SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yerine Sevemem' Dedi!

A- A+ PAYLAŞ

Ünlü müzisyen Gökhan Kırdar, İnönü Üniversitesi Kısa Film Festivali jürisindeki görevi nedeniyle Malatya'da.. Kırdar, üniversitede bir de söyleşi yaptı.

Gökhan Kırdar'ın Malatya programı ve söyleşisi ile ilgili olarak üniversiteden yayınlanan basın bülteninde şu bilgiler yeraldı:

"Ortaya koyduğu sayısız müzik çalışmasıyla alanında büyük başarı kazanmış ve genç yaşta haklı bir saygınlık kazanmış müzisyen Gökhan Kırdar, İnönü Üniversitesi Kısa Film Festivali’nin bu seneki jüri üyelerinden biri.

Festivalin başlamasından önce Malatya’ya gelen, şehrimizi ve üniversitemizi gezen Gökhan Kırdar, bir de söyleşi düzenledi. Yoğun bilginin olduğu söyleşiye kısaca kendisini ve müzik serüvenini anlatarak başlayan Kırdar, müziğinin Doğunun ve Batının sentezinden oluşan etnik elektronik müzik olduğunu söyledi.

Doğu ve Batı arasında yaşarken büyük bir birikim ve doygunluk kazanan Anadolu insanının bu birikimi kullanması gerektiğini belirten Kırdar, kendisinin Doğu ve Batı müziklerini kaynaştıran bir müzik oluşturarak bu amaca doğru ilerlediğini ifade etti.

Böylelikle evrenselliği ve insana ait olan güzelliği yakalayabileceğini düşündüğünü dile getiren Kırdar, gençlere kendi özlerine inerek gerçekten kendilerine ait olanları ortaya çıkarmalarını önerdi.

Sözsüz müziğe ağırlık verişini, sözden ve dilden uzaklaştıkça müziğe ve müziğin evrenselliğine daha da yaklaşıldığına inandığını belirterek açıklayan Kırdar, Doğu ve Batı kültürlerinin temellerine dair yaptığı saptamaları ve bu saptamaları müziğinde nasıl harmanlayarak ortaya yeni bir müzik türü çıkardığını felsefi ve bilimsel temellerden hareket ederek açıkladı.

İki ayrı kutubu birleştirerek ortaya çıkardığı etnik ve elektronik seslerden oluşan müziğe 2000 yılından bu yana “etnotronik” adını verdiğini belirten Kırdar, bu müzik türünü geliştirmeye çalıştığını ve bu bağlamda kendi köklerine doğru yola çıktığını, Antik Türk kültürünü araştırmaya başladığını aktardı. Müziğini oluşturan temeller üzerinden yaradılış, yokoluş ve varoluş kavramlarını nasıl algıladığını ve müziğine nasıl yansıttığını aktaran Kırdar, sanatın, felsefe ve bilimle yan yana gitmesi gereken bir uğraş olduğunu belirtti.

Türklere ait ilk çalgılardan örnekler sunan ve bu çalgıların nasıl kullanıldığını Türk müziğinin dini inanışlarla bağlantısı doğrultusunda ele aldı. Müziğin bilimselliğini ve insan hayatındaki yerini anlatan Kırdar, söyleşinin sonunda geçilen soru-cevap bölümünde üniversiteli gençlere tavsiyelerde bulundu.

Söyleşinin sonunda kendisini dinlemeye gelen yoğun kalabalıkla birlikte “Yerine Sevemem” isimli şarkısını söyleyen Gökhan Kırdar, söyleşi çıkışında hayranlarına albümlerini imzaladı."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız