SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yerli Üretim Desteklenmeli'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Türkiye'nin kendi milli ilaç sanayisini kurması gerektiğini belirterek bu konuda Eczacılık Fakültelerinin öğrenci yetiştirmenin yanında bilimsel ilaç çalışmalarına da katkıda bulunması gerektiğini ifade etti.

İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde Eczacılık Günü nedeniyle düzenlenen toplantıya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göknur Aktay, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, öğretim üyeleri, eczacılar ve Eczacılık Fakültesi öğrencileri katıldılar.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Eczacılık Fakültesinin iyi eczacıları yetiştirirken, bilimsel araştırmalarla bu konudaki gelişmelere katkı sunmaları gerektiğini belitti.

Eczacılık Fakültesinin kadrosunu akademik personelle güçlendireceklerini belirten Prof. Dr. Çelik, "Dünya ve Avrupa Birliği ile yarışmak istiyorsak, mutlaka yerli ilaç üreticileri bir araya gelmeli. Şehirler bazında, bölgeler bazında bu konuda kümeleşmemiz lazım ki ayakta durabilelim. Eczacılık Fakültelerinin kadrolarını dünya ölçeklerini göz önünde bulundurarak güçlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Prof. Dr. Çelik, bir çok mesleğin başlangıcının Avrupa'daki ülkelerin kendi tarihlerine göre belirlememizin yanlış olduğunu belirterek, bunun yanlış olduğun ve kendi coğrafyamıza da bakmamız gerektiğini ve kendi yetiştirdiğimiz değerlere de sahip çıkmamız gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Çelik, Malatya Eczacılar Odasını sosyal duyarlılık ve güzel faaliyetlerinden dolayı tebrik ettiğini de sözlerine ekledi.

İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göknur Aktay da yaptığı konuşmasında, "İlaç suiistimallerini artıran ve mesleki disiplini bozmakta olan muvazaa konusu akılcı olmayan ilaç kullanımı nedeniyle toplum sağlığı açısından ciddi sorunlar yaratmaya devam etmektedir. Tıbbi bitkilerin ve bitkisel ürünlerin çoğu kez doğaldır, öyleyse zararsızdır düşüncesiyle kolaylıkla suiistimal edilmesi yan etkilerin pek bilinmemesi ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Türkiye giderek daha çok ithal ilaç satmaktadır ve ilaç ile ilaç ham maddesi bakımından dışa bağımlı durumdadır. Bunun önüne geçilerek, yerli ilaç üretimi desteklenmelidir. Eczacıların sorunları konusunda kuruluşlar ortak ulusal çözümler üretmeye çalışmalıdır" dedi.

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse ise, konuşmasında şunları söyledi:

"İlaç tanıtım yönetmeliğinin değiştirilmesi için çalışmalar sürüyor. Son taslakta ilaç firmalarına her yıl için bir önceki yılın karının yarısı tutarında tanıtım bütçesi öngörülüyor. Bir anlamda reçetesiz ilaçların reklamı için firmalara inanılmaz bütçeler oluşturulmasına olanak sağlanıyor. Bir adım sonrasında ise reçetesiz ilaçların eczane dışına çıkması gündeme gelecektir. Bu konuda hep birlikte, örgütlü ve kararlı bir mücadele verilmesi kaçınılmazdır. Denk olmadığı hepimizce bilinen bazı ülkelerden alınmış yurtdışı diplomalarına sessiz ve derinden denklik onayı veriliyor. Ortak deklarasyonda da vurguladığımız gibi mesleki bir yağma planlanıyor.

Aldığımız ağır ve pahalı eğitim, ülkenin ve ailelerimizin ödediği bedel ve bizlerin emekleri açıkça yok sayılıyor. İlaç firmaları ticari ıskontoları birer ikişer kaldırıyor, ilaç alım koşullarını kendi lehine belirliyor ,vadeleri kısaltıyor. Eczanenin ekonomik sıkıntısının artmasına yol açıyor. Bu firmalara ülke çapında örgütlü ve kararlı bir tavır sergilenmesi için geç kalınıyor. 2009 yılı protokolü gereğince Mayıs ayından başlamak üzere SGK ödemeleri en az 15 günlük gecikmelerle yapılacak. Bu gecikme yıllardır azalan karlılık ve artan işletme giderleri açmazındaki eczanelerin bir süredir yaşadığı ekonomik sıkıntıya ek bir sıkıntı daha getirecektir. Çözüm için ilaç üreticileri ve dağıtım kuruluşları ile görüşülmeli ve durumun ciddiyeti ivedilikle aktarılmalıdır. Sıkıntılar bununla da kalmıyor. Hem hekimlerce, hem meslek örgütümüzce, hem de sağlık otoritelerince yapılan tüm uyarılara karşın internet yolu ile ilaç satışı; yasağa rağmen sürdürülmekte ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Kaçak ilaç ayrı bir sorun."

ÇALIK'IN MESAJI
AKP Malatya Milletvekili Eczacı Öznur Çalık da, Eczacı Günü nedeniyle şu mesajı yayınladı:

"Bilimsel Eczacılığın 170. yılını kutladığımız 14 Mayıs “Dünya Eczacılık Günü”nde sağlık hizmetleri içerisinde son derece kutsal görevler ifa eden Eczacılık mesleğinin önemini bir kez daha idrak etmenin gururunu yaşıyoruz.

Toplum sağlığının tesisinde vazgeçilmez öneme sahip olan eczacılık mesleği, çağın gereksinimlerine ve hastalıklarına uygun olarak kendini sürekli geliştirmekte ve yenilemektedir. Halkımızın eczacılık hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanabilmesini temin etmek ve bu hizmetlerin kesintisiz olarak verilebilmesini sağlamak adına Eczacılarımız üstün bir gayret içerisindedirler. Ve bu gayret neticesinde Türkiye’de eczacılık hizmetleri gelişmiş ülkeler seviyesine taşınmıştır.

Hükümetimizin gayretleriyle ülkemizde yürürlüğe giren sağlık reformu çerçevesinde eczacılık mesleğiyle ilgili önemli gelişmeler yaşanmıştır. 2009 yılı içerisinde de eczacılıkla ilgili yasal düzenlemeler konusunda ve mesleğimizin sorunlarının çözümüne ilişkin konular üzerinde takiplerimizi sürdürerek, ortak akılla sonuç almak için çabalarımızı aralıksız devam ettirdik ve ettireceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle göstermiş oldukları özverili ve gayretli çalışmalarından dolayı tüm meslektaşlarımın “Dünya Eczacılık Gününü” yürekten kutluyor, görevlerinde başarılar diliyor, en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız