SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yerel Medya Güçlenmeli"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:56:31
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi ve Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nin ortak organizasyonu ile düzenlenen “Yerel Medya Çalışanları Eğitimi” semineri sona erdi. 

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 gün süreyle devam eden seminer hakkında konuşan İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Karatepe, “2 gün süren Yerel Medya seminerimiz sona erdi. Oldukça güzel sonuçlar aldığımıza inanıyorum. Katılımcılardan da aynı güzel tepkileri aldığımızı görüyorum. Hocalarımız aynı şekilde katılan medya mensuplarından aynı güzel tepkileri aldılar. Sonucun çok olumlu olduğunu, hem hocalarımızın hem bu seminerden memnun olduğunu, hem de katılan arkadaşlarımızın yararlandığını görmek beni memnun etti. Bu tür seminerleri sürdürmeyi düşünüyoruz. Katılım ve katkılar arttıkça ve medyadan da bu tür talepler geldikçe biz fakülte olarak işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu tekrar ediyorum. Katılan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Anadolu Üniversitesi’nden gelen tüm hocalarımıza ayrı ayrı olarak, gönüllü olarak buraya geldikleri için gönülden teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Birsen seminer ile ilgili değerlendirmesini, “Türkiye’de yaygın medya ile yerel medya arasında ciddi uçurumlar var. Bu anlamda da yerel medyaya verilecek eğitimler çok ciddi önem taşıyor. Yerel gazetecilerin ve muhabirlerin kendilerini yenilemeleri açısında büyük bir fırsat. Kardeş İnönü üniversitesi İletişim Fakültesi’nden böyle bir teklif geldiğinde hiç düşünmeden geldik. Buraya geldiğimizde de beklediğimizden daha büyük bir ilgiyle karşılaştık. Bundan dolayı da Malatya yerel basınına teşekkür etmek isteriz. Çok ciddi katılımları oldu, sorular sordular. Bizi sabırla dinlediler. Bu yüzden de çok verimli geçti. Tekrar ihtiyaç olduğunda biz seve seve Malatya’ya geliriz. Biz herkese teşekkür ederiz, özellikle İnönü Üniversitesi’ne teşekkür ederiz” ifadelerini kaydetti.

Doç. Dr. Haluk Birsen, “Güçlü demokrasi için güçlü yerel basın” kavramı ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Türkiye’de insanlar, ekonomik açıdan İstanbul’a, siyasal açıdan da Ankara’ya bağlılar. Dolayısıyla bütün herkesin gözü bu iki merkezde toplanıyor. Kentlerimize doğrudan yönelmiyoruz, bakmıyoruz, oralarda olup bittiğini bilmiyoruz. Oysa yerelde yaşıyoruz, yaşadığımız kente sahip çıkma acısından yerel medya çok önemli. Yereldeki demokrasiye ülkeyi demokrasiye taşıyacak, çözümler üretecek. Bu acıdan çok önemli. O yüzden yerel basına özel bir önem vermek ve güçlenmesini sağlamak gerekiyor. Onların sesi çıkacak ki, yeni gündemler oluşsun, Türkiye’nin gerçek gündemini İstanbul gündemi yada Ankara gündeminden ibaret olmadığı gözüksün. Bu yüzdende yerel medyayı altını kalın kalın çizmek, onların güçlenmesi için her şeyi yapmak gerekiyor.”

Malatya’daki yerel medya çalışanlarına yönelik 2 gün süren seminerde Yrd. Doç. Dr. Özgül Birsen tarafından “Haber toplama ve görüşme teknikleri” konusunda, Doç. Dr. Sibel Onursoy tarafından “Sayfa tasarımı ve Indesign” konusunda, Yrd. Doç. Dr. İzlem Vural tarafından “Radyo ve televizyon haberciliği ve konuşma dili tekniği” konusunda, Doç. Dr. Deniz Kılıç tarafından Doç. Dr. Deniz Kılıç tarafından “Haber yazma teknikleri, ters piramit tekniği” konusunda, Yrd. Doç. Dr. Funda Erzurum tarafından “Televizyon haberciliğinde yeni görüntü edinme” konusunda ve Doç. Dr. Haluk Birsen tarafından, “Haber yazma teknikleri” konusunda bilgiler aktarıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız