SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yerin Altından Acı Haber

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğündeki patlamanın ardından madende mahsur kalan 30 işçiden 28'inin cesedine ulaşıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, arama ve kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu alanı önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakan Yıldız, önce ulaşılan ceset sayısının 19 olduğunu açıkladı. Basına açıklaması sırasında Yıldız, yetkililerden son durumla ilgili telefonla bilgi aldı ve 9 cesede daha ulaşıldığını öğrendi.

Göçük altında 24 saat kesintisiz sürdürülen çalışmalar sonucunda cesetlere ulaşıldığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

''Milletimizin, yakınlarının başı sağolsun. Diğerleriyle alakalı, 30'a tamamlanmasıyla alakalı arama çalışmalarımız devam ediyor. Dün gece ulaşılamamış olan platform bir takım riskler alınarak, tamir edilerek oraya ulaşıldı ve arkadaşlarımız havuz mevkinde 19 işçi kardeşimizin cesedine ulaştı. Şu anda Gelik mevkisinde bin 200 metrede ulaşım yolunda göçük hala tahkim ediliyor ama biz Karadon mevkisinden, asansörlerin bozulduğu, platformun altından tamamen dağıldığı yerden bir risk alarak girdik.''

Karadon mevkinde asansör platformlarının tamiriyle ilgili çalışmaları sürdürdüklerini anlattıklarını belirten Bakan Dinçer de ''Arkadaşlarımız dün gece yarısı platformu biraz riskli de olsa kullanılacak hale getirmeyi başardılar. Onu yaptıktan sonra da aşağı havuzun bulunduğu bölgeye ulaşabildiler. Havuzun orada arkadaşlarımız vardı. Allah rahmet eylesin, hepimizin başı sağolsun'' diye konuştu.

Dinçer, bir soru üzerine, ''Zaten bizim tespitlerimiz arkadaşlarımızın kaza anında hayatını kaybettiği yönündeydi'' dedi.

Bakan Yıldız, hummalı bir çalışmanın sürdürüldüğünü ifade ederek, basın mensuplarından anlayış beklediklerini söyledi. Yıldız, ''Buradan lütfen ayrılmayın. Kriz merkezi burası. Biz haberleri buradan yürüteceğiz. Ambulanslar gidip gelirler, hastaneye sevkiyat yapabilirler, sağlık çalışanları orada olabilir. Onların görevleri ayrı ama medya mensupları burada bulunsun kriz merkezimiz burada'' diye konuştu.

Bakan Dinçer, cesetlerin Karadon mevkinden 2 saatte çıkarılabileceğini bildirdi.

''Ailelere haber verildi mi, tepkileri ne oldu?'' sorusu üzerine Dinçer, henüz cesetlerin teşhis edilmediğini, bunun ardından ailelere bildirileceğini ifade etti.

Ulaşılamayan diğer iki kişiyle ilgili haberi de aldıklarında basına duyuracaklarını söyleyen Yıldız, ''Haberleri sıcağı sıcağına kriz merkezinin bulunduğu yerden duyuracağız'' dedi. Yıldız, Karadon mevkisine basın mensuplarının gitmemesini istedi.

Yıldız, cesetlerin göçük altında bulunup bulunmadığına ilişkin bir soru üzerine, cesetlerin açık alanda bulunduğunu belirterek, ''İlk teşhis karbonmonoksit zehirlenmesi olduğu yönünde bunu daha sonraki çalışmalar netleştirecek'' dedi.

''Patlamadan birkaç saat sonra girilseydi kurtarılabilirler miydi'' sorusuna Yıldız, ''Platform dağılmış girilemedi'' karşılığını verdi.

-CESETLER, PATLAMANIN MEYDANA GELDİĞİ YENİ SERVİS KUYUSU ALANINDAKİ ESKİ KUYUDAN ÇIKARILACAK

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden işçilerin cesetleri, olayın meydana geldiği yeni servis kuyusu alanındaki eski kuyudan çıkarılacak.

Ulaşılmaya çalışılan madencilerden 28'inin cesedinin bulunması üzerine eski kuyu alanına çok sayıda ambulans sevk edildi. Madenci yakınlarının da geldiği kuyu önünde bazı vatandaşlar sinir krizi ve baygınlık geçirdi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı bölgeye basın mensupları alınmıyor. Eski kuyu alanına girmeyi başaran bazı basın mensupları ise polis ekiplerince dışarıya çıkarıldı.

Bu arada, olay yerine hareket eden Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne ait bir araç kaza yaptı. Ölen ya da yaralananın olmadığı kazada maddi hasar oluştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız