye gelerek incelemelerde bulunmuş, yapılan çalışmaya onay vermişti.

YEPYENİ BİR TARİHİ ESER..
Kanlı Kümbet, projesi doğrultusunda onarıldı. Kümbetin altındaki mezar odası, kubbesi başta olmak üzere kubbe- kolon bağlantı bölümü tamamen "yenilenen" bu eser, kısa bir süre sonra Battalgazi ilçesine yönelik tarihi eser turizminin istifadesine sunulacak.

FOTOĞRAF: Üstteki fotoğrafta Kanlı Kümbet'in onarımdan önceki halini yansıtıyor. Sonraki fotoğraflar Kanlı Kümbet'in onarımdan sonraki durumu..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız