SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yerin 160 Metre Altında

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:18:35
Yerin 160 Metre Altında
A- A+ PAYLAŞ

Ramazan ayında kızgın güneş altında çalışamayan maden ocakları işçileri gece boyunca yerin 150-160 metre derinliğinde kazma, kürekle kömür çıkartıyorlar. 160 metre derinlikte sahur sofrası kuran işçiler, ibadetlerini de yer altında yapıyor. 

Şırnak merkeze 10 kilometre uzaklıkta bulunan maden ocaklarında işçiler yerin yaklaşık 160 metre dibinden ekmeklerini çıkarıyor. Ramazan ayında oruçlu oldukları için gündüzleri çalışamadıklarını belirten işçiler, ekmek parası için iftardan sonra gelip sabah saat 04.00'a kadar yerin dibinde çalıştıklarını dile getirdi. Maden ocakları işçilerinden Cafer Çevik, "150-160 metre derinlikte madende çalışıyoruz. Bir günlük 40, en çok 50 TL kazanıyoruz" dedi. Asker Çevik isimli işçi ise 12 yıldır maden ocaklarında çalıştığını söyledi. Çevik, "Ekmek parası için bu işi yapıyorum. Şırnak’ta fabrika yok. Biz Şırnak zenginlerinden şikayetçiyiz. Gidip Bodrum’da, İstanbul’da paralarını harcıyorlar. Yatırımlarını batıya yapıyorlar. Burada bir fabrika kurmuş olsaydılar, biz de yerin dibinde bu zor şartlarda çalışmazdık" diye konuştu. Hamit Erk isimli işçi de sahur vaktinde yerin dibinde olduklarını ve bu işi yapmaya mecbur olduklarını söyledi. 

ÖĞRETMEN ADAYI KÖMÜR OCAKLARINDA ÇALIŞIYOR

Yerin 160 metre derinliğinde kömür ocaklarında çalışan İngilizce öğretmen adayı Veysi Yorgun, kömür ocaklarında çalışmanın çok zor olduğunu söyledi. Yorgun, "Şu an Şırnak kömür ocaklarında 160 metre yerin dibinde çalışıyoruz. Ramazan ayı çok sıcak olduğu için geceleri çalışmayı tercih ediyoruz. Çok zor ve sıkıntılı geçiyor çalışmamız. Gündüz çalıştığımızda susuzluk ve açlık bayağı zorluyor. Bundan dolayı gece çalışmak zorundayız. Gerçekten madencilik çok ağır bir iş" şeklinde konuştu.

Öğrenci olan ve üniversite 3. sınıfta okuyan İngilizce öğretmen adayı Yorgun, yazın kömür ocaklarında çalıştığını ve kazandığı para ile okul masrafını çıkardığını söyledi. Yorgun, "Şu an 3’üncü sınıftayım. Seneye inşallah okul bitiyor. Malatya İnönü Üniversitesi'nde İngilizce öğretmenliği okuyorum" ifadelerini kullandı.

MADENCİLERİN İLGİNÇ İLETİŞİM ARACI

Çalıştıkları madende iletişim kurmak için herhangi bir sistem olmayan işçiler ilginç bir yöntem bulmuş. İşçiler yerin dibindeki hortumları kullanarak arkadaşlarına sesleniyor. Hortum ile arkadaşlarıyla iletişim kuran Refik Çevik, "Biz burada hortumları telefon niyetiyle kullanıyoruz. Elektrik yok, kontör yok böyle devam ediyoruz. Şu an 3 kişi aşağıda. Onu da çekmeye devam edeceğiz yukarıya" dedi. 

Maden ocakları işçileri yerin dibinde sahura kadar çalışıp, sahur sofrasını da yer altında kuruyor. Yer altında kurulan sahur sofrasında bir araya gelen işçiler ibadetlerini de yerin altında yapıyor. İşçiler yerin 160 metre dibinde namazlarını da kılıyor. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız