SON DAKİKA
SON DEPREMLER

‘Yerel Yönetime Gençlik Aşısı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:53:58
‘Yerel Yönetime Gençlik Aşısı
A- A+ PAYLAŞ

ABD Merkezli uluslararası yayınlanan Wall Street Journal (WSJ) Gazetesi’nin Türkiye’deki online edisyonunda bugün yayınlanan bir yorumda, Cumhuriyet Halk Partisi’nin tepe yönetiminde yapılan değişiklikler analiz edildi. Analizde CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’ya ilişkin paragrafta “Ağababa iktidara gidiş yolu olarak görülen yerel yönetimlere gençlik aşısı oldu” yorumu yapıldı. 

“5 Soruda Yeni CHP’nin Şifreleri” başlıklı yazıda, WSJ’ın CHP’ye yakın kaynaklarla yaptığı görüşmelerin ardından CHP MYK’daki değişikliklerin anlam ve önemi irdeleniyor. 

‘CHP’deki değişim neden yaşandı?’

Yerel seçim öncesi oluşturulan ve CHP MYK Üyeleri Adnan Keskin, Umut Oran, Bihlun Tamayligil, Gökhan Günaydın ve Bülent Tezcan’dan oluşan ‘Aday Belirleme Komisyonu’ ile Genel Başkan Kemal Kılçdaroğlu arasında gerilimler yaşandığı ve seçimde % 26.1 düzeyinde kalmanın faturasının bu komisyona kesildiği belirtilen yazıda, CHP’deki değişim neden yaşandı sorusuna şöyle cevap veriliyor: “CHP'nin il genel meclisinde yüzde 26.1'de kalan oy oranı hedefi yüzde 30 olan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu tatmin etmedi. Aday belirleme sürecinde zaman zaman aday belirleme komitesi ile gerilimler yaşadığı iddia edilen Kılıçdaroğlu, sonuçlardan memnun kalmayınca faturayı bu komiteye kesti. CHP'nin oylarını olumsuz etkileyen 'Tatava yapma bas geç' tavrı, Antalya'daki kayıp bu değişime yol açtı. CHP'de '5'li Komisyon' olarak bilinen 'Aday Belirleme Komisyonu' üyelerinin beşinden dördünün MYK dışında kalmış oldu. Adnan Keskin, Umut Oran, Bihlun Tamayligil ve Gökhan Günaydın bulundukları görevden alındı. Bülent Tezcan ise MYK'daki yerini koydu”. 

‘Kim neden gitti?’

WSJ Türkiye Online Edisyonu’nun CHP’deki değişimin arka planını yorumlayan yazısında cevaplandırılmaya çalışılan bir diğer  soru ise, ‘MYK’da kim neden gitti?’ sorusu. Şöyle deniliyor bu konuda: “CHP'de yerel seçimler için aday adaylık sürecinden geçmiş bir kaynak CHP'deki yanlış aday seçim sürecini sadece belediye başkan adaylıkları için geçerli olmadığını söylüyor. İl ve ilçe meclis üyeliklerinde genel merkezin ve komitenin yeterince etkin olmadığı, meclis üyesi adaylıklarında söz sahibinin daha çok il ve ilçe başkanlarının olduğu söyleniyor. Belediye Başkan adaylarında ise daha çok Adnan Keskin'in karar verici olduğunu ifade eden bir diğer Belediye Başkan aday adayı, " Gökhan Günaydın'ın yeterince etkili olamadı. Adaylıklar sürecinde aslında korumak istediklerini korumak için yeterince çaba sarf etmedi" yorumu getiriyor. Umut Oran ise MYK'dan ayrılan bir diğer isim. O da aday belirleme komitesinde yer alıyordu. Oran CHP'de taşeron işçiliği kaldıran, il ve ilçelere dağıtılan bütçe konusunda bir formül geliştiren isim olarak tanınıyordu. CHP tabanı artık MYK üyeliğinde yer almayan bu isimlerin partideki gelecekleri konusunda alacakları kararı merakla bekliyor”.

‘Ağbaba tercihi CHP’nin sola verdiği önemi gösteriyor’ 

Wall Street Journal Türkiye’deki yazı gidenlerin yerine gelen yeni MYK üyelerine de mercek tutuyor. 

WSJ Türkiye’nin yorumuna göre yerel yönetimlerden sorumlu genel başkanlığına getirilen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’ya böyle bir görev verilmesi CHP’nin sola verdiği önemi gösteriyor. Veli Ağbaba’nın daha aktivist bir ekipten geldiğine dikkat çekilen analizde, Ankara’daki bazı kaynakların “O artık MYK’da yerel yönetimlerden sorumlu. Ağababa iktidara gidiş yolu olarak görülen yerel yönetimlere gençlik aşısı oldu” yorumunu yaptığını vurgulanıyor. 

HABER DERLEME: Güler HAZAR, yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız