SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yerlerde Sürünüyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:52:28
A- A+ PAYLAŞ
Kayısı fiyatının yüzde 18 artmasını değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, “Şampiyon kayısı şire pazarında yerlerde sürünüyor” dedi. 
 
Parti binasında yaptığı basın açıklamasında, TÜİK’in Ağustos ayında kayısının fiyatının yüzde 18 oranında artmasının açıklanmasını değerlendiren CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından yapılan açıklamayla Ağustos ayında fiyatı en çok artan ürünün Kayısı olduğu belirtilmektedir.2012 yılı kayısı ve kayısı üreticisi için kara bir yıl olarak anılacaktır.Hem kaliteli kayısının azlığı, hem rekoltenin çok oluşu hem de bu olumsuz tabloya hükümetin müdahale etmemesi kayısı üreticilerini perişan etmiştir. Şire pazarında kayısının fiyatı 1 ağustosta kaç liraysa 31 Ağustosta da aynıdır. TÜİK ise Ağustos ayında kayısının fiyatının yüzde 18 oranında arttığını belirtmektedir. Oysa Malatya’dan bakıldığında kayısı fiyatlarında hiçbir artış görülmemektedir. Her gezdiğimiz köyde çiftçiler, kayısı fiyatlarının her geçen gün düştüğünü belirtmektedir. Bu ne yaman çelişkidir anlamış değiliz. Görüldüğü gibi halkın rakamları ile TÜİK’in rakamları arasında ciddi uçurumlar var.Yıllardır dile getirdiğimiz acı gerçek TÜİK rakamları ile bir kez daha ortaya çıktı. Kayısı üreticileri ürettikleri ürünlerini yok pahasına satmak zorunda kalmaktadır. Üreticinin bir yıllık emeğini, işçi ücretlerini bile ödemeye yetmeyecek fiyatlarla satmak zorunda bırakılması AKP’nin Malatya’ya ve kayısı üreticilerine vurduğu en büyük darbedir. Üreticilerin ellerindeki altın değerindeki kayısıyı, gümüş değerinde bile satamaması büyük bir haksızlıktır. Çok ucuz bedellerle kayısının Malatya’dan alınıp, yurdun değişik yerlerinde çok yüksek bedellerle satılıyor olması, Malatya’nın içinde bulunduğu çıkmazın göstergesidir” ifadelerini kullandı.
 
Kiraz, açıklamasını şöyle tamamladı:
 
“Üreticilerin kayısılarını değerinde alıp, pazarlamasını yapacak, mağduriyeti ortadan kaldıracak bir birliğe ve politikaya acilen ihtiyaç vardır. Şehirde kayısı fiyatları kımıldamazken, Türkiye genelinde yüzde 18 fiyat artışı ,Malatya’nın en basit ifadeyle sahipsizliğinin göstergesidir. Malatya’yı kaderine terk edenler, şire pazarındaki manzarayı görmelidir. Malatya şire pazarında, zam şampiyonu olan kayısıyı gören yok. Üreticilerin mağduriyetinin biran önce giderilmesi gerekmektedir. Kayısı tüketimin artırılması, iç ve dış piyasada hak ettiği değere ulaşabilmesi için devletin desteğini esirgememesi gerekir. Kayısı artık üreticisinin yüzünü güldürmelidir. Bir başka çelişki de çiftçinin kilosunu 50 kuruşa sattığı yaş kayısının büyükşehirlerde market ve pazarlarda 6 liraya kadar satıldığı bilinmektedir. Çiftçi bu fiyatlarla açlığa yoksulluğa terk edilirken aradaki farkın kimin cebine gittiği herkes tarafından bilinmektedir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak üreticinin, emekçinin hakkını aldığı bir sistemin kuruluncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız